home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zenta legjobbjai
Tóth Tibor
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Zenta legjobbjai

2014 utolsó előtti napján, kedd este a Művelődési Ház színháztermében átadták Zenta legjobb sportolóinak az elismeréseket. Az élsportra kiírt pályázat eredményhirdetésére is sor került (2013/2014-es időszak), mely keretében tizenkilencen részesültek pénzdíjban.

A sportolókat, sportmunkásokat elsőként Borbély Ferenc, Zenta polgármester-helyettese köszöntötte, és kiemelte, hogy szokás szerint az idén sem volt könnyű feladat a legjobbak megválasztása.

— Az év végén a sportolók is mérlegelik a sikereket és a sikertelenségeket, de a mai nap csak a sikerekről szól. Zenta város önkormányzata a lehetőségeihez mérten sokat tesz a sportért, a sportolókért. De higgyék el, megéri! Az év végi elszámoláskor derül ki, hogy kisvárosunk sportolói a szerény körülmények között is milyen jelentős sporteredményeket érnek el. A díjazottaknak azt kívánom, hogy ez az elismerés tovább ösztönözze őket további sikerek elérésére, de azok se csüggedjenek, akik ma lemaradtak a díjról, ők jövőre bizonyítsák azt, hogy képesek jelentős sportsikerek elérésére — mondta Borbély, majd minden sportolónak sikeres szereplést kívánt a következő évre.

Danilo Popov, a zenta községi sportszövetség elnöke szintén a döntés nehézségére tért ki, kiemelve, hogy minden eredmény értékes, azt pedig különösen fontosnak tartják, hogy a fiatalok rendszeresen sportoljanak.

— Az idén hirdetünk először eredményt élsport kategóriában. Önkormányzatunk teljes mértékben támogatja a sportot, a rá szánt összeg nőtt. 2015-ben a sportra fordítandó pénz az infrastrukturális objektumokra előirányzott eszközöket is tartalmazza — mondta Popov.

Az ünnepi beszédek elhangzása után az élsportra kiírt pályázat eredményhirdetésére került sor. Az elbíráláskor a 2013-ban és 2014-ben a rangos nemzetközi versenyeken (világ–, Európa–bajnokságon, mediterrán játékokon, Universiadén, Balkán-bajnokságokon), illetve országos bajnokságon elért eredményeket vették figyelembe. A nem olimpiai sportágak kategóriájában Halasi Éva kick-box-világbajnok, Varga Zoltán Balkán-bajnoki bronzérmes (wushu), valamint Szántó Arnold, Pálfi Zsolt, Bicók Róbert, Bővíz Zsolt és Milan Sekulić világbajnok sporthorgászok vehettek át elismerést. Az olimpiai sportágak kategóriájában Horti Miklós (birkózás, világbajnoki bronz), Katona Ádám (birkózás, mediterránbajnok), Kolompár Szebasztián (birkózás, mediterránbajnok), Almási Bence (birkózás, bronz a mediterrán bajnokságról), Bicskei Dávid (birkózás, ezüst a mediterrán bajnokságról), Zörgő Iván (birkózás, bronz a mediterrán bajnokságról), Polgár Ákos (birkózás, bronz a

mediterrán bajnokságról), Nagy Tamás (birkózás, felnőtt országos bajnok), Makszuti Anetta (asztalitenisz, bronzérem a világbajnokságról), Gyurcsik Aliz (asztalitenisz, Balkán-bajnok), Ivana Vejnović (asztalitenisz, Balkán-bajnok) és Mirković Brigitta (asztalitenisz, országos bajnok) részesült elismerésben.

A nyolctagú bírálóbizottság (Borbély Ferenc elnök, Szegedinszki Igor, Zsíros-Jankelić Anikó, Kosiczky András, Tőke János, Balla Kolos, Antal Zoltán, Fehér Csaba) döntése értelmében az olimpiai sportágak kategóriájában, a lányok mezőnyében a legjobb pionír versenyzőnek Barta Éva kajakozó bizonyult, aki K-1-ben aranyérmet nyert az országos bajnokságon, megelőzve a szintén kajakozó Subotić Barbarát és a vízilabdázó Molnár Gábor Helénát. A fiúk mezőnyéből az országos bajnok úszó Dér Denisz került ki győztesen, a második helyen Boros Raffael (atlétika), a harmadikon pedig két vízilabdázó, Molnár Ákos és Báló Patrik végzett. A serdülő lányok kategóriájában az országos kajakbajnokságon egyesben aranyérmes Fenyvesi Abigél vitte el a pálmát, a szintén kajakozó Fenyvesi Janka, az asztaliteniszező Veréb Xénia és a vízilabdázó Tóth Ágnes előtt, a fiúknál pedig a mediterránbajnok birkózó Katona Ádám végzett az első helyen, Kolompár Szebasztián (birkózás) és Kecskés Balázs (kajak) előtt. A junior lányok kategóriáját Ivana Vejnović Balkán-bajnok asztaliteniszező nyerte, két vízilabdázó, Pataki Zsóka és Búrány Andrea előtt. A fiúk mezőnyében a világbajnoki bronzérmes birkózó Horti Miklós diadalmaskodott, az úszó Szabó Szebasztián és a kajakozó Vartus Árpád előtt. A felnőtt nők mezőnyében a szerbiai kupa (mely egyúttal válogató is volt) ezüstérmese, Cakó Sarolta kajakozó volt az első, két vízilabdázó, Kincses Krisztina és Rudics Boglárka előtt.

— Váratlanul ért a megtiszteltetés, hogy én lettem Zenta legjobb felnőtt női sportolója. Egyáltalán nem számítottam rá. Láttam, hogy én is szerepelek a listán, de a többieknek is kiváló eredményeik vannak. Az idén kezdtem egyetemre járni, ezért egy kicsit nehezebb összeegyeztetni az edzést az előadásokkal és a vizsgákkal, de 2015-ben is igyekszem minél jobban felkészülni a versenyekre. Párosban, Fenyvesi Abigéllel szeretnék indulni a válogatón, és ott kiválóan szerepelni, illetve ugyanez a cél az országos bajnokságon is — mondta Cakó Sarolta.

A férfiaknál mindhárom dobogós helyet a 4 x 400 méteres váltóban országos második helyezést elért atléták foglalták el: az első Török Bence, a második Lálity Zsolt, a harmadik pedig Menyhárt Ákos lett.

— Nagyon örülök a díjnak, és meg is lepett, mivel a korábbi években még az ideinél is jobb eredményeim voltak. Természetesen továbbra is folytatom az edzéseket, noha az iskola mellett ez egy kissé nehézkes. A következő évben jobb eredményekre számítok, mint az idén, de meglátjuk, mit hoz a jövő — mondta Török Bence.

A nem olimpiai sportágak kategóriájában, a nők mezőnyében Kéri Valentina (kick-box, világbajnoki ezüstérem) végzett az első helyen, a liga legjobb sakkozója, Lőrincz Renáta előtt. A férfiak mezőnyéből a testépítő Homolya Ákos (tartományi bajnokság, 3. hely) került ki győztesen, a sakkozó Juhász Bence és Király Igor (body physique), illetve Kecskeméti Árpád (sakk) előtt. A legjobb edzőnek Fehér Csabát választották (Tiszavirág Kajakklub), a csapatsportok kategóriájában a Zenta Vízilabdaklub országos második női felnőttegyüttese volt a 2014. év legjobbja, az egyéni sportok csapatversenyének kategóriájában pedig az országos bajnoki ezüstérmes 4 x 400 méteres zentai atlétikai váltó érdemelte ki az első helyet.

— Kiváló évet zártunk, hiszen a klubból öten voltak válogatott kerettagok, hárman pedig a szűk keretbe is bejutottak. Indulhattak a serdülők és az ifik nem hivatalos világbajnokságán, melyen csak egy hajszállal maradtak le a döntőről. Vérmes reményekkel nézünk a 2015. év elé, még magasabbra tesszük a lécet, nemzetközi szinten is szeretnénk még inkább megmutatni magunkat. Február, március folyamán vagy montenegrói, vagy horvátországi edzőtáborba utazunk, gyűjteni kell a kilométereket, hiszen április végén már a válogató versenyen szállunk vízre. Ez a díj nemcsak az én, hanem a gyerekek munkájának is az elismerése, és annak a bizonyítéka, hogy valamit jól csinálunk — mondta Fehér Csaba, a 2014. év legjobb zentai edzője.

A külföldön játszó legjobb zentai sportoló díját a Videotonban futballozó és magyar válogatott Nemanja Nikolić vehette át.

— Boldog vagyok, hogy zsinórban második alkalommal választottak engem a külföldön játszó legjobb zentai sportolónak. A díj nagyon fontos számomra, és büszke is vagyok rá, hiszen ez azt mutatja, hogy ebben az évben is nagyon jó voltam. A Videotonnal őszi bajnokok lettünk, a góllövőlistát pedig tizenhat góllal vezetem. Ez pályafutásom legszebb időszaka, ilyen gólerősen még nem futballoztam, a legfontosabb azonban az, hogy csapatként jól működünk, és folyamatosan nyerjük a mérkőzéseket. Az őszi bajnoki cím még nem jelenti azt, hogy megnyertük a bajnokságot, továbbra is két lábbal kell állnunk a földön. Még tizenhárom nehéz mérkőzés vár ránk. Célom a bajnoki titulus és a gólkirályi cím megszerzése, ezen fogok dolgozni a tavaszi idény folyamán — mondta Nikolić.

Polgármesteri díjban Bekes István testnevelő tanár, edző részesült, különdíjat pedig Jelena Radonjić, a szerb serdülő-kosárlabdaválogatott játékosa kapott.

Szegedinszki Igor, a zentai sportszövetség titkára az eredményeket összegezve elmondta, hogy az idén újra beiktatták a serdülő kategóriát, mivel itt is figyelemre méltó eredmények születnek.

— Az értékelést a legjobb eredményekkel kezdtük, és onnan haladtunk visszafelé. Sok versenyzőnk sajnos nagyobb, gazdagabb klubba ment Újvidékre, Belgrádba, Nagybecskerekre. Kisváros vagyunk, nálunk ez a tendencia. Igyekszünk minél jobb nevelő egyesületeket létrehozni. Később, amikor sportolóink már idősebbek lesznek, és jobb eredményeket érnek el, az erősebb, tehetősebb klubok elviszik őket. A 2013-ban kimagasló eredményeket elért versenyzőink java az idén már nem zentai színekben versenyzett, emiatt pedig egy kis űr keletkezett. De kiváló edzőink és fiatal, tehetséges sportolóink vannak, akik a közeljövőben szép sikereket, újabb nemzetközi érmeket, helyezéseket érhetnek el — összegzett Szegedinszki Igor, a zentai sportszövetség titkára.

Az ünnepség a sportszövetség termében állófogadással zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..