home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zenta város ünnepe
Kókai Zsolt
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Zenta város ünnepe

Szeptember 5-én Keviben a Népek tánca, népek zenéje elnevezésű énekes-táncos vetélkedővel vette kezdetét a Zenta város ünnepe alkalmából szervezett többnapos, gazdag és tartalmas rendezvénysorozat.

A program szeptember 6-án az Európai civil kultúra projektummal és a mára már hagyományossá vált nemzetközi hőlégballonversennyel folytatódott. Ezzel párhuzamosan megnyitotta kapuit a vásári forgatag, a bor- és a kézművesutca is.
A Városi Múzeum a századfordulót váró Zenta utcáira kalauzolta el a közönséget a kiállított fényképek és tárgyak segítségével. A főtéren a hagyományőrző csoportok testvérvárosi találkozójának részvevőivel benépesült a nagyszínpad is, aztán Boban Marković és zenekara lépett fel, majd a zentai Ágota & Her Friends és az Oliver & Friends együttes műsora következett.
Szombaton a főtéren tíz-egynéhány civilszervezet mutatkozott be a kiállítóhelyeken, de nem maradt el a már hagyományosnak számító virágkötészeti verseny sem.
A Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek előadásában újra megelevenedtek az 1697-es zentai csata történései, majd tűzijátéknak örvendhettek a városnapi mulatság részvevői. Ezután Kocsis Tibor, az X-Faktor győztese, Muri Enikő, a tehetségkutató verseny döntőse és Brasch Bence, a Csillag születik énekese adott koncertet, majd az  O-ruk és az Allow együttes bulija következett.
Vasárnap a délelőtti órákban nemzetközi íjászversenyt és modellbemutatót tartottak, este a főtéren Zenta legendás zenekara, a Szőke Fiúk és Barátaik muzsikáltak az örökzöld zene kedvelőinek.
Az összefogás és az akarat győzelme
A zentai Jézus szíve templom orgonáját 1896-ban építette a Rieger orgonagyár. A templom méretéhez és impozáns belteréhez képest az orgona túl kicsi volt, valamint az utóbbi időben olyan rossz állapotba került, hogy bizonyos hibáit már javítani sem lehetett. Mivel a templom egyházzenei koncerteknek, mesterkurzusoknak, zenei találkozóknak is otthont ad, méltatlan volt hozzá ez a hangszer. Miután a feldbachi Szent Leonárd-templom új orgona építésébe fogott, a régi, hetvenéves, de jó diszpozíciójú, 34 regiszteres hangszer Borbély Zoltán orgonaművész kapcsolatainak és közvetítői munkálkodásának köszönhetően Zenta legnagyobb templomába került.
Az egyházközösségnek nem állt természetesen módjában a mintegy 81 ezer eurós projektum költségeinek fedezése, ezért alapítványt hoztak létre, gyűjtésbe kezdtek, több jótékonysági hangversenyt rendeztek, IPA-pályázaton vettek részt. A nemes cél megvalósításához a tartomány és a zentai önkormányzat is hozzájárult.
Az orgona felszentelésére szep-tember 8-án, a zentai csata 316. évfordulója alkalmából rendezett ünnep-
ségsorozaton került sor. A ceremóniát msgr. Zsellér Attila címzetes apát, a Szabadkai Egyházmegye gazdasági igazgatója végezte el, majd Borbély Zoltán magiszter, az Újvidéki Művészeti Akadémia docense szólaltatta meg a hangszert.
Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja a vendégek között köszöntötte Németh Zsoltot, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Pintér Attilát, Magyarország Külügyminisztériumának főosztályvezetőjét, Nikowitz Oszkár nagykövetet, Korsós Tamás főkonzult, Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét, az egyházi méltóságokat, a köztársasági és tartományi képviselőket, a Magyar Nemzeti Tanács megjelent tagjait, a szomszéd települések küldöttségét.
Németh Zsolt államtitkár úr ünnepi beszédében kiemelte: egy nép jövője kultúrájának megőrzésében van, s reményének adott hangot, hogy minden zentai s minden ide látogató is élvezni fogja az orgona hangjának gazdagságát, harmóniáját.
Pásztor István a köszönet hangján szólt arról a civil szerveződésről, amely ezt a folyamatot elindította és végigvitte, s nem felejtette el megemlíteni Bojan Pajtićnak, a tartományi kormány elnökének, valamint az előző és a mostani zentai önkormányzatnak a támogatását sem.
— Ez egy olyan orgona, amelyet a zentai és nem zentai polgárok adományaiból kezdtek el építeni. A rossz gazdasági helyzet ellenére is létrejött a civil összefogás, amely a kovásza, összefogó ereje volt ennek a folyamatnak — mondta, és köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, hogy nemcsak szóban, hanem tevőlegesen is részt vállalt a projektum megvalósításában. — Ez egy olyan elképzelésnek bizonyult, amely megmutatta: vannak olyan ügyek, amelyeket megváltozott politikai erőviszonyok közepette is tovább kell vinni, mert azok mindnyájunkat erősítenek — hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezzel a produktummal megcáfolják a sokaknak azt a téves felvetését, hogy háttérbe szorul a Tisza mente. Ennek az orgonának az építése messze túlhaladja Zenta határait.
Zenta város ünnepe szeptember 11-én a községi képviselő-testület díszülésével, az emlékharang megkongatásával és a dicsőséges zentai csata Tisza-parti emlékhelyének a megkoszorúzásával ér véget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..