„Bemenj-e bűzlő lábakkal a mennybe?”

„Bemenj-e bűzlő lábakkal a mennybe?”

„Még jó, hogy az embernek mindig akad egy koffere, melybe begyömöszöli holmiját, s meglép — az újabb kilátástalanságok felé. Merthogy szökésre ok bármikor akad. Szökünk, ha egyedül maradunk, szökünk, ha elviselhetetlenül szeretnek, szökünk, ha üldöznek” (Sziveri János).

A kofferünk tele van versekkel és dalokkal, a szombati koncertet „elviselhetetlenül” szerettük, a Bábel sorai hallatán szökni próbált a lélegzet, és senki nem volt egyedül, hiszen Bakos Árpád és zenekara, az Ethnokor, valamint a Népszínház, az Újvidéki Színház és a Kosztolányi Dezső Színház színészei szombaton telt ház előtt mutatták be a Pasztorál című lemezt, melyen Sziveri János verseinek megzenésített változatai szerepelnek, és nagy részük a Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című produkciójához készült.

A nézőket Táborosi Margaréta, az előadás rendezője köszöntötte. A koncert eleje és vége olyan volt, mint egy nagy sóhaj — ifj. Kucsera Géza zongorajátéka finoman, csendben vezette fel és zárta le a teljesen egybefüggő koncertet úgy, hogy senkinek ne fájjon, mégis mindenkinek sajogjon. Sziveri János versei éppoly játékosak, lázadóak, iróniával telítettek és egyszerűen összetettek, mint Bakos Árpád zenei világa. A koncertet, ahogyan az előadást is Sziveri János kedvenc dalának, a Zavaros a nyárád című népdalnak a feldolgozása nyitotta, ezt követte a többi dal, a Couleur lokálban, a Ráktánc, a Terpesz vagy a Bábel. Miroslav Jovančić, az ecset és a hegedű ördöge már-már transzban bűvölte Sziveri gondolatait. A népdal elemei az improvizatív dzsessz elemeivel keveredtek, káoszból rend, rendből káosz formálódott. Mindig csodáltam, hogyan lehet egy hangszerből olyan hangokat elővarázsolni, amelyektől az embernek valami belenyilall a szívébe. Most is több ilyen alkalom volt. A koncerten énekelt Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, aki ezenkívül nagybőgőn és basszusgitáron is fokozta a hangulatot, Béres Márta, Crnkovity Gabriella, Mikes Imre Elek és Bakos Árpád. Sánta Zoltán dobolt, Zoran Dukić pedig gitáron működött közre. A könyv és a benne levő CD-melléklet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg, irodalmi szerkesztője Ladányi István, zenei szerkesztője Bakos Árpád, az illusztrációt pedig Benes József grafikusnak köszönhetjük.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Bemenj-e bűzlő lábakkal a mennybe?”
Múzsaidéző
„Bemenj-e bűzlő lábakkal a mennybe?”
Múzsaidéző
Facebook

Támogatóink