„Akik küldetése a nemzet” (5.)

„Akik küldetése a nemzet” (5.)

Május tizenharmadikán zárult Torontálvásárhelyen a pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás (KDC) által megálmodott cserediákprogram „visszavágója”. A kedd délutántól szombat délelőttig tartó programok részleteit igyekeztünk olvasóinkkal is megosztani.

A búcsúzkodás pillanatai

Ezen a Sártekén mindnyájan őrangyalai vagyunk valakinek. Ebben maradtunk míg egymás tekintetét fürkészve újra kezet fogtunk az útra indulókkal. „Helló, jó utat, srácok!“ — írta fel ujjbegyével jókívánságait egy torontálvásárhelyi kisfiú a vendégek kisbuszának poros ablakára. Jöhetett végül a csoportkép. Fénybe írva ezáltal a búcsúzkodási szertartás zárópillanatait is.

Hazafelé menet figyelmemet újra magához szólítja a vérrel harmatozó vasfű ( Chelidonium majus ). Pár nappal korábban, a cserediákos találkozónk első munkanapján, pont ezt a növényt fogtuk vallatóra az ötödikesekkel... A mákfélék családjába tartozó, egyszerre gyom- és gyógynövényt, melynek szolgálatait népmeséink egyik főhőse is igénybe vette egykoron. Persze, nem medikusi indíttatásból, sokkal inkább a lakattal is megerősített csukott ajtók feltárásának szándékával. Elég volt csak megérintenie vele a kulcslyukat, máris kipattant tőle a závár, mintha benne sem lett volna. Pedig hej!, de még mennyire, hogy benne volt az a bizonyos závár... és sajnos, nemcsak a mesében!

Noha, eredetileg másképpen tervezgettük, a „névsorolvasás“ ezúttal mégiscsak elmarad. Nyílvános köszönet viszont mindenkinek, aki bármilyen formában felkarolta kicsiny falunk közössége építésének eme formáját is. Hisszük, ennek a megkezdett történetnek is lészen folytatása! Tehát: viszlát, a soronkövetkező(k)ig!

Írta és fényképezte: Martinek Imre, a Kosztolányi Dezső Céltársulás torontálvásárhelyi koordinátora

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„Akik küldetése a nemzet” (5.)
Bánáti Újság
  • 2017.05.12.
  • LXXII. évfolyam 19. szám
„Akik küldetése a nemzet” (5.)
Bánáti Újság
  • 2017.05.11.
  • LXXII. évfolyam 19. szám
Facebook

Támogatóink