home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Virtuális munkaközvetítő
Tóth Péter
2017.03.20.
LXXII. évf. 11. szám
Virtuális munkaközvetítő

Szerbiában a munkanélküliek számának csökkenéséről szólnak a legújabb hírek.

Valóban valamivel többen dolgoznak, mint korábban, de azt is tudja mindenki, hogy a munkába állók száma és a munkanélküliek számának csökkenése valahogy nincs arányban egymással. Ez pedig azt jelenti, hogy sokan felhagynak az aktív munkakereséssel. Ezenkívül sajnos sokan elvándorolnak. Időszakosan vagy tartósan más országok GDP-jét növelik serényen.

Az elkövetkező egy-két év adatai mutatják majd meg, hogy valójában milyen trendek is uralkodnak a munkaerőpiacon. Hálátlan dolog Szerbiában a munkanélküliek számával kapcsolatos számadatokra hivatkozni, de annyi biztos, hogy még mindig nagyon sok az aktív álláskereső, aki gyakran minden eszközt bevet, hogy munkába állhasson. A kor vívmányai, a technológiai újítások, a körülmények hozták úgy, hogy egyre többen használják az internetes állásportálokat. A világháló tehát munkaközvetítőként is funkcionál.

Az online álláskínálatok böngészése mellett arra is van lehetőség, hogy a különféle állásportálokra feltöltsük a CV-nket, vagyis az önéletrajzunkat. Ennek az az előnye, hogy a másik oldalon is egyre több munkaadó keres munkavállalót e-portálokon keresztül. Az internetes álláskeresés sok esetben valóban nagyon hatékony. Előnye, hogy gyors, rugalmas, illetve hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű információ érhető el és továbbítható. A közösségi média szerepe elképesztő módon felértékelődött. A céges vagy a különféle csoportos Facebook-közösségekben, a Twitterben vagy a blogokban rejlő üzleti lehetőségeket egyre több szervezet ismeri fel és használja. A munkaszervezés szempontjából is átütő lehetőségeket rejteget magában a közösségi média.

Az ezredforduló után a cégvezetők felismerték, hogy egy ilyen belső csatorna egyszerűsítheti a munkatársak közötti kommunikációt, hatékony eszköze lehet a fogyasztók, ügyfelek elérésének, használható marketingre, ügyfélkapcsolatok létesítésére és ápolására, közvetlen értékesítésre, fogyasztói csoportok toborzására. Egyre inkább a közösségi média válik az új álláspiaccá, a jövőben pedig egyre inkább így lesz ez. Szerepe bizonyos esetekben már most kulcsfontosságú a megfelelő munkaerő felkutatásában.

A korábbiakkal ellentétben a média általi álláskeresés ma már nem csak a magasan képzett és tapasztalt jelöltekre jellemző. A folyamat interaktívvá vált. Az internetes kapcsolatépítés fontos szerepet tölt be mind a toborzási, mind az álláskeresési tevékenységekben. Azok az álláskeresők pedig, akiknek kiterjedtebb online kapcsolati hálójuk van, jobb eredményeket érhetnek el. A lehetséges alkalmazottak profiljának megtekintésekor a munkaadó azonnal felmérheti például a korábbi szakmai pályafutását. Az eddigi szakmai eredményekkel és a végzettséggel kapcsolatos információk úgyszintén lényegesek lehetnek, a legtöbbször ez is fel van tüntetve a közösségi oldalakon.

Az esetleges toborzók a profil alapján a jelöltek személyiségét is igyekeznek feltérképezni, ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy mit osztunk meg, lájkolunk — sokszor akár hirtelen felindulásból vagy véletlenül —, hiszen ebből messzemenő következtetéseket is levonhatnak rólunk. Felmérések bizonyítják, hogy a munkaadók már számos jelöltet utasítottak el a profilján szereplő tartalom miatt. A felhőtlen pillanatokban, például bulizás, iszogatás közben készült fényképek elrettenthetik a potenciális munkaadókat.

Az egyik legnagyobb közösségi oldal 2003-ban indult világhódító útjára. Mára már több mint 330 millió regisztrált tagja van, és egy sajátos online „fejvadászterületté” alakult. A regisztráció ugyan mindenkinek ingyenes, de bizonyos opciók csak prémium felhasználók számára érhetőek el, amiért fizetni kell. Tény, hogy a világháló a munkaerőpiacot is hatékonyabbá teszi. Az online álláskeresési módszereknek azonban hátrányai is vannak. A profil megtekintése sokszor téves benyomást kelthet, az álláskeresők szempontjából pedig az ilyen eszközöknek az a nagy hátrányuk, hogy ellustíthatják őket. Az álláskereső ugyanis azt hiszi, hogy ha naphosszat a gép előtt ül, és rákeres bizonyos oldalakra, akkor ezzel mindent megtett a siker érdekében.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..