„Május van, és én Európában élek”

„Május van, és én Európában élek”

Május 9. Európa napja. 1950-ben ezen a napon jelentette be Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet közgazdász a Schuman-tervként ismertté vált javaslatukat, mely az Európai Unió alapjának tekintett Európai Acél- és Szénközösség megalapításához vezetett. A minden évben megrendezett Európa-nap az európai béke és egység ünnepe.

 

Május 26. Európai parlamenti választás lesz Magyarországon. Ünnep minden választás, a demokrácia ünnepe, legyen ez a kifejezés bármennyire is elcsépelt: mégis. Különösen a mostani: az EP-választások történetében először a vajdasági magyar közösség is szavazhat, beleszólhat Európa jövőjének alakításába.

„Európaiként egyre több kihívással szembesülünk: foglalkoznunk kell többek között a migráció, a klímaváltozás, a fiatalok munkanélkülisége és az adatvédelem kérdésével. Egyre inkább globalizált, versenyorientált világban élünk. Ugyanakkor a brexitről szóló népszavazás rávilágított, hogy az EU nem egy visszafordíthatatlan projekt. És bár legtöbbünk természetesnek veszi a demokráciát, úgy tűnik, elvi és gyakorlati értelemben is egyre inkább veszélyben van” — olvasható a www.szavaznifogok.eu honlapon.

Sokan csak legyintenek, amikor azt hallják, olvassák, hogy a választásokon leadott szavazatukkal eldönthetik, merre haladjon településük, régiójuk, országuk, vagy most éppen: merre haladjon Európa a következő években. S ez nem csak a migrációs kérdés. Az unió például a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos ügyekben is illetékes. Ha Szerbia nem is EU-tag, a brüsszeli döntések közvetve vagy közvetlen hatással vannak az életünkre. (Aki szívesen tájékozódna ezekről a témákról, annak ajánlom figyelmébe a következő, magyarul is olvasható oldalakat: https://what-europe-does-for-me.eu/hu/portal, https://www.europai-valasztasok.eu.) Nekünk, vajdasági magyaroknak az sem lehet mindegy, hogy az anyaország hogyan szerepel az EP-választáson.

Én részt veszek ezen a választáson is, és örülök, hogy napokon belül átvehetem a szavazási levélcsomagot Magyarország szabadkai főkonzulátusán, ahová a regisztráció során kértem.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Május van, és én Európában élek”
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
„Május van, és én Európában élek”
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink