home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zenta - a város, ahol lehet és érdemes élni
Tóth Lívia
2008.09.17.
LXIII. évf. 38. szám
Zenta - a város, ahol lehet és érdemes élni

A városnapi tervek róluk is szólnak - Szabó Attila fotójaZenta, immár hagyományosan, szeptember 11-én, az 1697. évi zentai csata és a törökök felett aratott győzelem emlékére ünnepli a város napját. A vendégeket a Fő téren ezúttal is a Tisza menti Fúvószenekar fogadta Asztalos Alfréd karmes...

A városnapi tervek róluk is szólnak - Szabó Attila fotója

Zenta, immár hagyományosan, szeptember 11-én, az 1697. évi zentai csata és a törökök felett aratott győzelem emlékére ünnepli a város napját. A vendégeket a Fő téren ezúttal is a Tisza menti Fúvószenekar fogadta Asztalos Alfréd karmester vezényletével, majd a Városháza oszlopcsarnokába lépve a virágkötészeti verseny legszebb alkotásait tekinthették meg.
A községi képviselő-testület díszülését megtisztelte jelenlétével Ulrike Hartman, az osztrák nagykövetség, Hetei Péter, Magyarország Nagykövetségének, Barbara Avdalović, Szerbia budapesti nagykövetségének képviseletében, Nagy Ferenc szabadkai főkonzul úr, Pásztor Bálint, Varga László és Sándor József szerbiai, illetve tartományi parlamenti képviselők, Józsa László, az MNT elnöke, de itt volt Szabadka, Topolya, Ada, Óbecse, Csóka, Magyarkanizsa község, valamint a testvérvárosok küldöttsége is.
Az egybegyűlteket Zsíros-Jankelić Ankikó, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, ünnepi beszédet Pék Zoltán polgármester mondott. Kiemelte: a tapasztalható fejlődés a zentaik, felsőhegyiek, tornyosiak, keviek és a bogarasiak közös érdeme, hiszen valamennyien gondosan őrzik és ápolják a múlt emlékeit, ugyanakkor felelőséggel tervezik, építik a jövőt, hogy a községben megszűnjön az elvándorlás és a népesség fogyása. A Tisza-parti város kiváló művelődési, oktatási és egészségügyi tevékenységének továbbra is meg kell maradnia, de nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdaság helyzetének javítására, a versenyképességre, a munkahelyteremtésre is. ''Rajtad múlik, bearanyozod-e napjaidat vagy feketére fested magad körül a világot” - idézte többek között Tatoisz görög bölcselőt.
Városnapi plakettel tüntették ki dr. Bálint Béla egyetemi tanárt, tudományos tanácsost és Frisz Krisztián birkózót, a pekingi olimpia részvevőjét, díszoklevelet kapott Milićev Marianna nyugalmazott zenepedagógus, dr. Bognár Imre, a zentai kórház sebészeti osztályának volt főorvosa és Bretschneiderné Tóth Isaszegi Irén, a Németországba elszármazott mérnök a magyar diákok tanulmányainak támogatásáért. A programban közreműködött a zentai Musica Pannonica női kamarakórus Juniku Ildikó vezetésével.
Délben a Zentai csata emlékhelyén megkondult a harang, és megkezdődött a koszorúzási ceremónia, a kora esti órákban pedig az Emléktemplomban hálaadó ünnepi szentmisét tartottak.
Ezen a napon helyezték el a Népkertben a leendő sportcsarnok alapkövét is, amelyet ft. Nagy József főesperes-plébános és Mlađen Jović szerb pravoszláv lelkész áldott és szentelt meg. Az objektum felépülésével a zentaiak több évtizedes álma válik majd valóra, hangsúlyozta Momčilo Mijović, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója. Alkalmi műsor keretében adták át rendeltetésének a Tornyosi út Zenta és Felsőhegy közötti felújított szakaszát, amely jelentősen lerövidíti a két település közötti távolságot. A szalagot a polgármester mellett Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese és Bóbán József, a felsőhegyi helyi közösség tanácsának elnöke vágta át.
Zenta napját számos kísérőrendezvény tette színesebbé: a Városi Múzeumban megnyílt Verebes György zentai születésű, Szolnokon élő festőművész tárlata, koncertezett a Molnár Dixieland Band, lezajlott az V. Nemzetközi Hőlégballonverseny és -bemutató, a Zyntharew Motorosklub pedig egész napos születésnapi forgatagot szervezett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..