home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Véradókra mindig szükség van
Cérna Lenke
2017.06.29.
LXXII. évf. 25. szám
Véradókra mindig szükség van

Június 14-én, a véradás világnapján különféle akciókkal, kihelyezett véradó helyekkel szoktak emlékeztetni az effajta adakozás fontosságára. Az önzetlen véradással nemcsak életet mentünk, de saját egészségügyi állapotunkat is folyamatos ellenőrzés alatt tartjuk.

Szabadka községben több mint 14 000 bejegyzett véradó él. Ennek a nagy számnak köszönhetően nincs vérhiány a városi kórházban. Életmentők a közvetlen környezetünkben is akadnak. Kíváncsi voltam, vajon az én ismeretségi körömben mennyien rendszeres véradók, és miért váltak azzá. A közösségi oldalon feltett kérdésemre többen is tapasztalatuk megosztásával válaszoltak.

— Végzős középiskolás voltam, amikor először adtam vért. Az iskolában véradást szerveztek, ekkor csatlakoztam a segíteni vágyókhoz — kezdte üzenetét a csantavéri Pásztor Orsolya, aki eddig tizenhárom alkalommal jótékonykodott ily módon. — Tetszik, hogy ilyen kevéssel is rengeteget tudunk segíteni azokon, akiknek vérpótlásra van szükségük. Nem jár fájdalommal, csak egy kis elhatározás kell ahhoz, hogy elmenjünk vért adni. Hozzátenném, hogy a személyzet, az orvostól kezdve a szendvicskészítő néniig, kiemelkedően kedves és figyelmes. Emellett pedig a tudat, hogy jót cselekedtem, szintén hozzájárul a pozitív élményhez.

A szabadkai Soós Georgina az édesapja példáját követve vált rendszeres véradóvá. Első alkalommal tizennyolc évesen adott vért.

— Mivel kisbabám van, jelenleg nem adhatok vért, de amint az orvosok megengedik, visszatérek ehhez a szokásomhoz. A véradás mindig jó élmény volt számomra. A kórházi személyzet kedves, barátságos. Kellemes érzéssel tölt el az a gondolat, hogy a véradásnak köszönhetően rendszeresen ellenőrzik az általános egészségi állapotomat, és hogy talán segítek valakinek.

— Egy-egy alkalommal 450 ml vért csapolnak le — tudtuk meg Pintér Kabai Andreától, a Szabadkai Közkórház transzfuziológusától. — Ennek a mennyiségnek a hiánya még nem veszélyezteti az egészséget. Szabadkán havonta nagyjából 600 adag vérrel gyarapodik a transzfúziós osztály készlete. Egyetlen véradó akár három ember életét is megmentheti. A véradóknak egy ingyenes szűrővizsgálat is jár, melyen felmérjük az általános egészségügyi állapotukat. Például minden alkalommal ellenőrizzük a hemoglobinértékét, hiszen fontos tudnunk, hogy a véradó nem vérszegény-e. Ezután egy általános orvosi vizsgálat következik. Vérnyomást mérünk, szívet hallgatunk. Nagyon fontos, hogy a jelentkezők helyesen töltsék ki a kérdőívet a helyszínen. A vért minden alkalommal teszteljük B és C típusú fertőző sárgaságra, AIDS-re és szifiliszre. Az összes tesztnek negatívnak kell lennie, hogy a vér felhasználható legyen a betegek számára.

A férfiak évente négy, a nők pedig három alkalommal adhatnak vért. Erre minden hétköznap 7-től 10 óráig van alkalmuk a kórház transzfúziós osztályán. Az orvosok arra buzdítanak minden 18 és 65 év közötti polgárt, hogy minél nagyobb számban vegyen részt az életmentő akcióban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..