home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Véget ér az esztendő
Fehér Márta
2018.12.31.
LXXIII. évf. 52. szám
Véget ér az esztendő

Összegezni, évet értékelni szokás ilyenkor, december vége felé. Három önkormányzat — Magyarkanizsa, Törökkanizsa és Topolya — vezetőjét kértük meg, hogy emeljen ki három projektumot, beruházást, melyet 2018-ban sikerült megvalósítani, illetve hármat, melyet jövőre tervez.


Fejsztámer Róbert, Újhelyi Nándor, Kislinder Gábor

 

Újjáéledtek az ifjúsági programok

 — Nagyon nehéz csoportosítani, és úgy kiemelni, hogy 31 sikeres pályázata volt Magyarkanizsa község önkormányzatának 2018-ban, és ha csak a pályázatokat, illetve az ezekkel kapcsolatos fejlesztéseket nézem, akkor is nehéz kiválasztani a három legfontosabbat — nyilatkozta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. — Megpróbáltam egy más logika, fontossági sorrend alapján megközelíteni. Egyrészről nem hagyhatom ki a stratégiai IPA-projektumot a szennyvíztisztító kapcsán, ez Magyarkanizsa község számára az eddigi legnagyobb megvalósuló infrastrukturális beruházás, melyet európai uniós pályázaton sikerült megnyerni, hiszen egy 2 millió eurós értékről beszélünk, ami egy olyan kicsi községnek, mint a miénk, hatalmas eredménynek számít. A másik, amit kiemelnék, azok az ifjúsági programok és az ifjúsági aktivitás, mely újraéledt 2018-ban. Nagyon sok programunk van az Ifjúsági Otthonban, heti jelleggel, megújuló és új kezdeményezések, melyekben a fiatalok megtalálják magukat. Ez számomra nagyon nagy öröm, hiszen éveken keresztül nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy megpróbáljuk újra megmozdítani a közösséget, főleg az ifjúsági korosztályt, melyet borzasztóan nehéz otthonról, a számítógép mellől elcsábítani. A harmadik pedig az, hogy a 13 településünk majdnem mindegyikén sikerült az ő igényeikhez, elvárásaikhoz mérten beruházásokat megvalósítani, pályázati támogatások révén és néha önerőből. Mindig is hangsúlyoztam, nem az a cél, hogy a 13 településből egy legyen élhető, hanem az, hogy mindenütt megtalálják az emberek saját magukat, számításukat és boldogulásukat. Ami 2019-et illeti, a legnagyobb elvárás a wellnessközpont tervkoncepciójának a befejezése, az egész eljárásnak az engedélyeztetése, véglegesítése és ehhez a koncepcióhoz az emberi, szakmai állománynak a hozzárendelése, valamint a pénzügyi háttér megteremtése. További elvárás, hogy a NIS-szel, a községünk területén jelen levő kőolaj-kitermelő nagyvállalattal sikerüljön hosszú évek egyeztetése után eljutni egy olyan beruházásig, amelyet teljes egészében ő finanszírozna. Bízom benne, hogy sikerül egy olyan megállapodást kötnünk, amelynek eredményeként a cég felújítja az úthálózatot, azokat az utakat, amelyeket használ. Ez hatalmas eredmény lesz az önkormányzatnak, hiszen ilyesmire eddig nem igazán volt példa. A harmadik pedig inkább egy társadalmi jellegű elvárás, mégpedig az, hogy csökkenjenek a községünk területén a betöltetlen munkahelyek — mert pillanatnyilag elég sok van —, hiszen ez azt jelentené, hogy egyre többen jönnek vissza községünkbe, egyre többen gondolják úgy, hogy itt is megtalálhatják a boldogulásukat, a számításukat, és akkor hosszú távon is van értelme a fejlesztéseknek és a beruházásoknak, mert lesz kinek ezeket megvalósítani.

 

A Gyöngyösbokréta és a Durindó házigazdája volt Törökkanizsa

— A 2018. év vonatkozásában az önkormányzati munkáról beszélve elmondható, hogy reményeim szerint egy sikeres évet tudunk zárni, annak ellenére, hogy a mi önkormányzatunkat is rengeteg, főleg anyagi nehézség érintette — fogalmazott Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke. — Sikerült nagyon sok projektumot, beruházást megvalósítani, egyrészt az infrastruktúra területén, másrészt azokban a szférákban, amelyek számunkra fontosak, vagyis az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás terén. A művelődéssel kapcsolatban elsősorban a színház épületének a felújítására gondolok, mely önkormányzati forrásokból, illetve Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. Ehhez kapcsolódik, hogy Törökkanizsa lehetett a legnagyobb vajdasági magyar néptánc- és népzenei fesztivál, a Gyöngyösbokréta és a Durindó házigazdája. Vallási szempontból fontosnak tartom, hogy szintén magyarországi pályázati forrásoknak köszönhetően tudtuk megkezdeni a felújítási munkálatokat a Tallián-kápolnán, illetve egyéb egyházi létesítményeken is jelentős beruházásokra került sor. Ezenkívül számos utcára került aszfaltburkolat, határutakat rendeztünk, a központban járdákat újítottunk fel. A nagy értékű beruházások folytatódnak a következő évben. 2019-ben tovább épül a Szegedet Törökkanizsával összekötő kerékpárút, valamint a Törökkanizsa és Szerbkeresztúr közötti szakasz is elkészül majd egy uniós IPA-pályázatnak köszönhetően. Kiépül továbbá a Magyarország és Szerbia közötti kishatárátkelő Rábé és Kübekháza között, ez egy stratégiai, kiemelt fontosságú IPA-pályázat. Az oktatás területén is nagyon fontos beruházások lesznek, hiszen megkezdődik az oroszlámosi általános iskola felújítása, illetve valamikor az év második felében a törökkanizsai általános iskoláé is a Marko Blagojević vezette köztársasági alap finanszírozásával.

 

Szennyvíztisztító épül Topolyán

— A fejlesztések és építkezések alapjait próbálta letenni 2018-ban az önkormányzat, 2019 pedig ennek megfelelően a fejlesztések és építkezések éve kell hogy legyen — összegezte Kislinder Gábor, Topolya polgármestere. — Az ipari parkra gondolok, az infrastruktúra, a vízhálózat és a szennyvíztisztító kérdésére. Ezek a fejlesztések a falvakban is hasonló módon, arányosan mentek végbe. A szennyvíztisztítóra — a környezetvédelemmel összefüggésben megfogalmazott többéves kritikák kapcsán — a tartományi költségvetésben előirányoztak 191 millió dinárt 2019-re és ugyanennyit 2020-ra. Ez a VMSZ-es képviselőcsoportnak, Pásztor István elnök úrnak köszönhető, és természetesen a jó pályázatoknak. Ehhez hozzáteszünk 100 millió dinárt önrészből, ez az egyik nagyberuházás. A tervek készek, az engedélyeztetés folyamatban van, a közbeszerzést a költségvetés elfogadása után kiírtuk. A másik: önrészből a fedett medencére előirányoztunk 350 millió dinárt, tehát a Vénusz-építkezés folyamata is elkezdődött, alá van írva a szerződés, ugyanennyi vagy hasonló volumenű összeg kell hogy legyen 2020-ban, és ha minden úgy történik, ahogy szeretnénk, akkor 2020 lenne az az év, amikor ezt a létesítményt is befejeznénk. A falvak, helyi közösségek fejlesztését is arányosan tervezzük jövőre. A mezőgazdasági program az áthozott eszközökkel 216 millió dinárt tesz ki, ez további támogatást tesz lehetővé a kistermelők, vállalkozók kamattámogatásaira és természetesen a mezőgazdasági határutak, utak, árkok, dűlők meg a vízlecsapolás rendezésére. A kamattámogatásra 14 millió dinárt költünk jövőre, ez 6-7 százalékos növekedés. A költségvetésben a fizetés 7 százalékos növelése engedélyezett, ezt mindenkinek megadjuk, emellett tudjuk tartani azt a pénzügyi helyzetet, amelyet az imént ismertettem. Fontosnak érzem hangsúlyozni: megígértük, hogy minden dinárral elszámolunk, hiszen minden dinárnak megvan a helye, s azt gondolom, ezt a költségvetésünk jól mutatja. A labdarúgó-akadémia látványban és minőségben is nagyon fontos Topolyának, munkahelyek teremtődtek, infrastruktúra-fejlesztésekre került sor. Ha a szennyvíztisztító és a medencék elkészülnek, akkor elmondhatjuk, hogy egy méltó városkörnyezetet teremtettünk. Folyamatban van a motel építése, a tetőtér bontása és összerakása. Ezek az épületek együtt egy vállalható városképet nyújtanak majd a szabadkai útról bejövet a központ felé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..