home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Vendégként a szülőföldön
Tóth Tibor
2006.07.05.
LXI. évf. 27. szám
Vendégként a szülőföldön

Az Ibolya népigyermekjáték-csoportAz elmúlt héten a kúlai katolikus egyházközség és a Népkör Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a második világháború óta először került sor a Kúláról elszármazott németek szervezett hazalátogatására. - Az 1944-ben elüldözött németek nem először látoga...

Az Ibolya népigyermekjáték-csoport

Az elmúlt héten a kúlai katolikus egyházközség és a Népkör Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a második világháború óta először került sor a Kúláról elszármazott németek szervezett hazalátogatására.
- Az 1944-ben elüldözött németek nem először látogatnak el Kúla községbe. Veprődön és Cservenkán már jártak, Kúlára azonban most jöttek első ízben - mondta Valka Károly, a kúlai Népkör elnöke. - A kúlai katolikus egyházközség épületét renováljuk, és az ismerősök révén felkértük az elszármazott németeket is, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek a felújításban, s így a tartományi végrehajtó tanácstól kapott pénzen kívül az ő hathatós segítségükre is számíthattunk. Reméljük, hogy ez a találkozó hagyománnyá válik, hiszen ahogy az elmúlt másfél nap is tanúsítja, az elüldözöttek nyugodtan jöhetnek haza, semmilyen megtorlás nem éri őket, nem kell félniük semmitől sem.
Az ötvenfőnyi társaság számára örömteli érzés volt újra hazatérni szülőföldjükre, találkozni a rég nem látott ismerősökkel, rokonokkal.
- Nem először vagyok Kúlán, az elmúlt években már többször jártam itt, mivel rokonaim nagy része itt és Szabadkán él - mondta a Heidelbergből érkezett Endlein József. - Édesanyám magyar, édesapám pedig német volt, nem volt nehéz elsajátítanom mindkét nyelvet. Kitűnően érezzük magunkat Kúlán - június 19-én itt ünnepeltem hetvenedik születésnapomat is -, temetőlátogatáson és városnézésen is részt vettünk, s ellátogattunk Újvidékre és Péterváradra. Hatvankét év után először hallhattunk német misét a kúlai Szent György-templomban. Felemelő érzés volt. Minden elismerésem msgr. Miocs Józsefnek, a szabadkai Paulinum rektorának a celebrált szentmiséért. Szeretném, ha ebből a rendezvényből hagyományt lehetne teremteni, hiszen mi, elszármazott németek, mindig örömmel jövünk vissza szülőföldünkre.
A kúlai Népkörben megtartott színvonalas ünnepi műsort a Szózat eléneklésével a Bartók Béla vegyes kar nyitotta meg, majd Valka Károly, a Népkör és a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket - Dr. Muèenski Ðuro tartományi képviselőt, Svetozar Bukviæot, a demokratikus tömb kúlai polgármesterjelöltjét, valamint a katolikus és a pravoszláv egyház képviselőit. Beszédében röviden ismertette a Népkör 138 éves múltját, bemutatta az egyesület szakosztályait, s megköszönte mindazok segítségét, akik nélkül ez a találkozó nem jöhetett volna létre.
Dr. Ðuro Muèenski kúlai tartományi képviselő örömmel nyugtázta, hogy 62 év után újra Kúlára látogattak az onnan elüldözött németek.
- A Vajdasági Magyar Szövetséggel és a többi demokratikus párttal együtt nehéz harcot vívunk az ország konzervatív erőivel, amelyek nem akarják ezt az országot az európai családban látni. A demokratikus erők összefogásának eredménye a templom felújítása is, amihez Bojan Pajtiæ, a vajdasági végrehajtó tanács elnöke is hozzájárult. Remélem, jövőre újra találkozunk, és közösen ünnepeljük meg a templom felújításának befejezését - mondta beszédében Dr. Ðuro Muèinski.
Az est további részében felléptek a Népkör szakosztályai - a Bartók Béla vegyes kar, az Ibolya népigyermekjáték-csoport, az Árvácska asszonykórus, a Kankalin népitánc-együttes - és aktivistái - Lackó Anita, Puskás Arnold, Lackó Andrea, Vojcsena Krisztián, Holló Karolina és Baracskai Judit -, valamint a Petőfi Brigád Általános Iskola énekcsoportja. A szórakoztató műsor után a kézimunkázó szakcsoport tagjainak remekműveiben gyönyörködhettek az érdeklődők, majd közös vacsora keretében ismerkedhettek, barátkozhattak a hazalátogató német vendégek és házigazdáik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..