„Megfordítom…”

„Megfordítom…”

VIVE-s jegyzetek, 2019

A magyar nóták és csárdások sorrendben 24. fesztiváljával folytatódott magvető havában Torontálvásárhelyen a telepes ősök emléke előtt tisztelgő rendezvénysorozat.

A VIVE fesztivált, annak rendje és módja szerint, ezúttal is egy szakmai, úgynevezett nótatáboros összejövetel előzte meg, viszont a bemutatkozási keretidőben — debütáló nótaénekesek hiányában — mindössze az új szerzemények tolmácsolói léptek színre. Az újdonság erejével hatott az is, hogy a pályázatra immár az anyaországból is érkeztek szerzemények. Az összesen harminc alkotásból a zsűri tizenkettőt javasolt a döntőbe.

A nyitányt a szép emlékű Vitkay Gyula kántor, tanító és zeneszerző ikonikus, újból és — legalábbis a legbizakodóbbak szerint — egy nem is olyan távoli jövőben ismét időszerűvé váló hallgatója hozta, Vitkay Kucsera Ágota operaénekesnő és zenepedagógus tolmácsolásában. Megfordítom kocsim rúdját… A fesztivál alkalmi zenekarához prímásként ezúttal Lakatos Miklós csatlakozott.


Szenti Zsolt felvétele

Az est második részében, a gálaműsoron a székelykevei Bíró Ferenc, a muzslyai Mezei Mónika és Mezei Szimóna, a torontálvásárhelyi Szunyog Tibor, a magyarcsernyei Osztermann Emma, a szabadkai Kotroba Júlia, a temerini Morvai Melinda, a felsőhegyi Szabó Dékány Zsófia, az ürményházi Lapcsevity Jovica és az újvidéki Vitkay Kucsera Ágota léptek fel. Az említettek mellett az idei VIVE-n zeneszerzőként Bognár Gyula, Bánfalvy József, Tarr István, Kovács Ferenc, Vincze László és Horváth Zoltán, szövegíróként Szabó András, Bognár Gyula, Pesty Irén, Mérges Eszter, László Mária és Jovánovityné Juhász Jusztínia, előadóként pedig Nagy Zoltán vett részt. A rendezvényen, melynek mozgatói, minden eddigi hullámhegy és -völgy ellenére — vagy talán éppen belőlük merítve erőt — a soron következő, jubileumi 25. alkalomban is reménykednek. 

Az előadott szerzemények rangsorolásakor az első díjat a Hazudik a muzsikaszó (zene: Burai Tibor, szöveg: Tényi Ferenc, előadó: Mezei Mónika), a másodikat a Jó ebédhez szól a nóta (zene és szöveg: Pálkerty Zsuzsanna, előadó: Lapcsevity Jovica), a harmadikat és egyúttal a közönségdíjat is a Magyar hazánk legszebb kincse (zene és szöveg: Pálkerty Zsuzsanna, előadó: Szabó Dékány Zsófia) című alkotás kapta.

A 24. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivál fővédnökei a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítésével a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Antalfalva Község Önkormányzata voltak. A helyi szponzorok közül a szervezők a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegyletnek, a Magyar Művelődési és Művészeti Központnak, az Október 4. Közművesítési Közvállalatnak, a Tatár — Ferencnek és Ilonának —, illetve a Rácz házaspárnak — Jánosnak és Máriának — mondtak nyilvános köszönetet.

Történt mindez a fennállásának 225. esztendejét ünneplő Torontálvásárhelyen, a József Attila Művelődési Otthonban. 2019 októberében.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Megfordítom…”
Bánáti Újság
„Megfordítom…”
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink