home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Víznézőben
Tóth Lívia
2010.06.23.
LXV. évf. 25. szám
Víznézőben

Ide is csak csónakon érkezhetnek a vendégekIndulás előtt telefonos utasítást kapok, hogy Horgosra menjek, a régi csárdához. Miután ráfordulok a szabadkai útra, hamarosan meglátom Szabó Attila fotósunkat, amint a nemzetközi Vöröskereszt-Madarász-főcsatorna partján levő munkagépet fényképezi....

Ide is csak csónakon érkezhetnek a vendégek

Indulás előtt telefonos utasítást kapok, hogy Horgosra menjek, a régi csárdához. Miután ráfordulok a szabadkai útra, hamarosan meglátom Szabó Attila fotósunkat, amint a nemzetközi Vöröskereszt-Madarász-főcsatorna partján levő munkagépet fényképezi. Csikós László, a magyarkanizsai önkormányzat rendkívüli helyzetekkel is foglalkozó polgármesteri tanácsosa éppen telefonál, mint még annyiszor az elkövetkező órában. Megtudom tőle, hogy ezt a rendkívül fontos kanálist, amely Magyarországról szedi össze a vizeket, két évvel ezelőtt tisztítani kezdték, de azon a részen, amely a természetvédelmi területen halad át, az illetékesek tiltására nem végezhették el ezt a fontos munkát.
- A magyarok, tudva azt, hogy ennek a térségnek a Tartományi Természetvédelmi Intézet a felügyelője, kanálist ástak maguknak a határvonalon, hogy ezeket a vizeket a Holt-Tiszába tereljék. De hiába védték homokzsákokkal, a csatornájuk kiöntött. Mivel létezik egy 1950-ből való nemzetközi szerződés, amit az akkori Jugoszláviával kötöttek - még Rákosi Mátyás írta alá -, amely szerint itt másodpercenként négy köbméter vizet engedhetnek át, ezt most szeretnék érvényesíteni. Tekintettel a rendkívüli helyzetre, a tiltást felülírtuk és megkezdtük a Vöröskereszt-Madarász-főcsatorna tisztítását a teljes hosszában. Elmondhatom, hogy ez éppen ma délelőtt fejeződik be (a múlt hét csütörtökjén - a szerző megjegyzése), és erre is megindul a víz. Magyarkanizsa község nehéz helyzetben van, mert fogadnia kell a Mórahalom és Szeged, valamint a Szabadka irányából jövő vizeket, de van még egy másik mikro rendszerünk is, amely a Martonos és Horgos alatt keletkező vizeket nyeli el.

Megroggyanva - Szabó Attila felvételei

Csikós László beszámolt arról is, hogy a Palicsi-tó vize a nyári maximum felett öt centivel áll, a Ludasi-tó vízszintje pedig hat centivel magasabb ennél. Ezt a felesleget a Kőrös patakon kell leengedni, amelynek a medre egy ideig még eleget tehet ennek a terhelésnek. Sikeresen kiürítették a Tisza-Palics-csatorna alsó szakaszát, ami szintén elbír egy bizonyos vízmennyiséget. Ha nem lesz száz liternél több eső a napokban, akkor minden rendben van.
Kimegyünk a magyar határ közvetlen közelébe, oda, ahol éppen akkor fejezték be a munkát. Távolról nézzük a veszélyeztetett tanyacsoportot, majd a terepjáróval meg is közelítjük. Az út, amelyen haladunk, nemrégiben még víz alatt állt. Főleg idős emberek laknak itt, akik napokig ki sem tudtak mozdulni a házukból. Most már állítólag nem lehet gond a nagyobb és huzamosabb esőzések idején sem, mert a kitisztított csatornában elfolyik a víz. Visszafelé arról beszélünk, nem baj, hogy csak most érkeztünk, mert így legalább hírt adhatunk a munkálatok elvégzéséről, a probléma szerencsés megoldásáról.
Magyarkanizsán szinte a töltés lábánál szállunk be a csónakba, hogy Juhász Gyulának, a Leso természetjáró egyesület tagjának kalauzolásával a folyó felől fényképezhessük az elárasztott strandot, kempinget, a vízben álló vendéglőket, nyaralókat. Lassan haladunk a szőkének nevezett és most is nyugodtnak tűnő, de legalább másfél kilométer széles Tiszán. A látvány egyszerűen fenséges, de egyben nagyon félelmetes is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..