„Benned a létra”

„Benned a létra”

Sokszor elhatalmasodik rajtunk a lustaság, a kedvetlenség és leginkább a tehetetlenség. Nem ítélkezem, néha velem is előfordul. Az már többször bebizonyosodott, hogy azért van szükség a rossz dolgokra, hogy tanuljunk belőlük, illetve átértékelődjön bennünk a világ.

Mintegy két hónapra beköltözött hozzám egy idegszálgyulladás, mely eltiltott a futástól és az intervall edzésektől is, ami nálam teljes letargiához vezetett. Kezelések, módszerek, gyógyszerek sorozata, pozitív gondolatok, a fizikoterapeuta kitartása és biztatása, fitneszlabdán ülés munka közben, és mindig ugyanabba a sorba kellett állnom a nap végén, ahol mozgás és az életerő helyett az ágyban fekvést osztogatták.

Irigyeltem azokat, akik siethetnek az utcán vagy futhatnak a kiserdőben. Napról napra szegényebbnek éreztem magam, mert aki mozoghat, aki egészséges, aki sportolással vezetheti le a feszültséget, az mérhetetlenül gazdag. Az eltaposhatatlan optimizmusom ellenére is rám ült a bánat, elkeserített a tehetetlenség. Többféle módszernek köszönhető a javulás, és lassan visszatérőben van a régi életigenlésem.

Bele sem merek gondolni, milyen lehet ez az állapot egy élsportolónak, akinek a mozgás a munkája, a levegője, az élete. A minap hallottam a hírt, hogy a kedvenc síugróm egy rendkívül veszélyes tünetegyüttes miatt ki kell hogy hagyja a nyári edzéseket és versenyeket, tehát majd csak télen lesz 110%-on. Mindjárt visszavettem az önsajnálatból, mert valljuk be, abban azért jók vagyunk.

Nem bízunk magunkban, kevésnek érezzük magunkat egy-egy sportághoz, nincs kedvünk kirándulni, mert túl hideg vagy túl meleg az idő, miközben van két szép lábunk, két erős karunk, adrenalinra és mozgásra vágyó szívünk, friss levegőt és élményeket áhítozó lelkünk. Használjuk ki az időt, az erőt, a kedvet és a lehetőséget, hiszen a tolókocsiban ülőnek vagy az ágyban fekvő betegnek erre nincs módja. Azzal gazdálkodjunk, amink van, az bőven elég.

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”
(Weöres Sándor)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Benned a létra”
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
„Benned a létra”
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink