home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
XX. Hertelendyfalvi Aratónapok
Martinek Imre
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
XX. Hertelendyfalvi Aratónapok

Pancsova külvárosában, Hertelendyfalván immár huszadik alkalommal tartották meg az aratónapokat. A hagyományőrző rendezvénysorozatot a helyi közösség, a Đetvan szlovák kultúrközösség, illetve a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület összefogásával szervezték meg.

Az esemény nyitónapján a pancsovai Tamiš Mezőgazdasági Intézet gyümölcs- és növénytermesztési szakemberei tanácskoztak a közösség termelőivel a helyi Emlékotthonban. A legkisebbek számára a Mladost Labdarúgóklub kispályásfoci-mérkőzéseket szervezett, a Szlovák Matica pedig főzési lehetőséget kínált.

Az árusítóhelyekről ezúttal sem maradt el a gazdag bor-, méz-, sütemény-, valamint kalácskínálat, és az érdeklődők szép kézimunkákat is láthattak. A művelődési műsort, melyen külföldi vendégcsoportok is felléptek, ugyancsak az Emlékotthonban tartották meg.

A közösségépítő kavalkád központi, legnépesebb része ezúttal is a kézi rendvágás volt, vidám zeneszó, dal és ostorpattogtatás közepette. Mindezeknek a motívumoknak a továbbéltetése egyúttal sajátos tárgyi és szellemi ereklyementés is. Lett légyen az székely—magyar, illetve szlovák eredetű. A korábbi évektől eltérően a hagyományos aratási szertartást a mintegy két órán át tartó vidám utcai felvonulás követte — dacolva a kora délutáni rekkenő hőséggel. A népünnepélyt a helyi kultúregyesületekben megrendezett báli mulatságok tették teljessé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..