„Egy vérből valók vagyunk”

„Egy vérből valók vagyunk”

70 éves a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület


Lábadi Zoltán felvételei

A szajáni Ady Endre ME igényesen összeállított műsorral ünnepelte meg fennállásának 70. évfordulóját. A helybelieken kívül magyarországi vendégek is bemutatkoztak a programban.  

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Vass Ferenc, a magyarországi Orci település polgármestere. Az orci Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjai, Francsics Attila és Francsicsné Farkas Ágnes irányításával, látványos táncprodukciókkal kedveskedtek a közönségnek. Szarka Attila polgármester vezetésével a testvértelepülés, Árpádhalom küldöttsége is Szajánba látogatott. Bácsgyulafalva polgármestere, Keszég Kornél is elkísérte lelkes műkedvelő fiataljait, akik Égető Éva vezetésével egy művészi igénnyel kimunkált jelenetet adtak elő.

Az ünnepségen jelen volt Tóth Zoltán, Szaján faluelnöke is, aki az Ady Endre ME munkáját a délvidéki kultúra fontos részesének tartja.

Tápai Róbert, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökségi tagja a szórványban végzett kiemelkedő munkájukért a szövetség elismerő oklevelét adta át az „adysoknak”. Az eseményen részt vett Talpai Sándor, az észak-bánáti szórványközpont elnöke is.

A helybeli Pipacs és Búzavirág tánccsoport hatalmas sikert aratott a somogyi és rábaközi táncokkal. Nagy Alex műkedvelő rendező és színész Ady Endre-versválogatással és Radnóti Miklós egy költeményének az elmondásával remekelt.

Benyócki Sára, a művelődési egyesület elnöke elmondta, a jövőképüket, valamint a magyar kultúra ápolását és a hagyományok megtartását csak egységes fellépéssel tudja elképzelni. Hálás köszönetét tolmácsolta a szajáni szülőknek, amiért gyermekeiket elkísérik a próbákra, majd kiemelte, a legfiatalabb táncosuk, Kósa Leontina, négy és fél éves. Emellett köszönetet mondott Gyuranik Adorján és Koncsár Anasztázia koreográfusoknak, valamint a törökfalui Jaramazov Klementina népviseleti szakértőnek, aki a ruhákat varrta.

A műsor záróakkordjaként a jelenlevők közösen elénekelték az Ismerős Arcok együttes Nélküled című dalát a jól ismert refrénnel: „Egy vérből valók vagyunk.”  

A rendezvényt Szaján Helyi Közössége, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Csoóri Sándor Alapja, valamint a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság támogatta.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Egy vérből valók vagyunk”
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2019.06.15.
  • LXXIV. évfolyam 24. szám
„Egy vérből valók vagyunk”
Bánáti Újság
  • Kőművesné Nyáry Márta
  • 2019.06.13.
  • LXXIV. évfolyam 23. szám
Facebook

Támogatóink