„Velünk az Úr, s az ősök szelleme...”

„Velünk az Úr, s az ősök szelleme...”

Nagyboldogasszony, illetve Szent István király ünnepét emberemlékezet óta megkülönböztetett tisztelet övezi. A Bánságnak azokon a magyar településein is, amelyekre ilyentájt (még) nem divat hírlapírók hadát küldeni, hogy hírét vigyék az eseménynek. Nevezetesen, hogy az ünnep, ha csak egy órácskára is, de ezúttal is egybegyűjtötte a közösség tagjait: egymás közelségében lenni, lelkileg feltöltődni.

A torontálvásárhelyi katolikus egyházközség augusztus 15-ei templombúcsújának szentmiséjét ft. Erős Mihály verseci esperes celebrálta paptestvéreivel, msgr. Fiser János pancsovai és ft. Csipak Csaba székelykevei plébánossal, illetve ft. Halmai János székelykevei segédlelkésszel. A hagyományokhoz híven ezúttal sem maradt el az új lisztből sütött kenyér megáldása, a templomkertben pedig keresztszentelésre is sor került a debellácsi katolikus egyházközség vezetőségének hála. A részletekről id. Szilágyi Géza, a helyi katolikus egyházközségének elnöke nyilatkozott.
— Régi álmom teljesedett be e kereszt felállításával. Úgy hiszem, nemcsak templomunk udvarának, hanem a falunknak is éke lesz. Közösségünk kicsiny hajlékát egyébként folyamatosan építjük és szépítjük. Nemrégiben fejeztük be a templomudvar végében megépített melléképület vakolását és meszelését, továbbá belterének, illetve a hozzá tartozó terasznak a lebetonozását. Külön köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki szaktudásával, kétkezi munkájával vagy más módon részt vett a csapatmunkában.  
Törökbecsén, az Aracs városrész katolikus hívőközössége ünnepelte meg augusztus 20-án az államalapító nagy királyunk tiszteletére épült templom búcsúját. Ünnepi szentmisével, melyet msgr. Tietze Jenő apostoli protonotárius celebrált paptestvéreivel, msgr. Mellár József általános helynökkel, msgr. Fiser János pancsovai plébánossal, illetve Janez Jelen SDB muzslyai szaleziánus atyával. Az újkenyér megáldása előtt került sor Micsik Béla helybéli kántor és hitoktató lektorrá való avatására. Átszőve mindezt az örök érvényű Szent István-i intelemmel: tiszteld a másét, de a magadét becsüld meg és szeresd!

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Velünk az Úr, s az ősök szelleme...”
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
„Velünk az Úr, s az ősök szelleme...”
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink