home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vissza vagy előre?
Talpai Lóránt
2018.02.19.
LXXIII. évf. 7. szám
Vissza vagy előre?

​​​​​​​Az Európai Parlament is felülvizsgálná az óraátállítást — Húsz év után sincs szövege a boszniai himnusznak — XVI. Benedek az Úr otthona felé tart

Az Európai Parlament is felülvizsgálná az óraátállítást

Az Európai Parlament képviselői legújabb állásfoglalásukban az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték. Az uniós parlament sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal és 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság — egészségi okokra hivatkozva — aggodalmát fejezi ki az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt. Rámutattak, számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára. 

 

Húsz év után sincs szövege a boszniai himnusznak

Boszniában ezúttal sem sikerült kompromisszumra jutni a húsz éve használt, tisztán instrumentális himnusz szövegéről, miután a politikusok nem tudtak megegyezni abban, hogy mit is kellene tartalmaznia. Bosznia-Hercegovina — Spanyolországgal együtt — ahhoz a néhány európai országhoz tartozik, amelynek himnuszához sosem készült hivatalos szöveg. Az 1992 és 1995 közötti háborút lezáró daytoni egyezmény után létrejött állam számára az egyik legismertebb boszniai énekes-dalszerző, Dino Merlin írt himnuszt Egyetlenegy vagy (Jedna si jedina) címmel, egy ismert bosnyák szerelmi nóta dallamára. 1998-ban azonban az Intermezzo című, csak instrumentális szerzemény váltotta fel, azzal az indoklással, hogy az előző alkotásban nem esik szó az országban élő szerb és horvát népcsoportról, így az diszkriminatívnak számít.

 

XVI. Benedek az Úr otthona felé tart

Testi ereje lassú gyengüléséről írt XVI. Benedek nyugalmazott pápa az olasz sajtóban közölt levelében. A 2013-ban lemondott, 90 éves, volt katolikus egyházfő az érte aggódó olvasóknak válaszolt. A beszámoló szerint XVI. Benedek kijelentette, fizikai ereje lassan csökken, lelke pedig megkezdte zarándoklatát az Úr otthona felé. A nyugalmazott pápa hozzátette, nagy kegyelemnek tartja, hogy élete utolsó és „néha nehéz” időszakában olyan szeretet és jóság övezi őt, amelyet el sem tudott képzelni.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..