„A zene a sötétségben is utat mutat”

„A zene a sötétségben is utat mutat”

A helyi II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében Csókán megtartották a IV. Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztivált, melyen KÓTA-minősítést kaptak azok a kórusok és szólisták, amelyek/akik ezt igényelték.

A rendezvény huszonhat fellépője Óbecséről, Adorjánról, Szabadkáról, Gyáláról, Kispiacról, Hajdújárásról, Adáról, Zentáról, Torontálvásárhelyről, Palicsról, Horgosról, Tiszaszentmiklósról, a magyarországi Deszkről, Újszentivánról, Csólyospálosról és az erdélyi Gyergyószentmiklósról érkezett. A megmérettetésen részt vevők teljesítményét Birinyi József, a Hungarikum Szövetség és a KÓTA társelnöke, Szabó Gabriella újságíró, a népzenei rendezvények szervezője és a csókai származású Borsi Ferenc, az Óbudai Népzeneiskola és a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola tanára bírálta el.

— Örökségünk a jelen élményével a jövőnk alapja — buzdította a jelenlévőket Birinyi József, és elmondta: egy kilencvenkét éves székely bácsi azt mondta a róla szóló portréfilmben, azért vagyunk a világon, mert az velünk szebb, mint nélkülünk. A népzenészek, a -dalosok és a -táncosok is ezért vannak közöttünk.

A program szünetében az egybegyűltek megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelemnek a csókai Szentháromság római katolikus templom kertjében lévő szobrát. A kegyelet virágainak elhelyezésén kívül a Rákóczi-induló is elhangzott.

Amíg a zsűri a minősítésekről döntött, vendégként bemutatkozott a Deszki Népdalkör, az Újszentiváni Hagyományőrzők Köre, a Csólyospályosi Hagyományőrző Asszonykórus és Juhász Csaba szólista, a tiszaszentmiklósi Sóvirág vegyes kar, valamint a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara.    

Birinyi József a bírálóbizottság nevében örömét fejezte ki, hogy ilyen sok ügyes és tehetséges fiatalt hallottak, láttak ezen a fesztiválon.

— Az összegyűjtött több mint 200 000 dallamunk alkalmas rá, hogy válogassunk belőlük, és méltó módon vigyük tovább. Természetesen minden magyarnak és minden Kárpát-medencei nemzetiségnek ismernie kell a saját hagyományát. Mindenkinek el kell döntenie, hogy a XXI. században neki mit jelent a szépapák, nagyszülők dalainak világa. Csak nosztalgiázva, vitrin mögötti tárgyként tekintünk-e rá, vagy kitölti a mindennapjainkat, választ ad, segítséget nyújt a különféle élethelyzetek megoldásában — mondta Birinyi József, és hozzátette: a látvány művészete fényben él, a zene a sötétségben is utat mutat. Az értékelés folyamatát a következőképpen magyarázta:

— Megpróbáltunk tükröt tartani a fellépők elé azzal, hogy a KÓTA jelenleg folyamatban lévő tizennyolcadik minősítőjén térségi szinten a kiváló, a dicséretes és a megfelelt fokozat közül valamelyiket odaítéltük. A kiváló és a dicséretes fokozatúak jogot szereznek az országos minősítőn való részvételre, akik pedig már túljutottak rajta, és országos fokozatot kértek, bronz, ezüst, arany és Aranypáva-fokozatot kaphatnak. Az Aranypáva országos fokozatot elérőknek lehetőségük lesz jelentkezni a tizennyolcadik minősítő kétéves időszakán belül a gálaszintű megmérettetésre, és kiérdemelni az Aranypáva-különdíjat és -nagydíjat.

Térségi szinten dicséretes minősítést kapott a palicsi Szederinda népdalkör, a gyálai Újhelyi Éva, a hajdújárási Rekötye népdalkör és a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa, kiváló lett a csókai Csipak Noémi (Móra Ferenc MME), az óbecsei Cseh Ferenc, a szabadkai Veronika népdalkör (Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület) és az óbecsei Botra férfikórus (Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör). Országos szinten arany minősítéssel térhet haza a torontálvásárhelyi Petrec Teodóra szólóban és az adai Lepár Krisztinával duóban, a csókai Pilike leánykórus (Móra Ferenc MME), az Aranypáva-fokozat boldog tulajdonosa pedig az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a szabadkai Dalkötő leánykórus és a csókai Rákóczi férfikórus (II. Rákóczi Ferenc MME) lett.   

Birinyi József a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának átadta az országos Aranypáva-oklevelet, melyet az előző minősítési ciklusban érdemelt ki Egerben, Sziveri Szabolcs, a Rákóczi férfikórus vezetője pedig az Aranypáva-nagydíj oklevelét vette át. Az előző kétéves időszakban a KÓTA-nál 1250 minősülő próbált szerencsét az egész Kárpát-medencéből, közülük 27-en büszkélkedhetnek az Aranypáva-nagydíjjal. 

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados — évezredes — használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket” (Kodály Zoltán).

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„A zene a sötétségben is utat mutat”
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
„A zene a sötétségben is utat mutat”
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink