„A kapu két világ határa, melyek egyikében te laksz”

„A kapu két világ határa, melyek egyikében te laksz”

A SzékelyKapuk — ZöldKapuk elnevezésű közép-európai versenyt 9—18 éves tanulóknak, alkotói csoportoknak hirdette meg az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. A projektum célja a magyarországi és a határon túli iskolák pedagógusainak és diákjainak a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra, a környezeti nevelés, a társadalomépítő és humanitárius tevékenység révén való együttműködésének az elősegítése és támogatása.

A csoportok a pontokat hozó játékban két programmal vehettek részt: betlehemezéssel és a környezetvédelmi témát feldolgozó plakátokból készített vándorkiállítással. A tét nem kicsi, hiszen a nyeremények között egyhetes ingyenes, nemzetközi adriai jutalomtáborok vannak, gazdag turisztikai és szabadidőprogrammal.

A zentai diákok mindkét kategóriában neveztek, és az elmúlt hetekben meg is tettek mindent annak érdekében, hogy minél jobb helyezést érjenek el. Karácsony környékén a Thurzó Lajos Általános Iskola hittanos színjátszó csoportja helybeli gyűjtésű betlehemes összeállítással járta a községet, majd a vándorkiállításokra is érkezni kezdtek a meghívók.
Az akció főkoordinátora, mentora Horváth László hittantanár volt. Elmondta: a betlehemezésbe a község két általános iskolája, a Thurzó Lajos és a kevi kapcsolódott be, a környezetvédelmi foglalkozásokra pedig valamennyi oktatási intézmény diákjai kedvet kaptak.

— Az iskolában már több mint tíz éve betlehemezünk, harmadik éve pedig a versenyen is részt veszünk. A Kárpát-medencei betlehemes játékok célja hagyományaink, szokásaink megőrzése, a találkozókon pedig bemutatkozzunk egymásnak. Ez egy csodálatos kezdeményezés, amelyben több millióan vesznek részt, és én nagyon örülök, hogy az iskolánk is részesévé vált. Az általunk előadott szöveg a két világháború között élt Zentán, és adatközlőnk, Pálinkás Józsi bácsi a saját emlékei alapján mesélte el. Tőle tudjuk, hogy akkoriban ez megélhetési forrás is volt, ezért a gyerekek igyekeztek minél több módos gazdához bejutni. Mi is énekeljük, hogy „kolbászt nem kapának, szomorúan tovább állának”, vagyis nem pénzt, hanem élelmet adtak a betlehemeseknek. Abban az időben jóval kevesebben voltak a csapatban, de mostanában színpadiasabbá vált a játék, nagyobb az érdeklődés, ezért mi több angyalkát, pásztort szerepeltettünk, összesen 18-an voltunk. A cselekmény váza megmaradt, ugyanazok a szövegek hangzanak el, a dallamokat, énekeket is megtanultuk. Sok dicséretet kaptunk, csupán a jelmezeinkre érkezett megjegyzés, mert kilátszottak alóluk a tornacipők vagy a mackónadrágok, a jövőben azonban erre is nagyobb figyelmet fordítunk. Mivel szabadtéren és nagy hidegben is felléptünk, az angyalkák mégsem lehetnek mezítláb. 25-26 előadásunk volt, valamennyi iskolában láttak minket, de jártunk a község falvaiban, felléptünk a színházban, az idősek otthonában, a plébániákon, a Karácsonyi kavalkád rendezvénysorozaton, sőt, a környező helységekben, sőt még Magyarországon, Debrecenben is megfordultunk — mondta Horváth László, majd a környezetvédelem fontosságára terelte a szót.

— Nagyon fontos tudatosítani a gyermekekkel, hogy ők is óvhatják környezetüket, élőhelyüket. Első lépésként elegendő, ha nem dobják el a papír zsebkendőt vagy az uzsonnájuk csomagolását, arról is beszélünk nekik, hogy a nejlonzacskónak évekig tart a lebomlási ideje, a pillepalack pedig szinte örök életű, rámutatunk, hogy valamennyiünk kedvenc folyója, a Tiszán néha szigetekben  görgeti a hulladékot. A vándorkiállításra minden iskolának külön csoportja van, amelyek más-más témával foglalkoznak. Egyesek a szélenergia, mások a víz témáját részesítették előnyben, a faültetést szorgalmazzák vagy környezetkímélő ház makettjét készítették el. A Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai Viszmeg Tamás vezetésével ZentArt néven jelentkeztek, az Emlékiskola és a November 11. Általános Iskola Tripolszki Csilla és Salbert Belec Anikó útmutatásával Zöldülj, Zenta! néven szerepel. A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola Csizmadia Horváth Tímea irányításával Megújulók, a felsőhegy Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Rúzsa Mária tanárnővel Zöldhegy néven nevezett be. 

A Zöldülj, Zenta! csoport plakátjaival több helyen, az iskolák előcsarnokaiban, az Alkotóházban, a Művelődési Ház kiállítási termében stb. találkozhattunk, és még Csókára is elvitték a figyelemfelkeltő alkotásokat. Mint kiderült, a legkisebbeket az állatok védelme érdekli leginkább, a nagyobbakat viszont például a szél- és a napenergia vagy a termálvíz felhasználása.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Jó Pajtás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

„A kapu két világ határa, melyek egyikében te laksz”
Zene
„A kapu két világ határa, melyek egyikében te laksz”
Nemzetpolitika
  • Hét Nap
  • 2018.11.05.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink