home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Verssorok zenés szárnyalása
Tóth Lívia
2009.05.20.
LXIV. évf. 20. szám
Verssorok zenés szárnyalása

Az idei legjobbak: Gondola zenekar - Szabó Attila fotójaA magyar nyelv évében és Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából az adai, az óbecsei, a topolyai és az újvidéki kísérőrendezvények után tartották meg a Városháza dísztermében az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválját....

Az idei legjobbak: Gondola zenekar - Szabó Attila fotója

A magyar nyelv évében és Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából az adai, az óbecsei, a topolyai és az újvidéki kísérőrendezvények után tartották meg a Városháza dísztermében az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválját. Az eseményt a zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ a budapesti székhelyű Égtájak Iroda és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésében jegyzi.
A versenyprogramban fellépő tizenhárom szólista és együttes - Filep Anita, Saróka, Liliána, Szloboda Tibor, Urbán Ákos, Kelemenék, az Együtt-Esünk, a Folton Folk, a Hobby, a Háze, a MacskaSzem és a Vaccanto együttes, a Gondola zenekar, a Kalapos Jazz Band - a helybeliek mellett a felvidéki Parnadról, Szepsiből és Losoncról, az erdélyi Kolozsvárról, az anyaországi Budapestről és Szegedről, valamint Adáról, Csókáról, Doroszlóról, Szabadkáról utazott a Tisza-parti városba.
Kormányos-Katona Gyöngyi, az önkormányzat oktatási és kulturális tanácsnoka ezekkel a mondatokkal kívánt sikeres fellépést és kellemes időtöltést valamennyi jelenlévőnek: - Legyen ez egy olyan nap, amelyen együtt dalolnak a Kárpát-medence területéről érkező magyarok, megidézve a klasszikus és modern kultúrát, a zenei anyanyelvet. Legyen ez egy olyan nap, amelyen az énekelt versek muzsikusai új dallamköntösbe öltöztetik irodalmi értékeinket.
Kívánsága teljesült, hiszen a bemutatkozók között voltak olyanok, akik a lírai hangzást, mások a rockosabb, pergőbb előadásmódot részesítették előnyben. Kiderült, sokan kedvtelésből muzsikálnak, másoknak tanult szakmájuk a zene, láttunk családi, baráti, iskolai együtteseket, és ami nagyon örvendetes, sok-sok fiatalt. A nemes vetélkedés ezúttal is a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt zajlott, Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagjának elnökletével. Az értékelés során elmondta: a zentai fesztivál fontos fóruma az előadóknak, mert közönség, zenésztársak és zsűri előtt szinte csak ezen az egy helyen lehet évről évre megmérettetnünk. A visszajárók itt ellenőrizhetik, mennyit fejlődtek, képesek-e tartani a színvonalat, de lehetőség ez az újonnan érkezetteknek is, hogy tudatosítsák, énekes előadónak, dalnoknak lenni egy nagy csapatban való együttműködést is jelent. A kötelező versben, amely az idén Fenyvesi Ottó vajdasági születésű, Veszprémben élő költő Maximum rock & roll című alkotása, vagy annak egy részlete volt, vad és keserű, szép és hamvas jelzők hangzanak el, kemény igéivel pedig határozott állásfoglalásra késztette a versenyzőket.
Első díjas lett a szepsi Gondola zenekar (Berec Péter, Viszlai Tibor), második a szabadkai Háze együttes, harmadik a kolozsvári Kalapos Jazz Band. A kötelező, illetve a szabadon választott vers legjobb megzenésítéséért a doroszlói Hobby együttes és a losonci Kelemenék érdemeltek ki különdíjat. Közönségdíjat és részvételt nyert a Vendégségben Budapesten, Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozója rendezvényen a zentai-adai Vaccanto együttes. Ugyanennek az eseménynek a részese lehet az Égtájak Iroda különdíjasaként a csapi Filep Anita és a zentai Együtt-Esünk.
A versenyprogram szünetében az erdélyi, marosvásárhelyi Kővirág együttes szórakoztatta a közönséget, az esti gálaműsorra pedig megérkezett Fenyvesi Ottó is, akivel Gruik Ibolya, a Magyar Szó újságírója beszélgetett. A tartalmas, de hosszúra nyúlt napot a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Kaláka együttes Vannak vidékek című koncertje zárta, amely este fél tíz körül kezdődött - miközben az is kiderült, hogy a neves budapesti zenekart 35 évvel ezelőtt látták és hallották először a zentaiak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..