home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zsákolj, homokzsákolj!
Bíró Tímea
2019.03.02.
LXXIV. évf. 8. szám
Zsákolj, homokzsákolj!

Ha súlyemelésről esik szó, akkor a legtöbb embernek csupán a konditerem elengedhetetlen kellékei, a súlyzók jutnak eszébe, holott számtalan eszköz van még, mellyel izmot építhetünk, és erősödhetünk. Ilyen például a sparrowbag, melyről egy budapesti edző, Árendás Bálint mesél nekünk.

* Mire jó a sparrowbag? Hogyan kell elképzelni a vele való edzést?

— A sparrowbag egy sokoldalú, fogásmentes homokzsák. A zsákkal való edzések során egyszerre fejlesztjük a szorítóerőt, illetve a törzs erejét. A homok mozgása miatt az izmoknak folyamatosan dolgozniuk kell, így sokkal nagyobb hatékonyságot érünk el az edzéseink során. A Fitt4Fun csoportos óráin nagy hangsúlyt helyezünk a törzs és a szorítóerő fejlesztésére. A homokzsák által ezeket gyorsan és könnyedén tudjuk csiszolni. Ilyen gyakorlatok lehetnek a különböző fajtájú cipelések és a toló-húzó feladatok a zsákkal. Csoportos óráink funkcionálisak és crossalapúak, céljuk a tíz alap-fizikaiképesség (kardiovaszkuláris és légzőszervrendszeri állóképesség, ellenállás, erő, rugalmasság, gyorserő, sebesség, koordináció, ügyesség, egyensúly és pontosság) kiegyensúlyozott fejlesztése. Találhatunk elemeket a gimnasztika, olimpiai súlyemelés, erőemelés, kettlebell, állóképességi sportok tárházából. Az edzéseket változatos eszközök (sparrowbag, kettlebellek, kézi súlyzók, olimpiai rúd, súlytárcsák, állványok, kötelek, labdák stb.) használata jellemzi.


Árendás Bálint (Festorazzo Anetta felvétele)

* Kinek mekkora súlyú homokzsák ajánlott?

— Az eszközt tízéves kortól bátran használhatja idős és fiatal egyaránt, viszont fontos a helyes technika elsajátítása. Abban az esetben, ha valaki nem jártas a helyes kivitelezésben, nyugodtan keressen fel szakembert. A sparrowbag különböző méretekben érhető el, a kezdőtől a haladón át egészen a profi, versenyzői szintig. A zsákok az XS-től egészen az XL méretig megvásárolhatóak, azaz 8 kg-tól 44 kg-ig. Kezdőknek első körben a XS-es zsákot javasoljuk, majd a technika és az erő javulásával léphetnek magasabb fokra. Miután magabiztosan és helyes kivitelezéssel tudják a feladatokat végrehajtani, el lehet kezdeni gondolkodni a különféle célok meghatározásán. Ez lehet egy szálkásabb forma elérése vagy az izomkeresztmetszet növelése, illetve a szinten tartás. Ha a szálkásabb, definiáltabb forma a cél, akkor hölgyek számára a világoskék (XS-es), uraknak pedig a zöld (M-es) sparrowbaget ajánljuk. Feladatonként négy sorozat, magas, akár 15-ös ismétlésszámmal javallott. Abban az esetben, ha az izomtömeg növelése a cél, nehezebb homokzsákot használjunk, és kisebb ismétlésszámmal dolgozzunk.

* Kiknek ajánlanád a sportsegédeszközt, és ki az, akinek nem tanácsos ezt a mozgásformát választania? 

— Minden sportolni vágyó számára ajánlom, aki ki akar szakadni a konditermi edzések világából. Ha a közelmúltban volt valamilyen sérülése — ínhüvelygyulladás, kéz-, kar- vagy hasi sérülések, törések, sérv, szülés utáni gondok stb. —, mindenképp konzultáljon az edzést tartó szakemberrel. A Fitt4Fun edzésein a technikák elsajátítása az elsődleges cél. Egy jó technikával ugyanis biztos alapot építhetünk, nem utolsósorban pedig a sérülés esélyét is csökkentjük. Pörgős edzésekkel várunk mindenkit óráinkon. További információt erről a sportról weboldalunkon (www.fitt4fun.com) olvashatnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..