„Sem magasság, sem mélység nem rettent!”

„Sem magasság, sem mélység nem rettent!”

A reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett négynapos emlékkonferencia második napján a Torontálvásárhelyi Református Egyházközség templomában szólította meg az egybegyűlteket a Kiss Lajos Néprajzi Társaság (KLNT) június 30-án.

Dr.Szőke Annának, a KLNT elnök asszonyának köszöntő szavait követően nt. Beszédes Mária torontálvásárhelyi lelkésznő ismertette az egyházközség és a templom történetét, majd dr. habil. dr. Örsi Julianna kandidátus adott ízelítőt a 19-20.századi református megújulási mozgalmat méltató tanulmányából. Fehér Viktor egyházaskéri egyetemi mesterhallgató a református egyház Rákóczi-képéről értekezett a Nagyságos Fejedelem 1906-os újratemetésének idejét véve alapul, őt követően pedig Besnyi Károly bácskossuthfalvi helytörténész, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság titkára villantott fel egynéhány motívumot / különös történetet a vajdasági protestáns egyházközségek életéből. A közbeiktatott kávészünet után Tóth dr. Glemba Klára a Nagybecskereki Református Egyházközség közösségépítő szerepét méltatta. Kiemelve általa a módosi szórványgyülekezetben végzett missziós — mindenekelőtt a hitvallás- és az anyanyelvápolás terén! munkálatokat is. A sort Raj Rozália és Nagy István tematikus kisfilmje zárta, mely a Vajdaság református településeinek temetőit mutatta be.


 

Mint megtudtuk, a pénteki „kirajzás” egyik útközbeni állomásaként az előadók és vendégeik az eleméri Szent Ágoston-templomot, Kiss Ernő aradi vértanú tábornok végső nyughelyét is felkeresték. Megálltak továbbá Nagybecskereken is, tiszteletüket téve a Béga parti kisváros református híveinek templomában. A torontálvásárhelyi találkozás fináléjában végül a templom felújításra váró orgonája is megszólalt. Az ódon templomfalak a XLII. Zsoltár első verssorait (Mint a szép, híves patakra...) visszhangozták. Tóth Zsolt helybéli kántor tolmácsolásában.

Mellékelt fotóink a helyszínen készültek. A konferencia főszervezőjével, illetve az egyik előadóval készített beszélgetéssel is kiegészített összefoglalónkkal lapunk július 5-i számában jelentkezünk.  

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink