home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Zenei morzsák
Zvekán Péter
2016.11.14.
LXXI. évf. 45. szám

Jean-Michel Jarre újra turnézik! — Robbie Williams: Love My Life

Jean-Michel Jarre újra turnézik!

Emlékszem, néztem a tévében egy műsort Jean-Michel Jarre életéről, és volt egy momentum, amely különösen tetszett. Amikor a művész még sok-sok évvel ezelőtt megalkotta a saját hangzásvilágát, odament a feleségéhez, és megmutatta neki. Ezután feltett neki egy kérdést: „Szerinted tetszeni fog az embereknek?” Mire a felesége: „Szerintem ez vagy nagyot fog ütni, vagy a kutyának sem fog kelleni!” Szerencsére az első verzió valósult meg, de ez már történelem. Most azonban Jarre hat év után végre ismét látványos élő show-val lép színpadra.

Mindez azért fontos számunkra, mert az Electronica nevű világ körüli turné októberben kezdődik Európában, és lesz egy magyarországi állomása is 2016. november 10-én, a Papp László Budapest Sportarénában. És hogy mire számíthatunk? Lenyűgöző látványra, melyhez a legmodernebb digitális technológia párosul. Ehhez jön még az egyedi zene, és kész is a Jean-Michel Jarre-produkció.

De azzal is tisztában kell lenni, hogy az új generációk nagy valószínűséggel nem hallottak még a zenészről, ezért ejtenem kell róla néhány szót. Először is annyira régóta van a zeneiparban, hogy sokan még tervben sem voltunk, amikor ő már alkotott. Legelső lemeze a Deserted Palace 1972-ben jelent meg, az egyik legismertebb korongja, az Oxygène pedig 1976-ban. Jean-Michel Jarre az elektronikus zene ma ismert formájának egyik legnagyobb úttörője. Ráadásul akkoriban, amikor ő alkotott, még nem digitális programokkal szerzett zenét, hanem analóg kütyükkel hozta létre a dalait, ami a mai technológiát ismerve szinte felfoghatatlan. Amit még ki kell emelnem, hogy az élő produkcióinál hatalmas hangsúlyt helyez a látványra. Gyerekként azért jegyeztem meg a nevét, mert a fellépésein a színpad elején volt egy többnyalábú lézer, mely az ég felé volt irányítva. Amikor Jean a kezével átvágott egy nyalábot, akkor megszólalt egy hang, és így hozott létre dallamokat. Gyerekként ez hihetetlen élmény volt. A látvány és a zene hatását pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nagyvárosi koncertjeivel sorra állítja vagy inkább állította fel a világrekordokat. Párizs La Défense városrészében 2,5 milliós tömeg előtt játszott, majd saját rekordját megdöntve a Moszkva fennállásának 850. évfordulójára rendezett koncertjén 3,5 millió ember vett részt.

De térjünk vissza az idei évre. A világ körüli turné első szakaszában számítani lehet a tőle már megszokott megakoncertekre is, de arénahangulatú fellépések is lesznek. Hallható lesz például a londoni O2 Arénában vagy a párizsi AccorHotels Arénában is, ezenkívül Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, Svájcban, és mint említettem, Magyarországon is. A jegyek nem annyira olcsóak, de az igazi rajongóknak, gondolom, ez nem lesz akadály.

Robbie Williams: Love My Life

Újabb dal érkezett Robbie Williams november 4-én megjelenő, The Heavy Entertainment Show című albumáról, és az egyik legnagyobb húzódalnak szánják. Ez a Love My Life.

Érdekességként jegyzem meg, hogy a dal szövegét Robbie a gyerekeinek írta, és így vélekedett róla: „Mindannyian reméljük, hogy fel tudjuk készíteni a gyermekeinket a kinti világra, és amikor kikerülnek a nagybetűs életbe, minden eszköz a rendelkezésükre áll majd, hogy boldoguljanak.”

Az albummal kapcsolatban el kell mondani, hogy ha Nagy-Britanniában sikerül listavezetőnek lennie, akkor Robbie-nak ez már a 11. ilyen korongja lesz, és ezzel túlszárnyalhatja Elvis Presley rekordját.

Ugyancsak az énekeshez kapcsolódó hír, hogy nemrég hozták nyilvánosságra: novemberben Robbie átveheti a BRITs Icon díjat, mellyel olyan sztárok nyomába lép, mint Sir Elton John vagy David Bowie, ami azért nem semmi.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..