Múzsaidéző

« Vissza

Megbolygatni az állóvizet

GYURKOVICS Virág | 2015.01.21.

Megbolygatni az állóvizet

Történjen valami Szabadkán. Valami, ami mindentől függetlenül tiszta értékeket tud felmutatni, és ezáltal képes megbolygatni az állóvizet, a tespedtséget a városban. Ebből a megfontolásból alakult a Szab-way független színházi szervezet, melynek első produkciója a Gaudeamus Igitur című előadás. A közelmúltban alakult civil szervezetről és az előadás megvalósításáról az alapítókkal, Mezei Zoltánnal, Szőke Attilával és Pálfi Ervinnel beszélgettünk.

A Szab-way civil szervezet elsősorban színházi produkciókat kíván létrehozni, befogadni, menedzselni, ám tevékenysége később más művészeti ágazatokkal — tárlatok, koncertek, irodalmi estek szervezésével — is bővülne. A cél, hogy mozgósítsa a régió művészeit, szervezeti hátteret nyújtson nekik, és teret adjon a szabad megnyilvánulási formáknak.

Az elmúlt évek során már kiderült, hogy Mezei, Szőke és Pálfi hármasa nagyon jól működik együtt csapatként. Jó példa is volt előttük, hiszen a Vörös című előadás révén megismerkedtek a Katona József Színház munkájával. A társulat egyik-másik színésze — amellett, hogy megvan a jól működő színházuk, ahol minden olajozottan működik — a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban dolgozik, mely azért alakult Budapesten, hogy ernyő alá vonja a független színházakat, és intézményi hátteret adjon nekik. Hasonló céllal alakult a Szab-way is.

A hosszú távú célok között szerepel, hogy találjanak egy bázist, mely fóruma lehet a színházi és a művészi szakmának. Addig is a programok a város különböző helyszínein találják meg a helyüket. A kArcnak már egy éve a Raichle-palota ad otthont, és a Gaudeamusnak is jó, hogy a Sárga Házban játsszák, hiszen hihetetlenül sokat tud hozzáadni az előadáshoz, ha megtalálják a számára legmegfelelőbb helyszínt. A színház intézményi kereteiből való kilépés — mindamellett, hogy bizonyos fokú szabadságot ad — csak színesíti a várost és a társulatot, ahogyan a közönségnek is üdítő lehet a változatosság.

A Szab-way nem konkurenciát kíván teremteni a többi színháznak, csupán megnyitni azt a bizonyos szelepet, amelyen kiszabadulhatnak a felgyülemlett energiák. Ezért ha valakinek színházi, művészi ötlete támad, de nincs hozzá intézményi kerete, bátran fordulhat a Szab-way csapatához, mely segítő szándékával és kapcsolati tőkéjével hozzájárulva, a produkcióknak pályázati hátteret keresve segíthet megvalósítani a terveket. Ahogyan Pálfi fogalmaz, az ember is úgy éli az életét, hogy kulcsokat keres saját magához és másokhoz. A Szab-waynek olyan társulásnak kellene lennie, hogy amikor határozatlan emberek érkeznek különféle, furcsa kis kulcsokkal, akkor segítsen nekik ajtókat nyitogatni.

A Gaudeamus Igitur című előadás nem a társulat által írt első darab, viszont a színészek először szólalnak meg ezen a színházi nyelven. A Katona József Színház révén ugyanis abba is betekinthettek, hogy ők miként próbálnak rávilágítani bizonyos kérdésekre, melyek naponta előfordulnak a társadalomban. Ennek hatására született meg az a gondolat, hogy foglalkozzanak az oktatásügy kérdésével. Az előadás felépítésébe pedig azt a fajta esztétikát is beleszőtték, amelyet az elmúlt évek során olyan neves rendezőktől lestek el, mint Tasnádi István, Máté Gábor vagy Dömötör András. Ezen a színházi formán keresztül nem történetet mesélnek, hanem egy kissé elvonatkoztatva, mégis a valóság mentén haladva, a keresztmetszetét vázolják mindannak, amit a témakör kapcsán megismertek. Ehhez a megismeréshez pedig a tanügyben dolgozó, közreműködő tanítók, tanárok, igazgatók, politikusok, szociológusok, sőt diákok segítségét kérték. A velük való beszélgetésekből táplálkozott az előadás, melynek groteszk stílusát maga a téma abszurditása adta. Számukra is kihívás volt egy olyan színházi formában megtalálni önmagukat, amilyenben korábban nem dolgoztak, de a társulatban szerencsére olyan gondolkodó emberek jöttek össze, akik — Hernyák György tanítványaiként — kíváncsiak egymásra, illetve a világra, és ez a fajta nyitottság hozza létre a kohéziót, mely a legutóbbi darabban is megnyilvánult.

A Gaudeamus Igiturt február második felében láthatja ismét a közönség. Az előadás pontos időpontjáról a Szab-way Facebook-oldalán és a hamarosan elkészülő weboldalon tájékozódhatnak, ahol azt a mobiltelefonszámot is megtalálják, amelyet helyfoglalás esetén hívhatnak.