„Sose feledd, példa vagy!”

„Sose feledd, példa vagy!”

Szerbiában október 8-án ünneplik a pedagógusok napját. Ebből az alkalomból Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke sok sikert kívánt a tanügyben dolgozóknak a további munkájukhoz.

— Az oktatásba történő befektetésen nem csupán pénzügyi szempontok értendők. Sajnos, ami néha észrevétlenül marad, kedves pedagógusok, az éppen az Önök törekvése és energiája. Önök nélkül az egész rendszer fenntarthatatlan lenne, az oktatási és nevelési rendszer előmozdításáról kialakult elképzeléseink és az érdekében kifejtett fáradozásaink pedig eredménytelenek maradnának, ha nem lenne erős támaszunk a színvonalas és elkötelezett tanügyi káderállományban.

Nem mindig könnyű megfelelni a modern kor számos kihívásának, de az elképzelés, amelynek munkájukat szentelték, valamennyiünk és egész társadalmunk számára jelentős.

Nincs jó iskola jó pedagógusok nélkül! — olvashatjuk többek között az oktatási titkár köszöntőjében.

Zentán, a Művelődési Ház színpadán ünnepi műsorral hívták fel a figyelmet az óvodákban, az általános iskolákban és a középiskolákban dolgozó pedagógusok áldozatos munkájára.

A jelenlévő óvónőket, tanítókat, tanárokat Ceglédi Rudolf, Zenta Község polgármestere többek között Nagy László-idézettel köszöntötte: „Élen állsz, és messze látszol, sose feledd, példa vagy!”

— Nemes és felemelő szolgálat kitárni a világot a tanítványaik előtt és elindítani őket az élet szépségekkel, örömökkel, de nehézségekkel is teli útján. Önök egyszerre állnak köztiszteletben és szeretetben, de bármikor kerülhetnek kellemetlen helyzetbe is. Mindennap meg kell felelniük, elsősorban a saját maguk által felállított mércéknek, de a szülők, a gyermekek és a közösség elvárásainak is. Bizonyára nem könnyű nap mint nap fáradhatatlanul és töretlen hittel állni katedrán, gyökereket és szárnyakat adni a diákoknak: felkészíteni őket a szárnyalásra, a kirepülésre, de egyben azt is megértetni velük, hogy a szülőföld szeretete mindennél fontosabb – mondta beszédében a polgármester és hangsúlyozta azt is, hogy Zenta község önkormányzata a saját eszközeiből és pályázati pénzekből igyekszik folyamatosan javítani és korszerűsíteni az oktatási intézményekben a munkafeltételeket.

Az alkalmi összeállításban fellépett a zentai Emlékiskola kórusa, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola és a November 11. iskola mese- és versmondói, a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola diákjai, a Stevan Sremac Szerb Művelődési központ táncosai és a Thurzó Lajos Művelődési—Oktatási Központ Ispiláng néptánccsoportja.

A műsor végén Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja, az MNT oktatási bizottságának elnöke és a községbeli oktatási intézmények vezetői és  átadták a jubiláris jutalmat a kerek évfordulót — tíz, húsz, harminc, illetve harmincöt munkaévet — ünneplő dolgozóknak.


A szerző felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Sose feledd, példa vagy!”
Riport
„Sose feledd, példa vagy!”
Riport
Facebook

Támogatóink