home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vipcloob - egy újabb közösségi oldal
Tomek Viktor
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám
Vipcloob - egy újabb közösségi oldal

Péter Ottó programozóA világhálón gombamód szaporodnak az úgynevezett közösségi oldalak. Szinte minden olyan felhasználó, akinek otthoni számítógépe van és nap mint nap csatlakozik az Internetre, biztos, hogy tagja valamelyik közösségi oldalnak. Szerbiában több ilyen oldal létezik és néhány...

Péter Ottó programozó

A világhálón gombamód szaporodnak az úgynevezett közösségi oldalak. Szinte minden olyan felhasználó, akinek otthoni számítógépe van és nap mint nap csatlakozik az Internetre, biztos, hogy tagja valamelyik közösségi oldalnak. Szerbiában több ilyen oldal létezik és néhány hónappal ezelőtt beindult a www.vipcloob.com nevű oldal is. Péter Ottó, a program egyik készítője kifejtette, hogy mindössze másfél hónap állt rendelkezésükre a portál kifejlesztéséhez, de beindulása óta is még dolgoznak a továbbfejlesztésén. Ez az oldal is - mind ahogy a többi hozzá hasonló közösségi oldal - ,,a baráttól a barátnak elv alapján épül fel. Ez egy hagyományos közösségi hálózati koncepció, azaz csak egy olyan emberen keresztül lehet csatlakozni a közösséghez, aki előzőleg már maga is csatlakozott, ezt nevezik beajánlásnak. Habár a társasági oldalak célja igen különböző, közös vonásuk az, hogy ezek mindegyikén valamennyi információt meg kell adnia magunkról. Ahhoz, hogy a fenti Vipcloobon valaki bejegyeztesse magát, szükséges a vezeték- és keresztnév, az ország és a város. Közös még a többi ehhez hasonló oldallal az, hogy valamilyen fajta kommunikációs lehetőséget is kínálnak (fórum, chat-szobák, e-mail, azonnali üzenetek), így biztosítva a kapcsolatot a többi felhasználóval.
- Mód van választani, hogy publikus legyen az e-mail, vagy sem. Mi igyekszünk megvédeni a tagjaink inkognitóját. Persze, sok mindent elárulhat magáról az ember, hogy mit, azt mindenki saját maga dönti el, és a bejegyzés után minden felhasználó 10 meghívásra lesz jogosult - fejtegette Péter Ottó programozó.
Ajánlatos minél kevesebb információt közzétenni az ilyen oldalakon, mert könnyen vissza lehet élni velük. Amikor valaki eldönti, hogy mennyi információt közöl saját magáról, akkor az elővigyázatosság mértéke nem akkora, mint ha valakivel személyesen is találkoznának. Az Internet ugyanis a ,,névtelenség' érzetét kelti, a fizikai érintkezés hiánya egy hamis biztonságot sugall. A célnak megfelelően átalakított információk a barátoknak szánva elfeledtetik, hogy mások is láthatják őket. Az emberek többsége ezen oldalak használatakor nem érzékel semmiféle fenyegetettséget, pedig rosszindulatú emberek vissza is élhetnek az információkkal. Egy személyes információ felhasználható műszaki jellegű támadásra is. A veszély fennáll, például az Egyesült Államokban kormányrendelettel korlátozták a fiatalkorúak hozzáférését a közösségi oldalakhoz. Az indok pedig az volt, hogy a fiatalok körében mind népszerűbb közösségi oldalak kiváló ismerkedési lehetőséget teremtenek például a pedofilok számára.
- A Vipcloob maximálisan igyekszik tagjainak védelmére. Eleve csak tagok léphetnek be, ez már önmagában egy óriási védelem, plusz bárki üzenhet a rendszergazdának, ha valaki ,,spamolja vagy zaklatja, mi abban a pillanatban kizárjuk a zavaró illetőt. Mindenkinek tanácsolom, hogy ne legyen publikus az e-mail címe, mert ezzel a legkönnyebb visszaélni - tanácsolta a programozó.
A nemrég alakult Vipcloob elsődleges célja nem üzleti jellegű, hanem az embereket szeretné egymással összehozni, azokat, akik ismerik egymást, de kevésbé vannak kapcsolatban, s azokat is, akik a régen elfelejtett barátokat szeretnék felkutatni.
- Alapjában véve az ex Jugoszláviát céloztuk meg, ezért készült három nyelven (magyar, szerb, angol), de bővíteni fogjuk, napokon belül elkészül a horvát, majd a szlovén változat is, a makedón még kérdéses. Mivel tudjuk, hogy széthullott az ország, rengeteg kapcsolat megszűnt, és talán ez egy lehetőség lesz arra, hogy újra találkozzanak a régi ismerősök - mondta Péter Ottó.
E cél érdekében már több tagköztársaságban kampányolnak, hiszen ennek csak úgy van értelme, ha több városban ismerik az oldalt. A szerkesztők elképzelése szerint szórólapot fognak osztogatni, amin egy kód fog szerepelni, és ezzel a kóddal is be lehet tagosodni. A lap népszerűsítése érdekében nyereményjátékot is indítottak. A legszebb felhasználókra lehet szavazni, az első díj egy mobiltelefon, a második egy MP3 lejátszó, a harmadik pedig egy 256 Mb-os Flash Drive lesz, és vigaszdíjakat is kisorsolnak a szavazók között. Természetesen a fejlesztésekkel nem állnak le, szeretnék minél egyszerűbbé és minél látványosabbá szerkeszteni az oldalt. Ennek érdekében a programozók újabbnál újabb technikai megoldásokat alkalmaznak a program szerkesztése során.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..