„Büszke vagyok a néprajzi társaság munkájára”

„Büszke vagyok a néprajzi társaság munkájára”

2013 márciusában új vezetőség került a Kiss Lajos Néprajzi Társaság (KLNT) élére. A civil szervezet elnöke dr. Szőke Anna lett, aki nem is gondolta, mekkora kihívásokkal kell majd szembenéznie.

Az akkor megválasztott elnökség olyan íratlan szabályt fogadott el, amely szerint az évi terveket mindig közösen határozzák meg. Ez kiváló lehetőségnek bizonyult arra, hogy ne feledkezzenek meg az évfordulókról, az aktuális témákról és a kutatók eredményeinek bemutatásáról.


A Kiss Lajos Néprajzi Társaság díjazottjai (Benedek Miklós felvétele)

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság a közelmúltban tisztújító közgyűlést tartott, melyen mérlegelte az elmúlt négy évben kifejtett tevékenységét is. Erről számol be lapunknak dr. Szőke Anna, a társaság újraválasztott elnöke.

— Természetesen örülök a bizalomnak, és ezúttal is megköszönöm a munkatársaimnak, de még csak egy periódust szeretnék eltölteni ezen a fontos tisztségen. A szervezés ugyanis rengeteg időt vesz el, és úgy érzem, nem tudok eleget foglalkozni a saját kutatásaimmal és a tudományos munkával. Sok év után, 2013 szeptemberében újra megszerveztük a fiatal néprajzkutatók és a kulturális antropológia szakos hallgatók konferenciáját. Mivel a felhívásunkra nagy volt az érdeklődés — több mint negyven előadó jelentkezett a Kárpát-medence minden országából, sőt Törökországból is érkezett egy —, két szekcióra bontva tartottuk meg a tanácskozást Topolyán, a múzeumban. A Híd folyóirat az az évi októberi számát a néprajznak szentelte, és társaságunk tíz néprajzkutatójának sokszínű, a néprajz széles spektrumát felölelő tanulmányait közölte. A sikeren felbuzdulva azóta minden évben megrendezzük a fiatal néprajzkutatók konferenciáját, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy több ifjú is bekapcsolódott a KLNT munkájába. Közülük ki kell emelnem Fehér Viktor egyházaskéri kutatót, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének mester szakos hallgatóját, akinek a közelmúltban Szokáskutatás Vërbicán címmel jelent meg kötete. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy Topolya Község Múzeumával szépen együtt tudunk működni, ami természetesen a vezetőjének, Gazsó Hargitának is köszönhető, aki nagyon készségesen vesz részt a szervezésben.


Szőke Anna Fehér Viktor könyvének bemutatóján

* Úgy tudom, a 2014. év igen sokoldalú és egyúttal megterhelő is volt.

— Valóban, hiszen akkor szerveztük meg neves külföldi szakemberek részvételével az első nemzetközi konferenciánkat, melynek alapgondolata Az identitás megnyilvánulási formái a 21. század kezdetén volt, valamint számos kiválóságot idéztünk meg. A tíz éve elhunyt Harkai Imre építészre és néprajzkutatóra, valamint Papp György nyelvészprofesszorra és néprajzkutatóra emlékeztünk, aki öt éve távozott közülünk, Jung Károly neves folkloristánkat pedig a hetvenedik születésnapján köszöntöttük. Ugyanehhez az évhez kötődik az Értéktáruló útjaink elnevezésű tanácskozásunk, melynek az volt a célja, hogy rámutasson sokrétű hagyományainkra, azok értékálló mivoltára, és megtalálja a továbbéltetésük módját, a velük és bennünk élés lehetőségét mindannyiunk hasznára.

* A megemlékezések a következő évben is folytatódtak, majd 2016 is tartogatott néhány jeles évfordulót.

— 2015-ben Borús Rózsa-emlékkonferenciát szerveztünk Topolyán. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen emlékeztünk meg névadónk, Kiss Lajos születésének 115., valamint Bodor Anikó halálának 5. évfordulójáról. A nagyszabású összejövetel helyszíne a zentai városháza díszterme volt. Ugyanebben az évben hívtuk életre a kutatással egybekötött tanácskozásunkat Generációk találkozása — emlékezés Tóth Ferencre születésének 75. évfordulóján címmel. Munkánk tavaly érte el a csúcspontját. A 100 éve született Penavin Olga tiszteletére Palicson és Szabadkán kétnapos konferenciát szerveztünk, melyre nemzetközi hírű előadókat és hazai kutatókat hívtunk. A másik nagy rendezvényünk, az augusztus 4-e és 6-a között megtartott néprajzi összejövetelünk középpontjában a 300 éves tekijai kegyhely állt. Mindkét eseményről rezümékötet jelent meg.

2016-ot a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal közösen egy kellemes és eddig szokatlan megemlékezéssel zártuk. Tripolszky Géza születésének 90. és Burány Béla születésének 85. évfordulója alkalmából személyes élmények alapján idéztük meg a két neves néprajzos alakját, tevékenységét. A felsorolt rendezvényeinken túl megjelentettünk két konferenciakötetet, bemutattuk a társaság tagjainak tanulmányköteteit, illetve a folyóiratokban közreadott tudományos kéziratokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy a KLNT csakis tudományos kutatómunkával foglalkozik, tudományos szakirodalmat jelentet meg, és nem mellékes, hogy tagsága több mint felének tudományos fokozata van.

* A Kiss Lajos Néprajzi Társaság legutóbbi rendezvényén kitüntették azokat a személyeket, akik maradandót alkottak a néprajz terén.

— A hangulatos ünnepségen dr. Raffai Judit Kiss Lajos-emlékplakettet vett át a mesekutatás terén elért eredményeiért, Nagy Abonyi Ágnes pedig a tárgyi néprajz területén végzett munkájáért részesült Garay Ákos-emlékplakettben. Szuhankó Ruzsena, a bajsai tájház létrehozója Samu Katalin-emlékplakettet, Borsodi Patyerek Orsolya és a kishegyesi Szajkó énekegyüttes pedig Arnold György-emlékplakettet érdemelt ki. A Kálmány Lajos-emlékplakettet a Volt egyszer egy Ustorka című könyvéért Kovács Máriának, továbbá a moholi Patyi Saroltának adtuk át, aki egy kötetnyi népmesét gyűjtött össze. Szeretném külön megemlíteni a néprajzi társaság ama tagjait, akik aktívan részt vesznek a tervek megvalósulásában, segítik a zökkenőmentes, eredményes munkát: Raffai Judit, Silling István, Dévavári Beszédes Valéria, Silling Léda, Kónya Sándor. Büszke vagyok a munkánkra és a társaság minden tagjára.

* Hallhatnánk a tervekről is?

— Minden évben megfogadjuk, hogy kevesebb rendezvényt tartunk, de ez sohasem sikerül. Június végén nagy feladatra vállalkozunk, hiszen négynapos emlékkonferenciát szervezünk A reformáció ötszáz éve címmel. Júliusban többnapos gyűjtőutat rendezünk a fiatalok számára, októberben pedig Magyarkanizsán szeretnénk bemutatni a néprajzi szociográfiával kapcsolatos kutatásainkat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink