home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
<cim>Kezdődik! Kezdődik!
Tóth Lívia
2007.07.18.
LXII. évf. 29. szám
<cim>Kezdődik! Kezdődik!

Július 18-a és 21-e között nyolcadik alkalommal rendezik meg Zentán a Nyári Ifjúsági Játékokat. A látogatók a Népkertben most is megtalálják mindazt, ami a korábbi években is ennek a rendezvénynek a varázsa és vonzereje volt. Sőt az esemény két új helyszínnel gazdagodik. A Kreatív Műhely kín...

Július 18-a és 21-e között nyolcadik alkalommal rendezik meg Zentán a Nyári Ifjúsági Játékokat. A látogatók a Népkertben most is megtalálják mindazt, ami a korábbi években is ennek a rendezvénynek a varázsa és vonzereje volt. Sőt az esemény két új helyszínnel gazdagodik.
A Kreatív Műhely kínálata többek között a következő: gyöngyfűzés, üvegfestés, festő- és rajziskola, fafaragás, nemezelés, batikolás, ostor-, ékszer-, fajáték-, rasztahajkészítés, pólófestés. A Kölyöktanyát, ahol a legkisebbeket várják a Keljföljancsi Gyermekanimátor Szervezet tagjai, a szegedi bábosok, de a népzenészek is, a Játékok területén kívül helyezték el.
A Kárpát-medencei egyeztető fórumon a puszta ,,szabadegyetemezés” mellett a konkrét tevékenységre helyezik a hangsúlyt, mert egy-egy adott kérdésben közösen kell gondolkozni és cselekedni. A program július 19-én kezdődik, a munkában olyan neves vendégek vesznek részt, mint például dr. Morován Zsolt, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Bencsik András újságíró, Pesty László, de bemutatkoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Fidelitas képviselői is. A Civil Faluba az idén mintegy húsz szervezet jelentkezett és vállalta tevékenységének prezentálását.
A MADS - DÓGOZZ!! Sátor olyan interaktív beszélgetéseket hirdet, amelyek segítenek a legjobb munkahely megtalálásában, a külföldi munkalehetőség keresésében, a karrier elindításában. Az állandó standon az érdeklődők megírhatják az önéletrajzukat (magyar, szerb és angol nyelven), beleélhetik magukat az állásinterjúba, nyereményjátékokon vehetnek részt, világjárók előadásait hallgathatják, esténként az ötvenes-kilencvenes évek zenéjére táncolhatnak. A Társ Suli mottója: ,,Ismerd meg magad, szeresd meg magad, ismerd meg a másikat, tudd meg, milyenek vagytok együtt.” Íme néhány, gondolatébresztő téma: A nő és a férfi a hagyomány és a változás világa között, Létezik-e barátság férfi és nő között?, Féltékenység és ráhajtás. A Meg-hallgatlak sátorba délutántól késő estig Valóság címmel társasjátékot terveznek, valamint beszélgetéseket. A Rádió Sátorban is teljes lesz az üzem, csakúgy, mint a szabadtéri moziban, ahol mindenki kipihenheti a bulizás fáradalmait. Az årült városban viszont a felgyülemlett adrenalintól szabadulhatnak meg a legvérmesebbek, például szétverhetnek egy autót, kipróbálhatják az élő csocsót, a mászófalat, a rodeóbikát. Az årültségekben részt vevők (minden délután 15 és 19 óra között) a győzelem örömén túl különféle e világi javakban is részesülhetnek.
A MÉG-ÉLÜNK színházi és rock and roll ligetben koncert- és kultfilmeket vetítenek, színpadi előadásokat játszanak (például: Dújú Rili Lávmi - Szép Szó Műhely, Blám, avagy viva la revolúszión - Orpheus Theater), de nem maradnak el a rockestek sem. Napközben olyan fakultatív szórakozási lehetőségekkel várják az érdeklődőket, mint a sörivó verseny, házasságkötés Lénárd testvérrel, élő Lassú barna (szatirikus rockműsor). A Középkori faluban az idén nemcsak a zentai St. Longinus jeleskedik, hanem három magyarországi haditorna egyesület is érdekessé teszi a forgatagot.
A legnépszerűbb helyszínen, a Nagyszínpadon a délutáni órákban egy-egy téma köré szerveződik a tevékenység: Hajrá, fiatalok! (Apropó együttes, Hit és fény, Quintal), Védd a környezeted! (Greenpeace bemutatkozó, Balog Virág László, Beregszászi Olga), Tegyél az egészségedért! (Baraparty, Dumaszínház), Vissza a gyökerekhez! (Cirkalom táncegyüttes, Rozsdamaró zenekar, Zengő leánykórus).
Az esti órákban természetesen a sztárok lépnek a deszkákra: Kárpátia, Quimby, Depresszió (18-án), Vikidál Gyula, Moog, Ghymes, Eyesburn (19-én), Komár László, Ganxta Zolee és a Kartell, Anima Sound System, Alvin és a mókusok (20-án), Balázs Fecó, Električni orgazam, Belga, Hard (21-én).
A Kisszínpadon, szintén válogatott fellépőkkel (Auróra, Sziámi, Cadavers, Killer Tojás, Rammstein Tribute Band, Narco Polo, Tiarah, Tolerancia, Fürgerókalábak stb.) mindennap 20.30 órakor kezdődik a buli, akik a Wunderbaum és a Bud Spencer kínálatát választanák, azok 22 órakor gyülekezzenek a helyszínen, a hip-hop, dance, trance, club, house, progressive house, rap (a DJ verseny keretében electro) stílusok kedvelőit pedig a Dance Arena hívogatja. 19-én, 20-án és 21-én a Népzenei sátor is várja táncház rajongóit.
A csapatversenyre 59 vajdasági és 3 magyarországi csapat jelentkezett. Feladatként környezetvédelmi fotósorozatot kellett beadniuk, amelyeket kiállításon mutatnak be a fesztivál közönségének. A zentai Locator Város- és Környezetvédő Egyesület aktivistái kérik a fiatalokat, ne dobálják szép a pillepalackokat, mert az idén is megszervezik azok gyűjtését.
A négynapos jegy a helyszínen 1000 dinárba kerül, a napijegy 300 dinár. Számos, fontos információt és a részletes programot a www.nyarijatekok.net honlapon találhatnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..