„Minden elismerés egy mérföldkő az ember életében”

„Minden elismerés egy mérföldkő az ember életében”

Június 18-án tartották meg Budapesten a Magyar Örökség idei díjátadó ünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díjazottak között volt a budapesti Misztrál együttes is.

Ajánló: „Misztrál: bizonyos körülmények hatására ismétlődő, Északról a mediterráneum nyugati partjait elérő téli szél” (Wikipédia).

A Misztrál együttes 1997. október 17-én alakult meg Budapesten. Azóta van jelen nemcsak az anyaország, de a külhoni magyarság, illetve a diaszpóra életében is. A névadójához hasonlatos folytonossággal, dinamikával és (ki)józanító frissességgel mozgatva meg újra és újra a megalkuvás mákonyával dúsan átitatott levegőt. Noha beszélgetésünkhöz az együttes legújabb elismerése adta az apropót, a személyes találkozásból fakadó lehetőség ennél valamivel korábban körvonalazódott. A Misztrál visszatérő fellépő volt ugyanis az idei május utolsó hétvégéjén megtartott XIII. Református Zenei Fesztiválon (RZF). Kérdéseinkkel az együttes sajtófelelősét, Török Mátét kerestük meg.

* Bár két évtizedes fennállásotok alatt bizonyára többen is firtatták névválasztásotok „véletlenszerűségét”, hadd kérdezzem meg én is újra: miért éppen Misztrál?

— Megalakulásunk után két-három hónappal úgy gondoltuk, hogy már név is kellene az együttesnek. Sokat töprengtünk rajta, de csak nem jutottunk előre. Egy baráti összejövetel alkalmával, a társasághoz tartozó hölgyismerősünk elővett négy darab A4-es lapot tele együttesnévötletekkel. A választásunk a Misztrál névre esett. Utólag tudtuk meg, hogy ilyen néven van föld-levegő rakéta, expresszvonat és Nobel-díjas költő is. Reméljük, rászolgáltunk a nevünkre, s frissítő levegőt hozunk…

* Zenétek kiemelkedő magyar és nemzetközi költők alkotásait ruházza fel dallamokkal, választékos hangszereléssel. Mekkora hordereje van egy ilyen missziónak?

— Nem tudhatjuk, milyen jelentősége, súlya van a munkánknak. Ez csak később derülhet ki, lehet, nem a mi életünkben. De ha száz-kétszáz év múlva is lesz énekelt vers, beszélnek és olvasnak az emberek magyarul, lesz valaki, aki egy vers segítségével kéri meg választottja kezét, az élet nagy eseményeinél szerepet kap a költészet és a muzsika kettőse, akkor azok az alkotók, akik az ősök nyomán tevékenykednek, jól tették, amit tettek.

* A Magyar Örökség díj időrendileg szemlélve a magyar közösség legfrissebb hivatalos gesztusa felétek. Hogyan tovább?

— Minden elismerés egy mérföldkő az ember életében, egy jelzés, hogy jó úton halad. Ezt a megkezdett utat kell folytatnunk, minden örömével és nehézségével együtt. Hiszünk benne, hogy ez a Fa, a Misztrál, jó termést fog hozni.

* Végül, egy picinykét hazabeszélve, hadd kérdezzem meg: a délvidéki szórványközösségeknek lesz-e esetleg belátható időn belül alkalmuk saját környezetükben is fogadni benneteket?

— Vannak már tervek. Ha minden jól alakul, akkor ez év októberében az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékére írott lemezünk anyaga a Délvidéken is megszólal majd.

Szakmai névjegykártya:

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű szereplője. Repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások is megtalálhatóak. Megzenésítései forrása a magyar népzenei hagyomány, melyet gyakran ötvöz a manapság divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaira egyre inkább jellemző az önálló minőség, a sajátos Misztrál-hangzás. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed.

A zenészek tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek megzenésítését. Versválasztásaikban fontos szerep jut az európai és a magyar történelem iránti érdeklődésnek is. A magyaron kívül több alkalommal merítettek a világ költészetének kincsestárából is (Baudelaire, García Lorca, Villon, Gabriela Mistral). Az elmúlt esztendőkben megjelentetett CD-k és DVD-k, valamint a Budapesthez közel, Nagymaroson, a Dunakanyar szívében létrehozott és azóta hagyománnyá vált Regejáró Misztrál fesztivál mellett (az idei, a sorrendben XV. július 15-én és 16-án lesz — a szerző megj.) országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is — Erdélytől az Egyesült Államokig. Az egyre népesebb rajongótáboruk szeretete mellett a szakma elismerése sem maradt el.

Díjak: Bartók Béla-díj (2006), Balassi Bálint-emlékérem (2008), Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2010), Magyar Művészetért Díj (2012).

Az együttes tagjai:

Heinczinger Miklós — furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének
Pusztai Gábor — ütőhangszerek
Tóbisz Tinelli Tamás — gitárok, nagybőgő, ének
Török Máté — cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének

Közreműködő zenészek:

Balog Péter — klasszikus gitár, koboz, mandolin, basszusgitár
Heigl László — nagybőgő, basszusgitár 

Az együttes korábbi tagjai: 

Tinnyei Zoltán — ütőhangszerek (1998—2001)
Csóka Sámuel — hangmérnök, technikus (2002—2014)
Hoppál Mihály Hunor — nagybőgő, saz, brácsa, hegedű, gitár (2003—2014) 

Honlap: www.misztral.hu


 

Utólagos bejegyzések:

Az együttes hivatalos sajtófotói Szeidl Mariann munkái, a Magyar Örökség díjjal készült fényképet az együttes Facebook-oldaláról kölcsönöztük, a legutóbbi RZF idején készült misztrálos koncertfotót pedig Martinek Imre készítette.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink