home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Világkép
Talpai Lóránt
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Világkép

Angie jött, látott és újra győzött — Elkezdődött az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszaka — A brit liberálisok véget szeretnének vetni az egypárti kormányzásnak — A Vatikánba látogatott a magyar államfő — A fiai szorították ki a cégből az IKEA alapítóját — Mintegy 27 országban tanulnak világszerte magyar diákok

Angie jött, látott és újra győzött
A jelenleg is kormányzó kereszténydemokraták és keresztényszocialisták alkotta konzervatív pártszövetség nyerte meg a németországi parlamenti választásokat. Már a választások előtti esélylatolgatásokból úgy tűnt, hogy nagykoalícióra van a legnagyobb esély — ez az előrejelzés be is igazolódott. A konzervatív pártszövetség csupán öt mandátummal maradt le az abszolút többségtől. Azért nem szereztek túlnyomó többséget, mert a harmadik koalíciós partnerüknek, azaz a liberálisoknak nem sikerült átlépniük az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt. A CDU és CSU alkotta koalíció egyébként a legjobb eredményét érte el a választásokon 1990 óta, 41,5 százalékkal. Ezzel az eredménnyel a konzervatívoknak 311 mandátumuk lehet a 630 tagú Bundestagban. Mindez tehát nem jelent abszolút többséget az Angela Merkel vezette pártszövetségnek, azaz nem alakíthat egyedül kormányt. Az előrejelzések szerint várhatóan koalícióra fognak lépni a szociáldemokratákkal.

Elkezdődött az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszaka
New Yorkban kezdetét vette az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszaka, amelyen több mint 190 ország képviselői vesznek részt. A tagállamok államfőin, miniszterelnökein és külügyminiszterein kívül Barack Obama amerikai elnök, Sergej Lavrov orosz külügyminiszter és Hassan Rouhani, Irán új államfője is megjelenik a találkozón. A világszervezet közgyűlése szeptember 24-étől október 1-jéig tart majd, a tanácskozások fő témája pedig a 2015 utáni fejlődési terv előkészítése lesz. Ban Ki-Moon főtitkár nyitóbeszédében Szíriával kapcsolatos szigorú határozat elfogadására szólította fel a világszervezet Biztonsági Tanácsát. A szíriai válságon kívül a tanácskozások kezdeti, fő témái közé tartozott még Afganisztán helyzete. A konzultációs fórumon megvitatták az afganisztáni stabilizáció aktuális és a 2014 utáni időszakra vonatkozó kérdéseit. Szó esett a biztonságról, a jövő áprilisi elnök- és helyhatósági választásokról, illetve az afgán belső megbékélésről.

A brit liberálisok véget szeretnének vetni az egypárti kormányzásnak 
A német politikai pártcsaládok választási megmérettetését követően tekintsünk még nyugatabbra, az Egyesült Királyságra. Lássuk, milyen esélyei vannak a jobb és baloldalnak a 2015-ben esedékes választások előtt. Mint ismeretes, Nagy-Britanniában általában csakis a Konzervatív és a Munkáspártnak van esélye, illetve lehetősége egypárti kormányalakításra. A harmadik erő, a Liberális Demokrata Párt időként bekerül a kormányba a mérleg nyelveként, időnként pedig ellenzéki szerepet tölt be. Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője szerint végéhez közeledik az egypárti brit kormányok kora. A liberálisok a 2015-ben esedékes és az azt követő választásokon is olyan kormány megalakítására törekszenek, amelynek tagjai lehetnek. Számukra ez azért fontos, mert szerintük a két hagyományos nagy párt, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt egyaránt „elfuserálná”  a gazdaságpolitikát, ha egyedül alakíthatna kormányt.

A Vatikánba látogatott a magyar államfő
Ferenc pápa magánaudiencián fogadta a Vatikánban Áder János magyar államfőt és családját. A magyar köztársasági elnök ajándékot is vitt az egyházfőnek, mégpedig a Mátraverebély—Szentkút kegyhely Szűz Mária-forrásából vett vizet. Áder János a találkozó után kifejtette, hogy nem véletlenül ajándékozott ivóvizet a Szentatyának, mert a mintegy félórás beszélgetésük témája az egészséges ivóvíz hiánya, valamint a kincset érő tiszta víz szociális, egészségügyi, gazdasági és politikai összefüggései volt. Ferenc pápa és a magyar államfő találkozójának legfőbb hozadéka mégis az volt, hogy az egyházfő ígéretet tett: három év múlva Magyarországra látogat.

A fiai szorították ki a cégből az IKEA alapítóját
Ingvar Kamprad, a világhírű IKEA cég alapítója néhány hónappal ezelőtt bejelentette visszavonulását. Nyugdíjba vonulása azonban korántsem egy békés, nyugodt folyamat vége. Állítólag családi viszály áll a világ egyik leggazdagabb emberének háttérbe szorulása mögött. Mindez egy közeljövőben megjelenő könyvből derült ki, melynek szerzője szerint az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad azért vonult vissza, mert elvesztette a családi pert, amelyet fiai 20-30 milliárd svéd korona megszerzése végett indítottak ellene. Az IKEA útja a jövőbe című könyv szerzője, Lennart Dahlgren hosszú éveken át dolgozott a cégnél. A könyvet egy újságíró és egy közgazdász segítségével írta meg. Szerinte a svéd iparmágnás három fia, Peter, Jonas és Mathias amerikai ügyvédek segítségével követelte apjától a milliárdokat. A bíróság végül a fiúknak ítélte a jelentős vagyont. Kamprad megpróbált alkut kötni a családtagjaival, de nem járt sikerrel, ezért visszavonult.

Mintegy 27 országban tanulnak világszerte magyar diákok
Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében az idei tanévben a világ 27 országában tanulnak magyar középiskolások és egyetemisták, illetve 104 külföldi diák tölti a tanévet Magyarországon, önkéntes befogadó családoknál. A magyar diákok körében továbbra is az Egyesült Államok és Németország a legnépszerűbb célállomás. Ez nem volt mindig így, mivel korábban, azaz az elmúlt évtizedekben sok középiskolás cserediákként inkább a kalandot kereste, és az egzotikus célországokat részesítette előnyben, manapság azonban a fejlett gazdaságú célországokat választják, amelyek nyelvén később felsőfokú tanulmányokat is folytathatnak, illetve jó eséllyel találnak állást ezeknek az országoknak a munkaerőpiacán. Magyarországot viszont általában a török, olasz, német, japán és thaiföldi tanulók választják célpontul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..