home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Visszafordítható-e?
(tv)
2016.11.27.
LXXI. évf. 47. szám
Visszafordítható-e?

Szerbiában is súlyos gond a születésszám csökkenése és az elvándorlás, kisebbségi szempontból pedig az asszimiláció is. A határon túli magyar népesség száma és vele együtt a részaránya is csökken, ami a vajdasági magyarság esetében elsősorban az anyanyelvű oktatás jövőbeli helyzetére hat ki.

Mindenki tapasztalja, hogy napjainkban újra nagyon sokan hagyják el az országot. Szabadkáról az elmúlt két évben több ezren mentek el, pontos adatok azonban nem léteznek. Visszafordítható-e a kivándorlás? — kérdeztük olvasóinktól.

Tóth Dóra árurendező:

— Úgy gondolom, hogy a fiatalabb generáció jobb világra és életre vágyik. Sokan nem vállalnak gyereket az itteni körülmények miatt, és úgy vélik, hogy a Nyugat mindent meg tud adni. Az életszínvonal ott sokkal magasabb, és jobban meg lehet élni az ottani fizetésből. Szerbiában a munkakörülmények is kegyetlenek, az emberek sokszor éhbérért dolgoznak. Ez mindenkit elszomorít, és úgy gondolom, hogy végül már nem marad más, csak a „jobb világ”.

Kovács Attila fényképész:

— Szerintem nehezen. A fiatalok nemigen tudnak elhelyezkedni, vagy ha mégis, akkor a nyugati bér töredékéért. Sokan mondják, hogy Angliában sem könnyű, de a barátaim, akik családostul vándoroltak ki, mind dolgoznak, lazán és stresszmentesen, ráadásul nagyon jól megélnek. Remélem, hogy Magyarországnak a pályázataival sikerül valamilyen mértékben ösztönözni a szülőföldön maradást.

Garai Zsolt gépésztechnikus:

— Szerintem az emberek nemcsak a pénz miatt mennek el külföldre, hanem azért is, mert elegük van. Elegük van a korrupcióból, az egészségügy, az oktatás, a közbiztonság siralmas helyzetéből, a párt alapú foglalkoztatásból. Elegük van abból is, hogy a törvények csak látszólag vonatkoznak mindenkire egyformán. Elegük van a csapból is folyó Prosperitatiból is, mert azt látják, hogy a már jó anyagi helyzetben lévőket segíti, de hogyan maradjanak itthon ezáltal a magyar orvosok, tanárok, újságírók, színészek? És az elvándorlók többsége nem Magyarországot választja az unió országai közül, mert ott is ugyanezt látja. Ha ezek a dolgok megváltoznak, illetve minden a helyére kerülne, akkor talán egy kicsivel többen maradnának itthon, viszont a folyamat sajnos nem állítható meg.

Meznerics Roland laboráns:

— Persze, hogy visszafordítható, ha idehaza megközelítőleg akkora fizetést tudnának adni, mint külföldön. Semmi más nem számít. A szerbiai árak, a költségek többé-kevésbé megegyeznek a nyugatiakkal, csak hát a bevételek jóval kisebbek. Úgy gondolom, ez a kivándorlási hullám nem fog egyhamar enyhülni, sőt! Az emberek ebben látják az egyetlen megoldást arra, hogy túléljék a családjukkal a krízist, hogy ne veszítsék el a tetőt a fejük fölül, illetve hogy visszafizessék az adósságaikat. Idehaza a biztos munkahely sajnos még nem egyenlő a biztos megélhetéssel, és akkor még hol vannak a munkanélküliek? A magánvállalkozók szinte kivétel nélkül 20, legfeljebb 30 000 dinár fizetést adnak, és a törvények is nekik kedveznek. Angliában például 7,20 font a törvényes minimális órabér (egy font körülbelül 150 dinár), vagyis egy-két óra munkával az ember megkeresi az egész hétre szükséges konyháravalót. Nincs sunyizás a magánvállalkozók részéről sem, ezt az órabért muszáj kifizetniük. Szerbiában mindenki ismeri a problémákat, csak a megoldásokat nem. Mindenki azt teszi, amit tud, hogy túléljen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..