home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Virágzik a sörgyártás
Talpai Lóránt
2017.08.14.
LXXII. évf. 32. szám
Virágzik a sörgyártás

Németország az élen, az Egyesült Királyság és Lengyelország a dobogón — Meghökkentő fagylaltkehellyel rukkolt elő egy New York-i fagylaltozó — Valahol a szabadság fokmérője, máshol bűncselekmény

Németország az élen, az Egyesült Királyság és Lengyelország a dobogón

Tavaly 39 milliárd liter sört gyártottak az Európai Unióban, 400 millió literrel többet, mint 2015-ben. Az unió sörgyártása fejenként 76 litert tett ki 2016-ban, a hagyományos sörökön kívül mintegy 900 millió liter 0,5 százalék vagy annál kisebb alkoholtartalmút is előállítottak. Az uniós sörgyártásról és sörkereskedelemről augusztus 4-én a sör világnapja alkalmából közölt adatokat az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az EU legnagyobb sörgyártója a termelésnek 21 százalékát adó Németország volt, 8,3 milliárd literrel. Második helyen az Egyesült Királyság állt 13 százalékos részaránnyal, 5,1 milliárd liter sörrel, harmadik Lengyelország 10 százalékkal, illetve 4,0 milliárd liter sörrel, majd Spanyolország következik 9 százalékkal, 3,7 milliárd literrel, utána Hollandia 7 százalékos részaránnyal, 2,6 milliárd literrel, hatodik helyen pedig Belgium szerepel 6 százalékkal, 2,3 milliárd liter sörrel.

Meghökkentő fagylaltkehellyel rukkolt elő egy New York-i fagylaltozó

A nagy hőségben bárhol a világon jólesik egy hűsítő jégkrém. Persze nem mindegy, hogy milyen az íze. Az egyik New York-i fagylaltozó például pirított szöcskékkel megszórt fagylaltkelyhet kínál vendégeinek. A Happy Hoppy nevű fagylaltkelyhet augusztus végéig lehet megkóstolni. Az ínyenceknek szánt desszert chipotle chilivel (fafüstön szárított jalapeno paprikával) készült vaníliafagyiból, mezcal karamellből, kandírozott narancsszeletből és pirított szöcskéből áll. A spanyolul chapulines nevet viselő ízeltlábúakat Mexikóban többnyire megpirítják, megsózzák és lime- vagy citromlével fogyasztják. A ropogós szöcskék gyűszűnyi méretűek, ízük meglepően fűszeres, a zabpehelyhez hasonlítja sok vásárló — mondta az egyik alkalmazott. Egy tölcsér fagylalt átszámítva mintegy 10 euróba kerül.

Valahol a szabadság fokmérője, máshol bűncselekmény

Haiti szenátusa elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az azonos neműek házasságát és a homoszexualitás népszerűsítését. A jogszabály három év letöltendő börtönbüntetést és mintegy 6 ezer eurónak megfelelő pénzbüntetést helyez kilátásba azok számára, akik tettesként, társtettesként vagy bűntársként melegházasság elkövetőivé válnak. Youri Latortue, a szenátus elnöke szerint minden szenátor ellenzi az azonos neműek házasságát, s bár jóllehet Haiti az alkotmány értelmében világi állam, mégis a vallásos emberek vannak többségben. „Egy országnak ragaszkodnia kell az értékeihez és a hagyományaihoz. Külföldön ezt nem mindenki gondolja ekképpen, de mi itt, Haitin így vélekedünk” — mondta Latortue. Haitin az emberek többsége úgy véli, hogy a homoszexualitás csak Nyugaton bevett gyakorlat.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..