home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zentai sportkörkép
Tóth Tibor
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Zentai sportkörkép

Tavaly a zentai sport valamelyest gyengébb évet tudott maga mögött, mint 2013-ban. Nem az edzők, szakemberek munkájában volt a hiba, nem is a tehetségek száma csappant meg, hanem a legjobb sportolókat átigazolták a Tisza-parti városból. A sportszövetségben jelenleg huszonnyolc sportklub és két sportegyesület van bejegyezve. A 2014. zentai sportévről Szegedinszki Igorral, a Zenta Községi Sportszövetség titkárával beszélgettem.

— Egy kicsit gyengébb eredményekről számolhatok be, mint a legutóbb. A tavalyelőtti év kiemelkedő volt, több kiváló nemzetközi eredménnyel, serdülő- és ifjúsági korosztályban szerzett érmekkel. Versenyzőinket sajnos gazdagabb klubok igazolták át, és egy kis űr keletkezett utánuk. Nem szomorkodunk azonban, hiszen fiataljaink szépen fejlődnek, és azért 2014-ben is volt mire büszkének lennünk — mondta Szegedinszki Igor.

* Mely versenyzőket és klubokat lehet kiemelni?

— Elsőként Kéri Valentinát, aki a junior-kick-box-világbajnokságon ezüstérmet nyert. Halasi Éva után egy újabb tehetség kezd kibontakozni ebben a sportágban. A birkózók saját nevelésű, főleg serdülő és juniorkorú versenyzőkkel toronymagasan megnyerték a II. ligát, és visszakerültek a legjobbak társaságába. Atlétikában sikerült megtartani azt a szintet, amely már évek óta jellemzi a klubot. A felnőtt-országosbajnokságon mindig szerzünk egy-két érmet. Tavaly a 4 x 400 méteres váltóban másodikak lettünk, és Nagy Abonyi Gergő révén egy juniorválogatottunk is volt. Ő mindössze 17 éves versenyző, második éve atletizál, előtte labdarúgással foglalkozott. Az úszók közül Szabó Szebasztiánt említeném meg, aki országos bajnok pillangóúszásban, és egy hajszál választotta el a válogatottságtól. Ha így halad tovább, hamarosan bekerülhet a felnőttválogatottba. Nőiasztalitenisz-csapatunktól elmentek a legjobb játékosok, így az együttes jelenleg a Szuperliga táblázatának 8. helyén áll. A csapat erőssége a Balkán-bajnokságot nyert Ivana Vejnović, a fiatal játékosok lassan felzárkóznak hozzá, de kell még egy-két év, hogy beérjenek, és újabb tehetségek kerüljenek a „felszínre”. Tekében generációváltás történt. A klub vezetősége nem szeretne vidéki játékosokat Zentára hozni, hanem saját nevelésű játékosokkal kíván minél jobb eredményt elérni. A kajakklub évről évre jobb, már-már kiemelkedő eredményeket ér el. Tömegesítés terén is jól halad. Tavaly Fenyvesi Janka, Fenyvesi Abigél és Kecskés Balázs révén három serdülőválogatottja volt. Várható, hogy az elkövetkező években még több válogatottat nevelnek ki, és nemzetközi sikerekre is lehet számítani tőlük.

* Milyen év áll a labdajátékok képviselői mögött?

— A labdarúgók megszerezték az őszi bajnoki címet a Szerb Liga vajdasági csoportjában. Az anyagiaktól függ, hogy a bajnokság tavaszi része után vállalják-e a magasabb rangfokozatban való szereplést. Reménykedünk benne, hogy sikerülni fog, ehhez azonban az első helyen kell maradniuk. A vízilabdázó lányok a sok második hely után tavaly álltak legközelebb a bajnoki címhez. Tudjuk, hogy a fővárosi klubok ellen nagyon nehéz játszani, főleg úgy, hogy fedett medence hiányában a hazai meccseket a lányoknak Szabadkán kellett lejátszaniuk. Így is megszorították a Crvena zvezda csapatát, de a részrehajló bíráskodással nem tudtak mit kezdeni. A játékoskeretben nem lesznek nagyobb változások, a fiatalabb pólósok is beérnek, így az idén újra megpróbálhatják megszerezni a bajnoki címet. A klubnak kiváló utánpótlás-korosztályai vannak, melyek 2014-ben sok szép eredménnyel örvendeztették meg a sportág kedvelőit. Férficsapatunkat többen elhagyták, főként Magyarországon folytatták pályafutásukat. A kézilabdázóknál jól sikerült a tagtoborzás, és a sportcsarnok átadásával várhatóan előrébb tudnak lépni. Ugyanez elmondható a röplabdázókról is.

* Nemrégiben átadták a fedett teniszpályát.

— Tartományi támogatással elkészült a fedett teniszpálya. Ugyanazt a kemény borítást kapta, amelyen az amerikai nyílt teniszbajnokságot játsszák. A pálya átadásával Györe Lászlónak és a többi fiatal teniszezőnek nagymértékben javultak az edzésfeltételei. Györe az év végén szép sikereket ért el: Dakarban tornát nyert, Casablancában pedig az elődöntőig menetelt. Reméljük, ez a sikersorozat töretlen marad, és László fokozatosan halad előre a világranglistán.

* Milyen ütemben halad a községi sportstratégia megvalósítása?

— Minden a tervek szerint folyik, csak az ország anyagi helyzete vethet gátat. Évről évre igyekeztünk növelni a sportra szánt összeget, de 2014-ben egy kicsit megtorpant a folyamat, az idén pedig a tavalyi szinten kell maradnunk. A stratégiában megfogalmazott célok nagy részét már elértük — elsősorban a sportobjektumok felújítására, építésére gondolok. A sportcsarnokot 2015 első felében adjuk át, jelenleg a műszaki átvétel van folyamatban. A stratégiában szereplő objektumok közül az atlétikai pálya felújítására még várnunk kell. Ha azonban erre is sor fog kerülni, akkor a stratégia megvalósulása a sportobjektumok tekintetében százszázalékos lesz.

* Mennyi jut a sportra az idei költségvetésből?

— Összesen több mint 44 millió dinár. A kluboknak szánt összeg nem változott, az önkormányzat pedig a sportcsarnok működésére és a szabadtéri medence felújítására is szánt eszközöket. Ez a 44 millió dinár az önkormányzat költségvetésének 5,3 százaléka. A sportklubok és a sportszövetség működésére 23 millió dinárt irányoztak elő, a medencére több mint 4-et, a sportcsarnokra pedig 15 millió dinárt.

* Voltak-e tornatermekkel kapcsolatos beruházások?

— A Thurzó Lajos Általános Iskola tornaterme tartományi forrásból új padlóborítást és felszerelést kapott. A termet főleg a szertornaklub használja, illetve más egyesületek is igénybe veszik. Felújításra vár a felsőhegyi általános iskola tornaterme is. A helyiség, melyet a Hercules Birkózóklub használ, meglehetősen rossz állapotban van. A fűtést tavaly javították meg, reméljük, az idén sor kerül a terem felújítására is, és a birkózók majd jobb körülmények között edzhetnek.

* A legjobb sportolók ösztöndíjban részesülnek?

— Kizárólag a válogatott sportolókat támogatjuk. A tizenhat válogatott sportolóból tizenegy községi ösztöndíjban részesült. Öten köztársasági ösztöndíjat kaptak, ezért a községi már nem jár nekik, de az élsportra szánt keretből ők is részesültek pénzjutalomban.

* Bővült-e a fizetett edzők listája?

— Nem bővült, továbbra is kilenc fizetett edző szerepel rajta. A névsort szerettük volna legalább egy edzővel bővíteni, de mivel a kluboknak szánt összeg nem változott, erre nem kerülhetett sor. Ha az egyesületeknek több pénz jutna, akkor legalább még egy fizetett edzőt tudnánk alkalmazni.

* Milyen jelentősebb sporteseményekre kerül sor az idén a Tisza-parti városban?

— Másfél hónapig nálunk edzőtáborozik a szerb felnőttbirkózó-válogatott. A hagyományos versenyek közül kiemelném a Magyar Szó Kupa nemzetközi atlétikai versenyt, melyre május 9-én kerül sor. A Szerbiai Atlétikai Szövetség felkért bennünket, hogy az idén induló, Grand Prix Szerbia elnevezésű versenynek legyünk az egyik házigazdája. A hat versenyből álló sorozat egyik állomása Zenta lenne. Mi örülünk a felkérésnek, de minden attól függ, hogy az atlétikai pálya fel lesz-e újítva. A szövetség a pénzdíjas nemzetközi versennyel a szerbiai élvonalbeli atlétáknak kíván minél több lehetőséget nyújtani. A legjobb atlétáink több külföldi viadalon indulnak, de a második vonal, azaz azok a felnőttválogatottak, amelyek nem Eb- és vb-részvevők, kevesebb lehetőséghez jutnak. Ezzel a versenysorozattal azonban nekik is több alkalmuk lenne versenyezni. Az utolsó, hatodik megmérettetés Belgrádban lesz, duplájára emelt pénzjutalmakkal. Az év folyamán megrendezik a Zentai Csata elnevezésű sakkversenyt és a Nikola Vukov birkózó-emlékversenyt a hagyományos nőivízilabda-torna, illetve a sportcsarnok átadása után, és minden bizonnyal a labdajátékok képviselői is egyre több tornát rendeznek majd városunkban — fejezte be a beszélgetést Szegedinszki Igor.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..