home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vita az új kormányprogramról
Talpai Lóránt
2016.08.20.
LXXI. évf. 32. szám

Végre sor került a hetek óta várt kormányalakító ülésre, melyen Aleksandar Vučić kormányfő hat órán át ismertette hírhedté vált expozéját — A miniszterelnöki expozét követő napon parlamenti vitát tartottak az új szerb kormány megalakulásáról

A kormányfő ismertette céljait

Végre sor került a hetek óta várt kormányalakító ülésre, melyen Aleksandar Vučić kormányfő hat órán át ismertette hírhedté vált expozéját. Az ülés egyébként a Szerbiai Demokrata Párt tiltakozásával kezdődött. A szerb demokraták az ülés elhalasztását kérték Maja Gojković házelnöktől amiatt, hogy nem kapták meg előzőleg a kormányfői expozét, illetve a meghatározottnál később kezdődött a gyűlés. A tiltakozás ellenére néhány perccel délután kettő után elkezdődött a kormányalakító ülés, melyen a 250 képviselőből 186-an vettek részt.

A napirendi pontok között csupán egy szerepelt, méghozzá a kormány megalakítását és a kormánytisztviselők eskütételét tartalmazó. Ezután Aleksandar Vučić felolvasta a 300 oldalas programját. Az expozé ismertetése előtt a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt és az Elég Volt mozgalom képviselői elhagyták a parlament üléstermét. Vučić azzal kezdte, hogy elmondta: az előző kormány letette azokat az alapokat, amelyekre az új kormány épületet fog felhúzni. Mindezt egy ígérettel toldotta meg, mégpedig azzal, hogy hamarosan emelkedhet a bér és a nyugdíj. Ezután konkrét céljairól beszélt. A többi közt arról, hogy 2020-ig minden uniós csatlakozási fejezetet le kell zárni, illetve minden téren növelni kell az itt élő emberek életszínvonalát.

Kiemelte, hogy Szerbia szilárdan elkötelezte magát a béke, az együttműködés megerősítése és a jószomszédi viszonyok kialakítása mellett, továbbá hogy egyenrangú partnerségre törekszik az Európai Unióval, akárcsak Oroszországgal. Beszélt még az Egyesült Államok és Kína fontos szerepéről is. Koszovóval kapcsolatban megemlítette: a kormány aktivitásának középpontjában az is áll, hogy megőrizze az ország szuverenitását és területi egységét. Mindezt egy nemzetközileg semleges hadsereggel szeretné elérni. Aleksandar Vučić nemcsak a hosszú távú tervekről, hanem a rövid távúakról is nyilatkozott. A száznapos programból elsősorban azt emelte ki, hogy a kormány ez alatt az időszak alatt el fogja fogadni a helyi önkormányzatok pénzeléséről szóló törvényt.

Pártvélemények az új szerb kormány megalakulásáról

A miniszterelnöki expozét követő napon parlamenti vitát tartottak az új szerb kormány megalakulásáról. A frakcióvezetők egymás után mondták el véleményüket az elhangzott programról. Elsőként Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség—Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője fejtette ki gondolatait. A VMSZ politikusa elsősorban azt emelte ki, hogy pártja támogatja a kormány céljait. Emellett abbéli reményét is kifejezte, hogy az új kabinet folytatni fogja az előző kormány munkáját, továbbá szót ejtett a Belgrád—Budapest vasútvonal felújításáról, a Magyar Nemzeti Tanács munkájáról, illetve a migránshelyzetről is.

Velimir Stanojević, az Új Szerbia képviselője szintén támogatásáról biztosította az új kormányt. A politikus szerint az előző kabinet tisztességes és igazságos volt a polgárokkal szemben, ezért kell a továbbiakban is támogatni. Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke viszont azt hangoztatta, hogy az új kormány óriási gondokkal fog szembesülni, főként azért, mert a miniszterelnök a többórás előadásában egyetlenegyszer sem ejtette ki a Vajdaság szót. Ami Čanak szerint valószínűleg arra utal, hogy a kormányfő számára nem fontos a tartomány.

A Szociáldemokrata Párt, a Szociáldemokrata Ligához hasonlóan, szintén nem szavazza meg az új kormányt, mert annak programja nem tartalmaz egyetlen olyan konkrét intézkedést sem, amely növelné az életszínvonalat, illetve csökkentené a szegénységet. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt politikusa a kulcskérdéseket és a konkrét megoldásokat hiányolta a miniszterelnök expozéjából. Bojan Pajtić, a Demokrata Párt frakcióvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia polgárai 68 euróval adósodnak el másodpercenként, az ország adóssága pedig 2 millió euróval növekedett Vučić expozéja alatt. A Demokrata Párttal ellentétben a Szerbiai Szocialista Párt, a Szandzsáki Bosnyákok Demokratikus Közössége, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja támogatásáról biztosította az új kormányt, a Szerbiai Demokrata Párt viszont nem szavazta meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..