home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vége a nagykoalíciónak Németországban
Talpai Lóránt
2017.10.02.
LXXII. évf. 39. szám
Vége a nagykoalíciónak Németországban

Merkel leszálló, a nemzeti radikálisok pedig felszálló ívben — Katalóniában feszült a légkör a függetlenségi szavazás előtt — Hatalmas földrengés Mexikóban

Merkel leszálló, a nemzeti radikálisok pedig felszálló ívben

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU kapta a legtöbb szavazatot a németországi parlamenti választáson. A CDU/CSU a szavazatok 33%-át szerezte meg, ez alapján támogatottsága csaknem 10%-ot csökkent a négy évvel korábbi 41,5%-hoz képest. Koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt támogatottsága viszont még drasztikusabban, történelmi mélypontra süllyedt. A szociáldemokraták a szavazatok 20,5%-át szerezték meg, eddigi leggyengébb eredményük a 2009. évi 23% volt. A párt vezetősége a történelmi vereség után úgy döntött, hogy ellenzékben politizál a következő ciklusban. Bejutott két új párt is a Bundestagba. A nemzeti radikális AfD 12,6%-kal a harmadik legerősebb pártként debütál a parlamentben, a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10,7%-kal jutott be ismét.

Katalóniában feszült a légkör a függetlenségi szavazás előtt

Lerohanta a katalán kormány épületét a spanyol csendőrség. A spanyol hatóságok több olyan kormányzati hivatalba is behatoltak, ahol az október 1-jére tervezett függetlenségi népszavazást készítik elő. A csendőrök kilenc kormányzati hivatalban tartottak házkutatást, egyebek közt a gazdasági, a munkaügyi, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, melyek helyi szinten a minisztériumoknak felelnek meg. Az intézkedés során tucatnyi embert őrizetbe vettek, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát. A hatóság a spanyol kormány és az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített, felfüggesztett referendummal kapcsolatos dokumentumokat keres. Az előző éjjelen már nagy mennyiségű ilyen iratot — a többsége vélhetően szavazólap — találtak. Több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, hogy a razzia ellen tiltakozzanak.

Hatalmas földrengés Mexikóban

Harminckét évvel az ország történetének legnagyobb földrengése után, a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengés rázta meg Mexikót. A hírek szerint akadt, aki még Los Angelesben is érezte. A katasztrófa 13 órakor következett be, másfél órával azután, hogy a hatóságok gyakorlatot tartottak, melyen éppen egy földrengést követő evakuációt szimuláltak. A gyakorlatot évente megrendezik, mert a földmozgások szempontjából ez a legkritikusabb időszak. A természeti katasztrófa 252 ember halálát okozta, és Mexikóvárosban leírhatatlan állapotok alakultak ki. Több tucatnyi ház kártyavárként omlott össze. A metropoliszt sűrű füstfelhő borította el. Több helyen megnyílt az aszfalt. A polgári védelem szerint sokan az égő házakban rekedtek, mások pánikszerűen rohantak az utcára. Teljesen átláthatatlan helyzet alakult ki. Több millióan maradtak elektromos áram nélkül.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..