home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Volvo S60 Polestar AWD
Berta Attila
2017.11.21.
LXXII. évf. 46. szám
Volvo S60 Polestar AWD

Egy skandináv családi rakéta

Ez a 4 x 4–es, nyolcfokozatú, automata váltós, 367 lóerős, 2,0 literes, turbókompresszoros motorral felszerelt jármű egy úri módon becsomagolt, utazó „versenykocsi”, mely képes arra, hogy a 100 km/h-s sebességet 4,7 másodperc alatt érje el, 17 másodperc múlva pedig 200 km/h-val száguld.

Az autóismerők a Polestar hallatára megállnak, felhúzzák szemöldöküket, és tágra nyílik a szemük. Hiszen a közelben egy Volvo sündörög, de nem akármilyen sorozatgyártott, hanem egy „élesített” változata, az egyik legerősebb az osztályában. Akik nem tudják hová tenni a Polestart, azoknak elmondjuk, hogy már húsz éve a Volvo hivatalos verseny- és tuningcége. Sorozatgyártott modelleket módosít, igaz, csak az S60 és a V60 modelleket, a többieknél csak a motor szoftveri átalakítását végzi, valamint néhány sportos, kiegészítő felszerelés tuningját.

A Polestar kínálatából a négy elérhető színből az egyik a pasztellkék. Meglehetősen gyengéd szín egy limuzinhoz képest, melyben egy 367 lóerős motor található, viszont ez a szín fejezi ki a legjobban az izmosságot és a sportos kiegészítőket, valamint a 20 colos alumíniumfelniket. A kabinban, mely már előzőleg felszerelt — ide tartozik egy rakás biztonsági, elektronikai eszköz, pl. az aktív fékezés, a gyalogos- és kerékpáros-felismerő stb. —, könnyen kivehetőek a Polestar részletei, melyek egészen mássá varázsolják az összképet.

Elsőként a küszöbön elhelyezkedő lapka vonzza oda a tekintetet. A sportülések, melyek kék cérnával vannak körbevarrva, kísérik a karosszéria színét, ugyanígy a kormány borítása, valamint a váltókar és a kartámlák is. A kék árnyalat az átlátszó, új generációs, nyolcfokozatú, Geartronic váltókar tetején is megjelenik. A kiegészítő részletek mellett az utas a Polestarban különlegesen érezheti magát. Másfelől, meglepő a parkolókamera rossz felbontása, a központi konzol pedig tele van mindenféle gombokkal és kapcsolókkal, ám ez már azelőtt is köztudomású volt.

A négyhengeres, 2,0 literes, turbókompresszoros benzinmotor 367 lóerő leadására képes (a standard verziókban T3-tól T6-ig, 152, 190, 245 és 360 lóerő), emellett a motor hangja szelíd marad. Rögtön észrevehető, hogy a standard vezetési módban a Polestar még mindig kényelmes és csendes, családi limuzin. Sportos vonásait csak a kemény fekvőrendőrök, a szemafortól való indulás és az előzés adja, melyhez a 470 Nm forgatónyomaték is hozzásegít. A sportülésekből a kiszállás egy kicsit nehéz az oldalsó kiemelkedés miatt, viszont a kanyarokban jól tartja a testet. Amikor átváltunk sport üzemmódba, a Polestar „felrobban”. A turbómotor csak emeli a fordulatszámot, megváltozik a motor hangja, és már alapgázon is morog. Már a gyengéd gázadásra is úgy reagál, mint akit a darázs csípett meg, a kormányban az erő érzése élesebb. Az első 100 km/h-t 4,7 másodperc alatt éri el, ám 17 másodperc múlva már 200 km/h-val száguldunk.

A motor gond nélkül tovább gyorsul, egészen 250 km/h-ig, ahonnan viszont már nincs folytatás, mert az elektronika nem engedi. Az összkerékmeghajtás tökéletesen viszi át az erőt az útra, és biztonságérzetet nyújt, hiszen az autó számára nem létező fogalom a megcsúszás, a kormány elszabadulása hirtelen gázadáskor vagy a karosszéria nyugtalansága. A gumik valósággal „harapják” az utat, még ha nedves is. A kanyarokban való megcsúszást csak a bátor, kiforrott vezetők tapasztalhatják meg. A vezetés könnyedségét némileg nehezíti a kormány keménysége, főleg a kanyarokban. A Brembo fékek viszont annyira erősen és gyorsan fognak, hogy akik nem szoktak hozzá ekkora erőhöz, azoknak hetekig véraláfutásuk lesz a biztonsági öv helyén.

Összességében a Volvo S60 Polestar egy ritka vadállat, vérbeli férfijátékszer úri kivitelben, és méltó alternatívája a Jaguar XE S (340 LE), az Audi S4 (345 LE), valamint a Mercedes AMG C43 (367 LE) típusoknak. Nem olcsó, a fogyasztása sem a szerény keresetűeknek kedvez, de hát a különlegességek már csak ilyenek.

 

A kék jelvény az apró betűs Polestar felirattal annak a svéd tuningcégnek a védjegye, amely módosításokra szakosodott. Ez az embléma még a felniken is megtalálható. A karosszéria lehet fehér, fekete vagy szürke, de a Polestar-jelvény mindig kék. A cég a négyhengeres, kétliteres turbómotoron mintegy 70 módosítást hajtott végre az eredeti, sorozatgyártott T6-hoz képest, mely 306 lóerős. A Polestar pontosan az, ami az AMG a Mercedesnek. A versenysebesség és a luxus élvezete a módosítások eredménye. A hathengeres Brembo fékek egy pizza nagyságú féktárcsára vannak felszerelve, elöl 371 mm-es ventillációs, hátul pedig 302 mm-es tele tárcsák találhatóak. A függesztés is lényegesen keményebb. A sport-lengéscsillapítókat a Polestar és az Öhlins közösen fejlesztette ki.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..