home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Velem ez nem történhet meg. Vagy mégis?
Fehér Márta
2017.07.17.
LXXII. évf. 28. szám
Velem ez nem történhet meg. Vagy mégis?

Magyarul beszélő önkénteseket keres a Tijana Jurić Alapítvány

Mindenki megtanítja a gyermekét arra, hogyan kell biztonságosan részt vennie a közlekedésben. Arra is, hogy ne álljon szóba idegenekkel, ne fogadjon el cukorkát, és ne üljön be egy ismeretlen autójába. De mi a helyzet az internettel? Megtanítjuk-e a gyerekeket a biztonságos netezésre, chatelésre? A mai 7—10 évesek és kamaszok legalább kétszer annyi időt töltenek az interneten, mint a tíz évvel ezelőtti kortársaik — ez azonban korántsem jelenti azt, hogy tudatosabban, felelősebben használnák a világhálót. Hogyan várhatjuk el egy kisgyerektől, egy naiv, kalandokat kereső kamasztól vagy akár egy ovistól (hiszen közülük is egyre többen ott vannak a Facebookon!), hogy tudja, mi az a digitális erőszak, és hogyan kezelje?

A Tijana Jurić Alapítvány most magyarul beszélő önkénteseket keres a Tijana klik nevű programhoz.

Danijela Jurčakkal, az alapítvány programkoordinátorával beszélgettem.

* Mi a Tijana klik program?

— Az alapítvány egy megelőző jellegű programja, célja az internet biztonságos használatának megismertetése az általános és középiskolák tanulóival. A hetedikesek és a nyolcadikosok a fő célcsoport, ám az iskolák fiatalabbakhoz és középiskolásokhoz is hívtak bennünket. Előadásainkon a tanulók hasznos információkat kapnak arról, hogyan lehet felismerni a digitális erőszakot és az úgynevezett online ragadozókat, illetve megtudhatják, hogyan óvhatják meg a közösségi oldalon közzétett adataikat. A programnak létezik egy, a tanárok és a szülők számára kidolgozott változata is. Nem szeretnénk megijeszteni a gyerekeket, a világhálónak van jó és hasznos oldala is, viszont kiemelten törekszünk arra, hogy figyelmeztessük őket a létező veszélyekre, és megismertessük velük azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével biztonságosan használhatják okostelefonjukat. Fontos, hogy a szülők és a pedagógusok tudják, mire figyeljenek. Az eddigi terepi tapasztalatok kedvezőek, szeptembertől szeretnénk folytatni a programot, és magyar nyelven is elérhetővé tenni. 20—35 éves, magyarul jól beszélő, kommunikatív fiatalokat keresünk, akik megtalálják a közös hangot a gyerekekkel, rugalmasak, és részt vennének a digitális erőszak elleni küzdelemben.

* Hány magyarul beszélő önkéntest keresnek?

— Több kétfős csapatot szeretnénk kialakítani.

* A jelentkezők részt vesznek valamilyen képzésben?

— A szerb nyelvű csapatunk befejezte a rendőrség által szervezett képzést.

* Milyen gyakran kellene előadást tartaniuk az iskolákban?

— Ez változó, attól függ, hányan hívnak bennünket. A programunk nagyon népszerű. Az elmúlt tanévben jellemzően hetente több előadást is tartottunk. Elképzelhető, hogy időnként heti egy, máskor két-három alkalommal lenne szükségünk az önkéntesek munkájára, de az is, hogy olykor egy-egy hét kimarad.

* Milyenek a terepi tapasztalataik?

— Azt vettük észre, hogy a gyerekek, sőt nemcsak ők, hanem a felnőttek is meglepődnek egy-egy információ hallatán. A gyerekek általában azt hiszik, hogy a rossz dolgok mindig másokkal történnek, velük soha nem fordulhat elő semmi ilyesmi. Előadásaink során olyan videókat használunk, amelyek a környezetünkben bekövetkezett helyzeteket mutatják be. A hallgatóság megdöbben, amikor azt látja, hogy mindez a közelben történt. Tény, hogy a gyerekeink sokkal nagyobb veszélyben vannak a mellettünk levő szobában, mint akkor, amikor kint játszanak. Az interneten éjjel-nappal, folyamatosan kortárs agressziónak, szexuális zaklatásnak vannak kitéve, internetes ragadozók kezébe kerülhetnek. Olyan beteg lelkű felnőttekről beszélünk, akik sokkal fiatalabbnak adják ki magukat, és előfordulhat, hogy a gyerek akár egy találkozót is megbeszél velük. Emellett ide tartoznak például a különféle szekták vagy egyéb szélsőséges csoportok is, melyek ugyancsak becserkészhetik a fiatalokat.

* A gyerekek komolyan veszik ezeket a figyelmeztetéseket, illetve az előadásokon elhangzottakat?

— Igen, később tudatosul bennük, hogy fontos dolgokról hallottak. A bemutatott konkrét, való életből vett példák hatnak rájuk. A tanároktól gyakran kapunk visszajelzéseket, mi pedig arra kérjük őket, hogy a digitális biztonságról folyó beszélgetés ne csak erre az egyszeri alkalomra, a mi előadásunkra korlátozódjon, hanem osztályfőnöki vagy informatikaórán is folytassák a témát.

* Kinek jelenthetik az érintettek, ha digitális erőszak áldozatává válnak?

— Nekünk is, illetve a telekommunikációs minisztérium nyitott egy call centert — a nap 24 órájában hívható a 19-833-as szám —, melyben szakemberek állnak a telefonálók rendelkezésére.

A Tijana Jurić Alapítványban más projektumokkal is foglalkoznak. Az eltűnt személyek internetes regisztere hamarosan elérhető lesz a www.nestalisrbija.rs honlapon, emellett tájékoztató előadásokkal is küzdenek az emberkereskedelem ellen. Mindig más a hibás címmel szerb és magyar nyelvű előadás készült, ezt is elviszik az iskolákba. Harmadik éve rendezik meg Bajmokon a Tijana Jurićnak, illetve a zenei tehetségének emléket állító népzenei fesztivált, melynek keretében június utolsó napján bemutatták a Spiró György Prah című komédiája alapján készült szerb nyelvű előadást, melyet Veljko Mićunović rendezett, a nő és a férfi szerepét pedig Nataša Ninković és Zoran Cvijanović alakította. A fesztivál második napján, immár hagyományosan, sor került a 16 évesnél fiatalabbak énekversenyére. Az idén először különféle műhelymunkákkal várták a legkisebbeket. A rendezvény célja, hogy valós értékeket felmutatva a kultúrát az erőszak megállításának szolgálatába állítsák.  

 

A Tijana klik program iránt érdeklődő önkéntesek július 15-éig jelentkezhetnek a fondacija@tijana.rs e-mail-címen. 

 

Az alapítvány munkájáról, történetéről, támogatóiról és partnereiről a www.tijana.rs honlapon olvashatnak többet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..