home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Visszatérés a gyermekkorba
Gyurkovics Virág
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Visszatérés a gyermekkorba

Tizennégy ország huszonegy előadása versengett Szabadkán a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál legjobb előadásáért járó Grand Prix díjáért. A jubileumi rendezvényt május 19-e és 25-e között tartották meg.

Egy hétig ismét gyermeknek érezhette magát a szabadkai színházi közönség, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon színre vitt báb- és drámai előadások során ugyanis gyermekkorunk legszebb pillanatai elevenedhettek föl emlékeinkben.

A gyermekközönség nyíltan feltörő, őszinte reakciói, a boldog kacaj, a fürkésző, csodálkozó tekintetek, a nagy riadalmat és a megkönnyebbülést jelző sóhajok közepette még a legszőrösebb szívű felnőttek sem állhatták meg, hogy ki ne fejezzék fel-feltörő érzelmeiket a legkisebbeknek szánt előadásokon. Helyet foglalva a nézők soraiban — melyekben meglehetősen kicsiny az átlagéletkor — már az első pillanatokban egyértelművé válik, hogy az élmény befogadása elleni bárminemű hadakozás teljességgel felesleges, így a fesztivál azoknak a ritka és kedves pillanatoknak a helyszíne, ahol a felnőttek is önfeledten tapsolnak a fülbemászó dallamokra, és szívből nevetnek a gyermekeknek szánt tréfán.

A fesztiválra Ausztria, Fehéroroszország, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Olaszország, Japán, Magyarország, Macedónia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia báb-, ifjúsági és gyermekszínházai hozták el legkülönlegesebb, leglátványosabb produkcióikat.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált huszadik alkalommal rendezték meg Szabadkán. A rendezvény célja egyebek között, hogy bemutassa a gyermekközönségnek szánt színházi előadások legértékesebb és művészi szempontból a legjelentősebb színpadi megoldásait hazai és külföldi társulatoktól egyaránt, valamint hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzetközi gyermekszínházi szakmát. A versenyprogram idei szelekciójával a szervezők ismét megerősítették azt a korábbi törekvésüket, hogy a fesztivál műsorának összeállításakor a minőség legyen számukra az elsődleges szempont.

A neves szaktekintélyekből álló zsűri — Jacques Trudeau (Kanada), prof. dr. Siniša Jelušić (Montenegro), David Burman (Oroszország), Predrag Bjelošević (Szerbia, Bosznia Hercegovina), mr. Miroslav Radinjić (Szerbia) — egyhangúlag hozta meg döntését, melynek értelmében kilenc díjat osztott ítélt oda az arra érdemesülteknek.

A legeredetibb és legfantáziadúsabb előadás díját a szkopjei (Macedónia) Gyermek- és Ifjúsági Színház előadásában bemutatott Végtelen álmok című darab kapta. A bábszínházi kísérlet különdíjával a kamakurai (Japán) Yuki Puppet Works című előadást jutalmazták. A hagyományos és rituális keretek között létrehozott színházi előadásért járó elismerést az ulan-udei (Oroszország) Ulger Bábszínház érdemelte ki a Kumalan örök ragyogása alatt című produkcióért. A zsűri öt különdíjat ítélt oda a legjobb színészi/animátori játékért, és ezeket Olaszországba, Szlovéniába, Fehéroroszországba és Oroszországba vitték haza a díjazottak. A legesztétikusabb és technikailag a legjobban kivitelezett előadás díját az úvidéki Ifjúsági Színház látványtervezője, Eva Farkašova kapta a Mese a ló nélküli vitézről című előadás technikai megvalósításáért. A legeredetibb zenéért járó díjat a szlovén—horvát koprodukcióban készült Bolond erdő! című előadás dalszerzője, Peter Kus nyerte el. A legjobb színpadi kép különdíját a balmai (Franciaország) Luten Színház rendezője, Gael Boucher kapta  A horgászhal című előadás díszletéért. A fesztivál legjobb rendezői különdíja Oleg Žjugždot, a Grodnóból (Fehéroroszország) érkezett Grodnói Regionális Bábszínház rendezőjét illette meg a Pikk Dáma című előadásért. A fesztivál Grand Prix díját az egészében vett legjobb előadásért a vologdai (Oroszország) Teremok Bábszínház Boris Konstantinov rendezte Carmen című előadása kapta.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál kísérőrendezvényein utcai előadások, zenei és filmes programok, tudományos tanácskozások, színházi műhelyek, könyvbemutatók és kiállítások is várták az érdeklődőket.

A Szabadkán fellépő külföldi társulatok közül néhányan Vajdaság-szerte vendégszerepléseket tartottak, a fesztivál programjából pedig Szegeden is bemutattak egy összeállítást.

A XX. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál díjkiosztó gálaműsora ünnepi műsorral zárult.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..