home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Volvo Amazon
Berta Attila
2018.01.04.
LXXII. évf. 52. szám
Volvo Amazon

A Svédországban valaha eladott Volvo Amazonok 8%-a mindmáig hajtható állapotban van. Ennek oka nemcsak a klasszikusok iránti szeretet, hanem egyszerűen az, hogy ezeket a járműveket ilyen jól rakták össze.

A Volvo valamikor 1956-ban mutatta be az akkor teljesen új modelljét, az Amazont, sedan változatban. Abban az időben ez attrakciónak számított, mert a cég addig nem gyártott ilyet.

Amíg az előd, a PV444 eléggé esetlen autónak tűnt, addig az Amazon határozottan elegáns volt, alkotóit főleg az olasz és az amerikai limuzinok inspirálták. Érdekes, hogy már akkor is, ahogyan manapság is, a tervezést egy igen fiatal emberre bízták, a mindössze huszonhat éves Jan Wilsgaardra. Odaadó munkájának és kiváló ötleteinek köszönhetően egészen a ’90-es évekig ő maradt a Volvo tervezőosztályának főnöke. Egyébként több elképzelés is létezik azt illetően, hogy a Volvo Amazon honnan is kapta a nevét. A legvalószínűbb szerint a görög mitológiából ismert harcias nők, az amazonok voltak az ihletők.

A Volvo Amazont néhány helyen 121-es, illetve 122-es jelzéssel árulták. Mindkét verziót 1,8 literes benzinmotor hajtotta. Két évre rá bemutatták a „sport” verziót is, melynek kéttorkú karburátora 85 lóerőt tudott elővarázsolni. A karaván modell 1962-ben jelent meg, csatlakozva a két-, illetve négyajtós sedanokhoz. Az Amazon hamarosan egy igazi sportlimuzin lett, hála a 123GT modellnek. A saját 115 lóerejével 1967-ben ez egy tekintélyparancsoló járműnek számított. A Volvo hatalmas sikert ért el az Amazonnal, úgyhogy a gyártás 60%-a kivitelre készült. Valójában ez a modell tette lehetővé, hogy a Volvo Svédország vezető autóipari cégévé váljon, kialakítva egy olyan arculatot, amely azóta is tart.

Ezenkívül az Amazon azt is elérte, hogy a Volvo céget immár a technikailag kifinomult, racionális autók gyártójaként ismerjük. Az Amazon volt az a sorozatban gyártott autó, amelynek első ülésein már alapverzióban is beszerelték a biztonsági övet. Aztán 1962-ben a hárompontosat is. Bizonyos becslések szerint ez a megoldás több millió utas életét mentette meg azóta. Noha 1966-ban megkezdték a modernebb, 140–es típus gyártását, az Amazonét egészen 1970-ig nem függesztették fel. Összesen 667 791 darabot készítettek belőle, és ezek közül még napjainkban is sokkal találkozhatunk az utakon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..