home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Zenészek és fotósok éve
F. CIRKL Zsuzsa
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Zenészek és fotósok éve

Több mint egy évtizede havonta szervez kamaraműsort a zombori Berta Ferenc Zsebszínház. Találkozások című rendezvénye révén művészekkel, természettudósokkal, a test és a lélek bajait gyógyító szakorvosokkal, valamint világjárókkal ismerkedhetett meg a közönség. Minden műsort vizuális és zenei élmény is színesít.

Az utóbbi évek tematikusak voltak, hol az ígéretes fiatal tehetségek kaptak bemutatkozási lehetőséget, hol példaértékű életpályákba nyerhettünk betekintést, esetleg a művelődési egyesületek adtak számot a berkeikben zajló tevékenységről. A Zsebszínház törekvései közt szerepel a színházi kultúra ápolása is, a méltánytalan anyagi támogatás azonban igencsak beszűkíti a lehetőségeket, megnyirbálja a terveket. Ettől eltekintve néhány színvonalas, szinte az egész tartományt mozgósító színpadi produkció is része a társulat történetének. Az idei esztendő Találkozásainak vendégei zenészek, muzsikusok, akiknek az előadását fotókiállítás kíséri. A minden hónap utolsó keddjén 18 órakor kezdődő műsor februári vendége Foki Zoltán bezdáni muzsikus és csapata: Zobenica Regina, Józsa Renáta, Kovács Alexandra, Đorđević Edit és Botka Aleksandar volt. A sorrendben 173. Találkozások keretében kiállítás nyílt a 32. Országos Ifjúsági Fotókiállítás díjazott alkotásaiból. A mini tárlatot Virág István, a zombori Rada Krstić Foto-, Film- és Videoklub tagja nyitotta meg, aki az elmúlt esztendőben maga is megannyi eredményt, sikert könyvelhetett el a fotózás terén. Legutóbb az idei év elején, amikor két olyan aranyérmet is kapott, amely a Nemzetközi és az Amerikai Fotószövetség versenydíja.

— A 32. Országos Ifjúsági Fotókiállítás azt mutatja, hogy a Szerbiai Fotószövetség nagy figyelmet szentel az utódképzésnek, a fiatalokkal való foglalkozásnak. Ilyen rendezvénnyel más országokban nemigen találkozhatunk. Ennél a válogatásnál Lennert Géza volt a szelektor. Két kategóriában szerepeltek a fiatalok: tizenhat, illetve huszonegy éves korig. Az első kategóriában 465 alkotás érkezett 95, a másodikban pedig 343 fotó 57 szerzőtől. A képeknek nagyjából egyharmadát fogadták el, közülük kerültek ki a díjazott, illetve a kiállításra érdemesített alkotások — hallottuk Virág Istvántól.

— Bezdánon mindig is ápoltuk a színjátszás hagyományát, sajnos azonban nálunk is felütötte fejét az elvándorlás, és el kellett gondolkodnunk rajta, mit tudunk gyorsan és kevés személlyel megvalósítani. Ilyen körülmények között kezdődött el a zenés estek szervezése. Évente legalább egyszer, olykor kétszer állítunk össze egy műsort néhány jelenettel, sok zeneszámmal, állandó énekesekkel. Ez a gárda régóta együtt dolgozik — hallottuk Foki Zoltántól, aki egyebek közt elmondta, hogy az idén a Régi nyár című zenés darabot viszik színre, terveik szerint a bemutató a nyár elején lesz. Az előadás 15-20 személyt mozgósít, és a Zsebszínház estjén fellépők is szinte mindannyian köztük vannak.

A Foki Zoltán vezette csoport olyan dallamokat, énekszámokat szólaltatott meg a színpadon, amelyek több nemzedékben is nosztalgiát ébresztettek.

Március 8-án a Zsebszínház a hölgyeknek kedveskedik. Az est keretében Fekete J. József legújabb kötetét mutatják be, a hónap utolsó keddjén pedig Nikola Maširević újságíróval, publicistával és zenekarával találkozhat a közönség szokás szerint 18 órakor a Magyar Polgári Kaszinóban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..