home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zika-láz
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Zika-láz

Egy dán férfi, továbbá három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták a Zika-vírust — A világ sportvezetői egyre jobban aggódnak a magzatokban agyi károsodást okozó Zika-vírus brazíliai terjedése miatt, de úgy látszik, a fél év múlva esedékes Rio de Janeiró-i olimpiát egyelőre nem veszélyezteti a fertőzés

Európában is megjelent az új fertőző betegség

Egy dán férfi, továbbá három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták a Zika-vírust. A fertőzöttek közül a közelmúltban mindenki járt Latin-Amerikában, ahol vélhetően moszkitók által kapták el a fejfájással és izomfájdalommal járó Zika-lázat. Egészségügyi szakértők szerint a jövőben valószínűleg lesznek még ilyen esetek Európában, tekintettel a járvány méreteire és a nemzetközi járatok sűrűségére. Az amerikai egészségügyi hatóságok nemrég közölték, hogy Virginia szövetségi államban is feljegyeztek egy esetet, egy korábban külföldön járt felnőtt szervezetében azonosították a vírust, mely Afrikából származik. Először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmakákóban azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában. A Zika-láz elsősorban a gyermeket váró nőkre veszélyes. Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett vírus ugyanis mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

A riói olimpiát is féltik a Zika-vírustól

A világ sportvezetői egyre jobban aggódnak a magzatokban agyi károsodást okozó Zika-vírus brazíliai terjedése miatt, de úgy látszik, a fél év múlva esedékes Rio de Janeiró-i olimpiát egyelőre nem veszélyezteti a fertőzés. A Nemzetközi Egészségügyi Segélyszervezet mindenesetre vészhelyzeti csoportot hozott létre, az Egyesült Államokban pedig dolgoznak a vakcinán. Dilma Rousseff brazil elnök szerint nemzeti mozgósításra van szükség a kórokozót terjesztő szúnyogok megsemmisítéséhez. Brazil jogászok, tudósok és aktivisták egy csoportja már hozzá is látott egy olyan beadvány elkészítéséhez, amelyben kérik, hogy a Zika-vírussal fertőzött kismamák számára is tegyék lehetővé a Brazíliában egyébként tilos abortuszt. Ennek a csoportnak 2012-ben már sikerült elérnie, hogy egy másik rendellenesség, az anenkefália, vagyis az agyvelőhiány esetében engedélyezzék a terhesség megszakítását.

A végítélet órája

Stockholmban tartották meg A végítélet órája nevű rendezvényt, melyen a kutatók, illetve a természettudománnyal foglalkozó szakemberek megállapították, hogy a világ a hidegháború óta nem állt olyan közel a mindent elsöprő, végső katasztrófához, mint napjainkban. A végítélet órája rendezvényein 1947 óta egy jelképes óra működik, mely szerint már csak három perc van hátra éjfélig, ami természetesen nem azt jelenti, hogy három perc múlva mindennek vége lesz, viszont a helyzet meglehetősen kilátástalan.

Ez az óra egyébként 2012-ben még öt percet mutatott, most tehát már kettővel kevesebbet. Vészesen fogy az idő, a Föld pedig továbbra is kiszolgáltatott helyzetben van. A felhalmozott atomfegyverek, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a természeti katasztrófák csak a legfigyelmeztetőbb jelei azoknak a jelenségeknek, amelyek bolygónk utolsó óráit jelképezik. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..