„Egy nagy és szép ügy hősi vértanúja”

„Egy nagy és szép ügy hősi vértanúja”

Nemzeti ünnepünk napján, Zentán Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek, és megkoszorúzták a városháza oszlopcsarnokában elhelyezett emléktábláját.

Teleki László fogalmazott egy 1849 októberében a francia lapokban megjelentetett cikkében: „Egy nagy és szép ügy hősi vértanúja, aki lelkét visszaadta Istennek, de emléke örökké élni fog szíveinkben, emléke élni fog az utolsó magyar legutolsó lélegzetvételéig.”

Orbán Viktor miniszterelnöknek a világ magyarságához intézett levelét dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel. 1848. március tizenötödike szabadságunk, nemzeti függetlenségünk és összetartozásunk szimbóluma. Éljünk bárhol is világon, ezen a napon egy ütemre dobban a szívünk, kokárdát tűzünk a kabátunkra, s együtt ünnepeljük a márciusi ifjakat. Emlékezünk a hősökre, akik bátran vallották, és a szabadságharc csatamezőin is bizonyították, hogy a haza minden előtt – áll többek között a köszöntőben.

Pék Domonkos Ibolya magyartanár a történelmi összefoglalóját a következő gondolattal fejezte be: A hősök bennünk élnek, érdemeiket magunkban kell hordozni, mert az élők szíve a holtak igazi temetője.

A „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő, mártírhalált halt miniszterelnök tiszteletére a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának diákjai készítettek alkalmi műsort.

Az esemény végén gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emléktáblájánál dr. Rusz Radován Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, Perpauer Attila a Magyar Nemzeti Tanács, Kosiczky András Zenta Község Önkormányzata nevében helyezte el a kegyelet virágait, valamint koszorúzta a VMSZ Zentai Községi Szervezetének, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Magyar Mozgalomnak a képviselői is.

Az ünnepi megemlékezést Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ szervezte.


Herédi Krisztián felvételei


Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját is!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink