home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Zöld elnöke lett Ausztriának
Talpai Lóránt
2016.12.11.
LXXI. évf. 49. szám
Zöld elnöke lett Ausztriának

Alexander Van der Bellen nyerte meg az osztrák államfőválasztást — A V4-ek támogatják a B6-okat — Sikertelen roma integráció Európa-szerte — Tíz év fegyház a röszkei zavargás szervezőjének — Újra megnyílik a rossz emlékű élménypark

Alexander Van der Bellen nyerte meg az osztrák államfőválasztást

Ausztriában megtartották az elnökválasztás megismételt második fordulóját. Az ország 8,64 millió lakosa közül nagyjából 6,4 millió voksolásra jogosult dönthetett arról, hogy ki legyen Ausztria államfője a következő hat évben. A választók két jelölt — aaz Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hofer és a függetlenként induló, de a Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellen — közül választhattak. Ez utóbbi 51,6 százalékot szerzett, Hofer pedig csak 48,3-at. Van der Bellen mintegy 2,07 millió szavazatot kapott, Hofer pedig 1,9 milliót. Az Osztrák Szabadságpárt elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget szenvedett az ausztriai elnökválasztáson. Herbert Kickl, a párt főtitkára gratulált a sikerhez a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellennek.

A V4-ek támogatják a B6-okat

A visegrádi csoport tagországainak külügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki varsói tanácskozásukon az Európai Unió bővítéséről. Ebben támogatásukról biztosítottak hat, EU-tagságért küzdő nyugat-balkáni országot. Witold Waszczykowski lengyel, Lubomir Zaorálek cseh, Miroslav Lajčák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítették hazájuk arra irányuló szándékát, hogy együttműködjenek a balkáni országokkal, és támogassák integrációs törekvéseiket. Kedvezően értékelték minden eddigi lépésüket az EU-hoz és a NATO-hoz való közeledés érdekében. „Az EU bővítése felbecsülhetetlen értékű eszköz a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának és jólétének növelésére. Amint az az EU Globális Stratégiájában is szerepel, a hiteles bővítési politika stratégiai befektetés Európa biztonságába és jólétébe, s egy bizonyos mértékig már eddig is hozzájárult Európa békéjének fenntartásához” — áll a közleményben.

Sikertelen roma integráció Európa-szerte

Egy friss felmérés szerint a megkérdezett romák mintegy 80 százalékát fenyegeti szegénység az Európai Unióban. Az EU alapjogi ügynöksége a jelentésről kiadott közleményében rámutatott: a megkérdezett romák 30 százaléka vezetékes víz nélküli háztartásban él, 46 százalékuknak pedig nincs házon belüli vécéjük, zuhanyzójuk vagy fürdőszobájuk. A roma gyerekek 30 százaléka él olyan háztartásban, ahol legalább egyvalaki éhesen feküdt le az elmúlt hónapban, és mindössze 53 százalékuk részesült óvodai nevelésben. Az elemzésben kiemelték, a válaszadók csupán 30 százalékának volt fizetett munkája, pedig az EU teljes népességére kivetített átlag tavaly 70 százalék volt. A kutatás során Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Horvátországban, Magyarországon, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában élő romákat kérdeztek meg. Becslések szerint ezekben az országokban él a mintegy hatmillió európai roma 80 százaléka.

Tíz év fegyház a röszkei zavargás szervezőjének

Első fokon tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék a tavaly őszi tömegzavargás kirobbantásával vádolt szír férfit. A bíróság határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit. A törvényszék ezenkívül végleges hatállyal kiutasította őt Magyarország területéről, és úgy döntött, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. Az ítélet szerint a férfi számos alkalommal követelte a határ megnyitását a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva a migránsok átengedésére, mindeközben pedig a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzve. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, háromszor maga is megdobálta a rendőröket, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan lépett magyar területre.

Újra megnyílik a rossz emlékű élménypark

December 10-én újra megnyitja kapuit az ausztráliai Dreamworld. Mint ismeretes, az élménypark vízi hullámvasútján négy ember vesztette életét októberben, amikor is a Thunder River Rapids nevű létesítmény sebes zuhatagokon végigrobogó csónakjainak egyike felborult, a benne tartózkodók közül két felnőtt kirepült, két másik pedig a vontatókötél alá szorult. A 32 és 42 éves áldozatok közül senkit sem sikerült megmenteni. A Dreamworld vezérigazgatója, Craig Davidson közlése szerint december 10-én az élménypark és a szomszédos WhiteWater World nevű létesítmény is megnyitja kapuit, mivel a külső szakértők által végzett vizsgálatok, valamint az ausztrál munkavédelmi hatóságok is igazolták, hogy teljes biztonsággal használhatóak. A cég már korábban közölte, hogy a Thunder River Rapids hullámvasutat lebontják, és az elhunytak hozzátartozóival konzultálva méltó, állandó emlékművet állítanak a baleset áldozatainak.


Nyitókép: mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..