home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Versmondás és világot megváltoztató mosoly
Tóth Lívia
2018.08.18.
LXXIII. évf. 33. szám
Versmondás és világot megváltoztató mosoly

Lapszámunk megjelenésekor már javában folyik a kishegyesi Kátai Tanyán a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének sorrendben harmincadik Szép Szó Műhelye.

A tábornak — ahogyan a fiatalok nevezik — az idén rekordszámú, több mint hatvan részvevője van.

A kerek évfordulós rendezvény ezúttal több szempontból is rendhagyó módon kezdődött, még a szakmai műhelymunkák megkezdése előtt ugyanis két fontos eseményre várták az érdeklődőket.

Augusztus 10-én, pénteken este a bácsfeketehegyi színházteremben a soproni Petőfi Színház a Márai Sándor és Hamvas Béla szövegeiből összeállított, A magány változatai című előadását mutatta be, majd másnap, a délutáni hivatalos tábornyitó után jubileumi gálaműsorra gyülekezett a közönség. A meghívottak közül mintegy húszan vállalták, hogy részesei lesznek az ünnepi műsornak, emellett videofelvételekkel és a tanya más-más pontjain elhelyezett fotó-összeállításokkal emlékeztek az elmúlt három évtizedre.   

Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke elmondta, mozgalmas év áll mögöttük, hiszen a Kulturális Államtitkárságnak köszönhetően az Arany-évben hatvan előadásra kaptak támogatást, ők azonban hetvenet mutattak be, méghozzá nemcsak itthon, hanem Magyarországon, Kárpátalján és Erdélyben is.

— Nagyon sok helyre eljutottak azok a középiskolások is, akik tavaly itt tanultak Molnár Krekity Olga és Kovács Frigyes keze alatt. Mindez azt mutatja, hogy a Szép Szó Versmondó Műhely él, hiszen most is több mint hatvan gyermek jelentkezett. A mi kínálatunk elsősorban a magyar nyelv szeretete, valamint egy olyan minőség, amelyre később is lehet építeni, függetlenül attól, hogy az egykori diák versmondóból kétkezi munkás, technikus, orvos, ügyvéd, pénzügyi szakember, pedagógus vagy színész lett. A gálaműsorba azokat hívtuk meg, akik táborlakóként vagy oktatóként tagjai voltak ennek a csapatnak, és nagyon örülünk, hogy a tizennyolc fellépő azért jött el, hogy megajándékozzon bennünket.


Barta Júlia, Domány Zoltán, Hajvert Ákos és Lőrinc Tímea (a szerző felvételei)

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, az oktatási bizottság elnöke gratulált az eddigi munkához és az elért eredményekhez. Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója pedig az alkalmi kiállítás kapcsán fogalmazta meg ünnepi gondolatait:

— A kirakott fotókat látva ezer és ezer emlék idéződik fel bennem, de ami igazán feltűnő ezeken a felvételeken, az a hihetetlenül sok mosoly. Olyan pillanatok tanúi ezek a képek, amelyek életünknek valamilyen keresztmetszetét adják egy-egy történelmi időszakban, hiszen a mögöttünk levő évtizedeket nyugodtan nevezhetjük történelmieknek. Mivel minden művészet — de különösen az előadó-művészet — a világot akarja megváltoztatni, ehhez a világot megváltoztató mosolygáshoz kívánok nektek kitartást, tiszta szívet. Legyen erőnk hozzá, hogy ez a mosoly új történelmi perspektívát nyisson a magyar közösségünk előtt!  

Molnár Krekity Olga, a VMVE alapító elnöke rendkívül színesen és érdekesen vezette a gálaműsort, a fellépőkről ugyanis anekdotákat, történeteket idézett fel, és azt is elmondta, kinek miként alakult az életútja.


Kőműves Noémi

Verset, illetve prózát hozott ajándékba Mess Attila, Orovecz Krisztina, Barta Júlia, Némedi Imre, Wischer Johann, Kasza Zsanett, Drobina Norbert, Rókus Zoltán, Kormos Irén, Kőműves Noémi, Tóth Anita, Ács Tamás, Pálfi Ervin, Lőrinc Tímea, Domány Zoltán, Virág György és Papp Attila. Krizsán Szilvia énekszámmal mutatkozott be, Brindza Beatrixet, Nemes Bencét, Lódi Csillát, Simonyi Lilit és Elor Eminát pedig videofelvételen láttuk. 


Orovecz Krisztina és Molnár Krekity Olga

A Szép Szó hagyományos tehetséggondozó műhelyében a héten több csoportban folyik a munka. Bori Fekete Ágnes drámatanár és Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus a legfiatalabbakkal, Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház és Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház művésze a kiskamaszokkal, Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő a nagykamaszokkal, Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze a középiskolásokkal és az idősebbekkel foglalkozik. A beszédtechnika fejlesztése Raffai Telecski Ágnes feladata, az egyéni versfelkészítés pedig Barta Júlia Magyar Életfa díjas felkészítő tanáré, Fehér Farkas Hajnalka Ratkó-díjas, Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas, valamint Kormos Irén és Simonyi Lili többszörösen díjazott versmondóké. A táborban versmondó „házibajnokságot” is rendeznek, a tartalmas együttlét pedig augusztus 18-án a már megszokott módon, azaz a munka során elsajátított tudásanyag bemutatásával ér véget.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..