home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Vizek ölelésében
Tóth Tibor
2016.05.09.
LXXI. évf. 18. szám
Vizek ölelésében

A magyar—szerb—horvát hármas határnál elterülő Bezdán nemcsak olimpikonjairól, hanem festői szépségű tájairól is ismert. A Zombortól 17 km-re északnyugatra, a Duna bal partján fekvő települést víz veszi körül. Természeti szépségei: erdői, csatornái, állóvizei vadban és halban igen gazdagok.


Szabó Attila felvételei

A település kiváló lehetőséget nyújt a turizmus fejlesztésére. A 2013-ban megalakult Bezdáninfó civil szervezet felismerte a környék adottságaiban rejlő lehetőségeket, és tevékenységei egy részét az aktív turizmus felé irányította.

— A turizmus fogalma nem abban merül ki, hogy a tulajdonos berendez egy-két szobát, és kiadja a vendégeknek. Az aktív turizmus gyorsan terjed a világban, a fárasztó hétköznapok után a család hétvégén kerékpárra vagy kenuba ül, és bejárja az addig fel nem fedezett helyeket. Egy pécsi utazási irodán keresztül négy éve benne vagyunk a három szomszédos országot (Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát) magában foglaló programban. A csoportok Mohácsról indulnak, Horvátországban ellátogatnak a Kopácsi rétre és környékére, majd a kiskőszegi határátkelőn keresztül érkeznek Bezdánba. Szervezetünk az itteni ellátásról, a szállásról és a programokról gondoskodik a turisták számára. Májusban tízfős kerékpároscsoportot várunk, augusztusra pedig egy harmincfős jelezte érkezését. A Dunav Kajakklub magyarországi támogatásból kenukat vásárolhat majd, mi pedig turistáinkat a kerékpárról átültetnénk ebbe a vízi alkalmatosságba, és ily módon is felderíthetnék a környék nevezetességeit, az érintetlen természetet. Magyarországi partnerekkel együttműködve határon átnyúló kenutúrákat szerveznénk — mondta Seres Árpád, a Bezdáninfó civil szervezet elnöke.


Itt alakítják ki a horgászpályát — mutatja Seres Árpád

Próbálkozásaik nem hiábavalóak, hiszen megalakulásuk óta több mint hatszáz személy fordult meg az egyesület által a településen. Jelenleg a csatorna partján egy sporthorgászpálya kiépítését tűzték ki célul, mely pálya a mozgássérültek, kerekes székesek számára is ideális körülményeket nyújt a horgászásra.

— Szervezetünk ebben az esetben összekötő kapocs a Csuka sporthorgász-egyesület, a zombori Bácska para- és kvadriplégiások községközi egyesülete és a Vajdaság Vizei vízgazdálkodási vállalat között. A csatorna partján 600 méteres szakasz lesz kialakítva, melyen nemzetközi sporthorgászversenyeket lehet majd szervezni a kerekes székesek számára is. Az előrejelzések szerint a pálya a nyár végére készül el, az augusztusi versenyre már az új pályán kerülne sor. A Bezdáninfó a nyugdíjasokra is gondol, így legidősebb polgáraink számára számítógép-beszerzést és -tanfolyam elindítását tervezzük — mondta Árpád.

A szervezet már készül a hagyományosan augusztusban megrendezendő Gyöngykaláris néptánctáborra, mely a Hármastalálkozó első napján indul, valamint a 3. Hagyományőrző Gyerektáborra, melyet ugyancsak az utolsó nyári hónapban tartanak meg.

Fókuszban a fiatalok

A fiatalokat a 2014-ben megalakult Akt Ifjúsági Szervezet tartja össze. Néhányan egy szombat délután úgy gondolták, hogy megpróbálják a helyi fiatalokat egy kicsit megmozgatni, elhívni őket a csatorna partjára, ahol hasznosan tölthetik idejüket. Jelentősebb célok elérését is zászlójukra tűzték, ám ez a településen nem tetszett mindenkinek, folyamatosan akadályokba ütköztek, így egy kis időre visszavonultak. Elkészítették az alapszabályzatot, majd tele ötletekkel és tervekkel újra megjelentek Bezdán életében. Megítélésük szerint az ifjúsággal senki sem törődik különösebben a községbeli településeken, ezért a fiatalok magukra vállalták ezt a feladatot: a csatorna partján lévő szabadidőközpontban fákat, cserjéket ültettek, a Fekete Sűrű civil szervezettel együtt pedig felújították és korszerűsítették a tenisz-, illetve a strandröplabdapályát.


Az ifjúsági szervezet aktivistái (balról jobbra): Aleksandra Karamarković, Neven Ristić, Siflis Tímea

— Az első lépéseinket sikeresen megtettük. Úgy gondolom, jó példát mutattunk a többi kistelepülés fiataljainak. A falvakban is el lehet érni eredményeket, hiszen nem mindenki megy el az EU országaiba, valakinek itthon is kell maradnia — mondta Neven Ristić, az ifjúsági szervezet elnöke.

Aleksandra Karamarković alapító tag elmondta, az alakuláskor huszonhatan, ma már viszont ötvenhatan tevékenykednek a szervezetben. Az elmúlt évi rendezvények közül a gyermekeknek szóló háromnapos tábort emelte ki, melyet a helyi általános iskolával együtt szerveztek meg.

Újdonság, hogy az idén ez a tábor már ottalvós lesz. Emellett nagy sikere volt a strandröplabda- és a kisfocitornának, melyet az idén is folytatnak.

A szintén alapító Siflis Tímea kiemelte: aki tenni akar a településéért, az tesz is, de aki nem akar, azt nehéz rábeszélni. A gyerekeket sikerült elvonniuk a számítógép elől, ami a mai világban nagy sikernek számít.

— Ahol csak lehet, ott megpróbálunk újítani. Az egyetlen bökkenő, hogy vannak olyan helyiek, akik régimódian gondolkodnak, nem fogékonyak az újításokra — fogalmazott Tímea.

Az idei tervek között az említetteken kívül szerepel még három hulladékdoboz elhelyezése a csatorna partján, ezenkívül egy Mozgásban a falu névre keresztelt pótkocsit is szeretnének kialakítani, valamint bíznak benne, hogy a különféle pályázataik is sikerrel járnak.

„Nem hagyjuk magunkat”

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület az egyik legrégebb óta működő civil szervezet Bezdánban. Az egyesületben gyermek- és felnőtt-színjátszócsoport, a Piros Rózsa és az Ügyeskezű Asszonyok kézműves- és kézimunkacsoport működik, illetve a hagyományápolók és a modern táncosok is tevékenykednek. A színjátszók az elmúlt évben összesen tizenhárom alkalommal — kilencszer Magyarországon, kétszer Bezdánban, egyszer-egyszer a horvátországi Várdarócon és a Tisza mentén, Péterrévén — adták elő a Faroktól felfelé című vígjátékot. Mindkét kézimunkacsoport számtalan magyarországi kiállításon vett részt, Bezdánban pedig megrendezték a Nagyanyáink asztala elnevezésű nemzetközi kalácskiállítást. Az egyesület készült a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Találkozóra, de a csoport betegség miatt nem utazott el Magyarcsernyére.


Foki István

— Több magyarországi és horvátországi meghívást kaptunk már erre az évre. Örülnénk, ha a nyárig sikerülne egy színdarabot vagy egy kabaréestet elkészítenünk. A többi közt Csátalján, Nagybaracskán, Bátaszéken, Bácsalmáson, Baján és Vaskúton is várnak bennünket. A pénz nem minden, az útiköltséget majd megoldjuk valahogy. Dolgozni kell, nem szabad abbahagyni annak ellenére sem, hogy kevesen vagyunk. Igyekszünk a fiatalokkal megszerettetni a kultúrát, a színpadot, a színjátszást. Erre törekszünk, habár évről évre sokkal nehezebb, viszont nem hagyjuk magunkat — mondta Foki István, a Petőfi Sándor ME elnöke.

Bezdán május 7-én lesz a házigazdája az Ötösfogatnak, melyre az illetékesek már megkapták a támogatást az MNT-től. Az egyesület szakcsoportjai a nyáron, a Hármastalálkozón is fellépnek majd.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..