home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zenei morzsák
Zvekán Péter
2016.12.13.
LXXI. évf. 49. szám
Zenei morzsák

Zséda: Adj még levegőt — Antal Tímea: Még az úton

Zséda: Adj még levegőt

Számomra Zséda egy ékszere a magyar zeneiparnak. Hangja sokakénál képzettebb, megjelenésében pedig van valami előkelő. Sokan már nem is emlékeznek rá, de először a Cotton Club Singersben láthattuk és hallhattuk. Utána rögtön szólókarrierbe kezdett, és az évek alatt jobbnál jobb slágerekkel, korongokkal lepte meg a közönséget.

Nemrég végre napvilágot látott a hatodik nagylemeze, melyen az elmúlt két évben dolgozott. A Kémia tizenöt új dalt tartalmaz, az énekesnő pedig nemcsak előadója, hanem producere is a felvételeknek, melyek főleg a jazz, a blues, a soul és a pop világába kalauzolnak el bennünket. Azért főleg, mert az említett szerzemények mellett egy kis színház, valamint néhány sanzon is helyet kapott a lemezen. Az Adj még levegőt, az album nyitódala, finom hangulatban kezdődik, de hamar felröppen, és magával ragadja az embert. A szám érdekessége az a modern instrumentális rész, amelyet a hangszerelő, ifj. Malek Miklós készített el Zséda hangfelvételeiből, egy úgynevezett vocoder segítségével. A vocoder az emberi hangot alakítja át digitális audiojellé.

„Nem véletlenül lett ez a szám a lemez első dala. Igazán jellemez engem, felvezeti a teljes anyagot, és én valóban kiforrottnak érzem. Megnyitja mindazokat a zenei gondolatokat, amelyek utána következnek. Ahogy a teljes korong egy szerelmes lemez, úgy ez a szám is a szerelem egy különleges pillanatát kapja el” — mondta Zséda.

Az Adj még levegőt című dalhoz egy művészi, manapság oly divatos lyric videó is készült, melynek lényege, hogy nemcsak hallhatjuk, hanem olvashatjuk is a dalszöveget. A klipet főleg elhagyatott helyeken forgatták, de a szöveg mellett egy pillanatra Zséda is megjelenik.

Antal Tímea: Még az úton

A napokban olvastam, hogy Antal Tímea kiadta első önálló EP-jét. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy mi is az az EP? Nos, az extended play angol kifejezés középlemezt jelent. Mint ismeretes, egy kislemezen legfeljebb három zeneszám szerepelhet (20 perc), egy nagylemezen legalább nyolc (40 perc), a középlemez pedig, ahogyan a neve is utal rá, a kettő között található.

Visszatérve Timire, a Még az úton című album egy olyan személyes alkotás, amely az énekesnő elmúlt néhány évét foglalja össze. A lemezen két korábbi szerzemény — Elég és Közelebb — újrahangszerelt változata mellett három vadonatúj szám is hallható, melyet Timi a zenekara vezetőjével közösen írt. Az albumot klasszikus módszerrel készítették el, azaz minden zenész külön-külön játszotta el a saját részét. Faragó Viktor gitáron, Kőrös Tamás basszusgitáron, Borbély Lőrinc dobon, Demko Gergő pedig, aki zenei vezetőként is segíti az énekesnőt, szintén gitáron. Az Álmomban című dal gitárszólóját Rúzsa Magdolna együttesének tagja, egyúttal több dalának szerzője, Madarász Gábor játszotta el.

Timi így tekint vissza ez elmúlt időszakra: „Négy évvel ezelőtt csöppentem bele a zenei világba, és indultam el a saját utamon, sok-sok mellékutcával. Ezeket megjárva tapasztaltam meg, hogy mire is vágyom igazán, és mi az, amit tovább szeretnék vinni.” Az album címadó dala, a Még az úton egyébként egy népdalfeldolgozás. Az énekesnő nem is tagadja, hogy a népdalok világa közel áll hozzá: „Életem meghatározó műfaja a népzene. Mindig is szerettem volna átadni azt az életérzést, amelyet a műfaj nyújtott és nyújt számomra. Ez a dal mindig emlékeztetni fog arra, hogy honnan indultam, illetve merre tartok!”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..