„Ti vagytok a föld sója… és a világ világossága” (Mt 5,13—14)

„Ti vagytok a föld sója… és a világ világossága” (Mt 5,13—14)

A fenti evangéliumi részlet volt a Nagybecskereki Egyházmegye második hittantáborának a mottója, mely rendezvényt a múlt évihez hasonlóan az idén is Szajánban tartottak meg a magyar ajkú diákok számára. A táborba egész Bánát területéről 150 hittanos érkezett.

Kátity Enikő hitoktató, házigazda és csoportvezető elmondta, a tavalyi sikeres táborozás után dr. Német László SVD püspökatya úgy döntött, hogy ezután mindig Szaján ad otthont a rendezvénynek. A plébánia az elmúlt hónapokban megújult, a falubeliek is örömmel fogadják a kis táborlakókat, csemegével, gyümölccsel várva őket. Sőt, a tábor lebonyolítása előtt takarítottak az épületben, a templomkertben és a plébánia udvarán.


Fotó: a Nagybecskereki Egyházmegye Sajtóirodája

Enikő hozzáfűzte még, hogy Éliász Ohoiledwarin SVD atya volt a hittantábor szervezője, vezetője és fő mozgatórugója. Leginkább csoportmunkák folytak. A többi közt bibliai jeleneteket dramatizáltak, Éliász atya előadásaival feldolgozták Az apostolok cselekedeteit, tanúságtételeket hallgattak meg a gyerekek, és volt üvegfestés, agyagozás, díszdobozok készítése is. Adáról íjászok is érkeztek, és bárki kipróbálhatta magát. Zentáról Zsoldos Ferenc önkéntesei játékokat hoztak, miközben gyerekfesztivál-hangulat alakult ki. Két este a tábortűz mellett Rapos Emma Muzslyáról játékokat, énekeket és tábortüzes foglalkozásokat mutatott be a gyerekeknek. Volt félórás esti szentségimádás is, amikor a hittanosok mécsesekkel vonultak be a Szent István király templomba. Közkívánatra délutánonként sportolásra is adódott lehetőség.

A csoportvezetők nagymértékben hozzájárultak a tábor sikeréhez. Ők voltak a tartópillérek — ft. Mellár József, Mészáros Attila diakónus, Cecília nővér, Micsik Béla, Gyurits Kotorman Marika, Flajsz Attila —, Éliász atya szervezésében pedig érkeztek még fiatal csoportvezetők Budapestről, Sopronból, Újvidékről, Nagybecskerekről és Muzslyáról is.

A tábor lelkes résztvevői közül Szokol Zsanett (Hódegyháza), Kabók Orsolya (Padé), Kádár Anita (Nagykikinda), Visnyei Viktória (Szaján) és Jasztrebinác Dominik (Törökbecse) egyöntetűen elmondták, hogy lelkükben nagyon közel kerültek Istenhez, sok barátra tettek szert, örömmel vettek részt a foglalkozásokon, és nagyon szerették volna, ha a tábor tovább tart.

Kántor Viola, a Nagybecskereki Egyházmegye Zsinati Irodájának vezetője szerint a gyerekek igazán feltöltődtek, és útravalót kaptak a „föld sójából”. Hasznosnak ítélte meg a tanúságtételeket a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület tagjaitól. Kiemelte még a gyerekek színpadra lépését a bibliai jelenetekben, valamint a táncházat, melyen a nagykikindai Barna Mátyás zenekara muzsikált.

A hittantábor házigazdája és szervezői szeretnének köszönetet mondani Tóth Zoltán polgármester úrnak, a Vadászegyesületnek, a Kolping Társaságnak, a Móra Károly-iskolának, a helybeli művelődési egyesületeknek, Szaján Helyi Közösségének, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, valamint Indonézia nagykövetségének, mely szakácsot küldött, aki az utolsó este indonéz vacsorát készített a helyi adományokból.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink