„Ej, ráérünk arra még!”

„Ej, ráérünk arra még!”

Egyórás portya után eloltottam a villanyt. A létra minden fokán otthagyott ujjlenyomatok rozsdásodó fényben mutatták az utat lefelé... Még 2 méter; még 13, 8, 5, 3, 2, 1 létrafok, és... hazaértem.”

A folyosón végigosont egy tanonc karvaly csalódott árnyéka. A kertben dőzsölő zöldikék még idejekorán észlelték a „vészmadár” közeledtét, és egy szempillantás alatt szétrebbentek. Anélkül, hogy bármelyikük is felfortyant volna: „minek ez a nagy rohanás, ráérünk majd holnap megijedni, és elrepülni a ma tornyosuló veszély elől”. A két fekete rigó nem húzott el, hanem meghúzta magát a széles deszkakerítést belepő százkarú borostyán ölelésében. Ahol akár több százan is kényelmesen elrejtőzködhettek volna. A darazsak ellenben nem zavartatták magukat, hanem vígan röpködtek az egyik borostyánvirágról a másikra, és nem volt tanácsos a közelükbe merészkedni. Hát igen, már régen le kellett volna metszeni. Még mielőtt virágba borult (a szomszéd meg dühbe). Pedig már ki tudja, mikor tervbe vettem! Csakhogy az első reggelen, amikor a tett mezejére kellett volna lépnem, közbejött valami. Este persze megszállt a lelkiismeret-furdalás, de ő is elbóbiskolt gyorsan velem együtt, miután elszántan ígéretet színleltem magamnak: „majd holnap, holnap reggel”. Ez megismétlődött másnap, harmadnap stb., a görög drámák visszatérő motívumának szellemében.

Ráadásul egy mély bölcselet is elbűvölt: „Amit ma megtehetsz, holnap is megteheted, de ha holnapután teszed meg, még egy szabadnapod is lesz.” Majd Karinthy mondása: „Amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra. Ha még ma megteheted, hogy valamit holnapra halassz, el ne mulaszd elhalasztani.” És Pató Pál varázsigéje: „Ej, ráérünk arra még!” Ezek a misztikus gondolatok ezután olyan sebesen hálózták be és ölelték magukhoz életem további területeit is, mint a százkarú borostyán a százlábú deszkakerítést.

(Jubileumvadászoknak sugallom még időben: 2020. június 7-én lesz a Petőfinek ihletet adó Pató Pál alszolgabíró születésének 225. évfordulója.)

Az interneten bőséges irodalma van a halogatás lélektanának. Megismerhetjük az eredetét, a típusait, és arra is találunk javallatot, hogyan szabaduljunk meg tőle...

Egy dolgot semmiképp se halassz holnapra!

Ha valakit szeretsz vagy egyszerűen csak megbecsülsz, értékelsz, és fontos neked, akkor azt add a tudtára még ma.

Ha számodra nem létezik ilyen Ember, nézz a legközelebbi tükörbe, és...

 

RONCSÁK Alexander

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Ej, ráérünk arra még!”
Heti Jegyzet
„Ej, ráérünk arra még!”
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink