home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vezetőségválasztás az MNT-ben
Kartali Róbert
2018.12.13.
LXXIII. évf. 50. szám
Vezetőségválasztás az MNT-ben

Erdődi Edvina az MNT új alelnöke, a végrehajtó bizottság élén Jerasz Anikó maradt

A Magyar Nemzeti Tanács hétfőn tartotta meg második rendes ülését, melyen Erdődi Edvinát választották meg a tanács alelnökévé. Kinevezték a végrehajtó bizottság tagjait is De Negri Ibolya, Paskó Csaba, Ternovácz István és Losoncz Dávid személyében, a vb elnöki funkcióját a következő négy évben is Jerasz Anikó tölti majd be.

Hajnal Jenő, a testület elnöke az MNT alapszabályával és ügyrendjével összhangban megnevezte jelöltjét az alelnöki tisztségre Erdődi Edvina újvidéki jogász személyében, aki a Magyar Összefogás listájáról került be a testületbe, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. munkatársa, és 2011 óta aktív a civil szférában.

 

A szakmai tudáson, az állandó szakmai továbbképzésen kívül fontosnak tartom a kapcsolati tőke kialakítását, hiszen csak hasonló gondolkodású, csak nemzetben gondolkodó emberekkel és csapatban lehet a vajdasági magyar közösségért tenni. Továbbra is olyan élethelyzetért fogok dolgozni, amely lehetővé teszi a vajdasági magyar fiatalok számára az itthon maradást és a családalapítást — mondta Erdődi.

 

Hajnal Jenő a méltatásában kiemelte:

— Meggyőződésem, hogy annak ellenére, hogy ő a testület egyik legfiatalabb tagja, eddigi közösségerősítő, fiatalos és lendületes munkájával, gyarapodó tapasztalatával és tudásával alkalmas az MNT alelnöki tisztségére.

A Magyar Mozgalom éppen a kora miatt kifogásolta az alelnökjelölt személyét, 1988-ban született ugyanis. Zsoldos Ferenc kiemelte:

— Ha valami történne az elnökkel, akkor az alelnök venné át az MNT irányítását. Úgy gondolom, hogy a Magyar Összefogás tagjai között vannak sokkal idősebb és jóval felkészültebb személyek is.

Végül 28 tanácstag támogatásával Erdődit kinevezték az MNT alelnökének. Eskütétele után kiemelte:

— Nincs annál nagyobb és szebb küldetés, mint hogy a vajdasági magyar közösség egészét szolgálhatom. Az, hogy a mai napon az MNT alelnökének választottak, csak még jobban motivál arra, hogy munkámat minél lelkiismeretesebben, felkészülten, küzdve és bizakodva végezzem el.

Kisebb viták után elfogadták a tanács alapszabályát, ügyrendjét, majd az MNT Végrehajtó Bizottságának feladatköréről szóló határozatot is. Ezek az előző négy évben működő szabályzatoktól lényegében nem térnek el, a változtatás csupán arra irányul, hogy lehetővé teszik az elektronikus szavazást és a digitális technológia alkalmazását. Az elnök szerint ez csupán a legvégső esetben lesz alkalmazva.

— Legfőbb célunk, hogy üléseink továbbra is nyilvánosak legyenek, hogy a legfontosabb ügyekben itt, ilyen összetételben döntsünk.

A választások után a végrehajtó bizottságot is újra kellett alakítani, ezért az elnök, eleget téve a kötelezettségének, javaslatot tett a tanács tagjaira: Jerasz Anikót a bizottság elnökének, De Negri Ibolyát, Paskó Csabát, Ternovácz Istvánt és Losoncz Dávidot pedig a tagjainak javasolta.

Az MM képviselői nehezményezték, hogy az MNT elnöke csupán a Magyar Összefogás listájáról javasolt tagokat a végrehajtó bizottságba. Kucsera Géza hozzászólásában kiemelte, hogy a vb többségi szavazattal hozza meg döntéseit, ezért szerinte egy voks semmire sem lett volna hatással.

Hajnal Jenő szerint azonban az előző összetételű tanácsban a Magyar Összefogás listájáról bekerült személyek, akik később az MM tagjai lettek, csak hátráltatták a munkát, illetve megtagadták az előzőleg közösen elfogadott programot.

— Azon munkálkodtak, hogy megbuktassák a végrehajtó bizottságot, annak elnökét és az MNT elnökét. Erről szólt az előző időszak küzdelmes szenvedése. Egyetlenegy pozitív, jó szándékú akarat, együttműködési szándék sem jelent meg részükről. Csak bírálat és negatív kifogás. Amikor egyetértettek velünk, azt sem tudták felvállalni, inkább hallgattak.

Hajnal Jenő a gondolatait zárva kiemelte, hogy nem tud és nem is akar együttműködni árulókkal. Szavait az ellenzéki tanácsnokok magukra véve tiltakozva reagáltak, mire Hajnal pontosított: mondanivalójával az előző összetételű MNT ellenzéki tanácsnokait illette, akik közül már csak Zsoldos van jelen a tanácsban.

Miután 27 támogató, 3 ellen- és 2 tartózkodó szavazattal határozat született a végrehajtó bizottságról, Jerasz Anikó régi-új elnök megköszönte a bizalmat, majd kiemelte:

— Az újonnan felállt bizottságban két korábbi és három új tag kezdi meg a munkát. Az MNT hivatalával és a tanács állandó bizottságaival szorosan együttműködünk, hiszen kulcsfontosságú folytatni azt a feladatot, amelyet az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, valamint a hivatalos írás- és nyelvhasználat terén kezdtünk el.

Hajnal bejelentette, hogy az MNT hivatalvezetőjének Lulity Emil okleveles jogászt nevezi ki. Az MNT állandó bizottságaiba való tagjelölés határidejéről is döntöttek. December 20-áig lehet megtenni a javaslatokat, így várhatóan az állandó bizottságok kinevezése is napirendre kerül a tanács december 28-ára bejelentett ülésén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..