home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Védtelen Krivaja
Gyurkovics Virág
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
Védtelen Krivaja

Topolyánál még gazdag az élővilág a Krivaja folyóban, de minél lejjebb haladunk a víz folyása mentén, annál kevesebb életet látunk benne. Szavakkal nehéz leírni azt a túláradó bűzt és azt a mocsárképződményt, amivé a forrástól alig néhány tíz kilométerre változik a víz. Pedig ebben az állapotában folyik tovább Bajsára, Kishegyesre is, ahol a polgárok mindennapjait keseríti meg a folyó állapota.


Topolya várostól délre, az ipari negyedben már piszkos, büdös és kihalt a folyóvíz (Szabó Attila felvételei)
 
Topolyán 1986-ban épült meg a Žibel állatifehérje-feldolgozó üzem. Akkor valóban a legkorszerűbb víz- és levegőszűrő technológiát építették be a gyárba, a hanyag karbantartás miatt azonban már 1990-re korszerűtlenné vált a berendezés — állítja Dragan Vlastimir Pečurica középiskolai tanár, aki a Tiszta vizet a Krivajába! elnevezésű tiltakozó megmozdulások egyik fő szervezője. Maga a gyár is úgy nyilatkozik a honlapján az 1991 és 2002 közötti időszakról, mint a legnehezebb évtizedről. A Žibel csak az egyik, de nem az egyetlen nagy szennyező a városban, rajta kívül több másik gyár is van.

Topolya lakosai a kezdetek óta érzik a levegőben az ipari negyed okozta környezetszennyezést. A mindmáig egyre erősebben terjedő bűzt már évtizedek óta kénytelenek eltűrni. Topolyán maga a gyártelep, a Krivaja folyó alsóbb szakaszában pedig a vízszennyezettség keseríti meg a bajsaiak, kishegyesiek, szeghegyiek (lovćenaciak), bácsfeketehegyiek életét.

A Žibel gyár 2014 júniusában sajtótájékoztatót hívott össze, melyen megköszönte a helyiek eddigi türelmét, és bejelentette, hogy „mától” vége a bűznek. Történt mindez egy olyan átlagos napon, amikor a város és a folyó éppúgy bűzlött a gyártól, mint bármikor máskor, és a szag azóta sem szűnt meg maradéktalanul. Ez a cinizmus ösztönözte Dragan V. Pečuricát, hogy elindítsa tiltakozó megmozdulását, mellyel tiszta levegőt és vizet követel a város polgárainak. A kezdetek óta minden hónap 17. napján megtartják ezt a tüntetést — augusztusban 24. alkalommal kerül rá sor —, igaz, a kezdeti száz-százötven fős tömeg néhány tucatnyi kitartó polgárra csökkent, sokan féltik ugyanis a munkahelyüket. Az első tiltakozó megmozdulás óta egyébként csaknem kétezer polgár írt alá petíciót, és számos feljelentés született. Ez utóbbiak nagy részét Pečurica írta, a kivizsgálásig azonban sokszor el sem jutott az ügy, válaszként többször is elutasítás érkezett az ügyészségtől.
 

Dragan Vlastimir Pečurica, a Tiszta vizet a Krivajába! elnevezésű tiltakozó megmozdulás fő szervezője
 
— Ebben az országban ha egyszer már folyt valaki ellen bírósági eljárás valamilyen ügyben, akkor azt többet nem tárgyalja a bíróság — legalábbis ezzel az indokkal függesztették fel a feljelentéseimet — mondta Pečurica.

A legabszurdabb mégis a legutóbbi eset, hogy a Žibel gyár hitelrontás miatt beperelte Pečuricát, aki elvesztette a pert, ezért őt a Szabadkai Alapfokú Bíróság 30 000 dináros büntetés befizetésére kötelezte. Továbbá neki kell állnia a mintegy 150 000 dináros perköltséget is.

— Egyértelmű, hogy engem anyagilag, erkölcsileg meg akarnak semmisíteni. Mi más magyarázata lehet annak, hogy azért büntetnek meg, amiért kimondom az igazságot: bűz van. Ezt maga a gyár, illetve a bíróság is elismerte, éppen ezért nem látom, miben áll a hitelrontás. A cég állítólag egy 500 000 dináros megrendeléstől esett el az én írásaim miatt. De kérdem én, még ha nem is volna igazam, mióta kötünk üzleteket pletykák alapján? Üzleteket, tudtommal, a termék minősége alapján kötünk — mondta Pečurica.
 
2007-ben és 2010-ben is tele volt a sajtó azzal, milyen korszerű tisztítóberendezésekkel, EU-s szabványoknak megfelelően működik a gyár. A bűz azonban akkor is és azóta is jelen volt, jelen van, s erről megkérdeztük a Žibel gyárat is.
 

Milan Zagorac, a Žibel gyár igazgatója a biofilter-medence működését magyarázza

Az egyik igazgató, Milan Zagorac szerint folytattak megbeszéléseket a községi vezetőséggel arról, hogy közös víztisztító lesz, végül azonban elvetették ezt az ötletet.

— Tekintettel arra, hogy mi állati eredetű hulladékkal dolgozunk, felmerülhetnek olyan elemek, amelyek szennyezhetik a környezetünket. Mivel folyamatos felügyelet alatt állunk, tudtuk, hogy a környezetvédelmi törvény értelmében kötelesek leszünk az előtisztításra, ezért alakítottuk ki a lagúnarendszert — részletezte Zagorac, aki azt is mondta, a Žibel évente 3 millió dinár illetéket fizet, melyet a folyóba kibocsátott ipari szennyvíz megengedett értékének túlhaladása után határoz meg a szolgáltató Vojvodina Vode Közvállalat.

Jelenleg egyeztetésben a megfelelő egyetemekkel és a környezetvédelmi minisztériummal, ismerve az EU-s ismérveket, már a Žibel is kezdeményezte az elsődleges szennyvíztisztító kiépítését. Magyarországi partnerkollégák segítik ebben. Az EU-szabvány alapján legfeljebb öt évre szólhat a jelenlegi törvény. Addig az előkészületek folynak, majd az év végéig megkezdik a munkálatokat, hogy a jövő év első negyedére már befejezzék őket.

Ami a Žibelből áramló kellemetlen szagokat illeti, Zagorac megmutatta az úgynevezett biofilterrendszert, mely egy belső szűrőkkel felszerelt, fahánccsal teleszórt medence, amely a levegő tisztítására szolgál. Ami az ezen keresztül kibocsátott levegő tartalmát illeti, a mérések alapján bőven a megengedett értékek alatt van. A kellemetlen szagot azonban nem lehet mérni, így ezt a szintet nem lehet csökkenteni, de még kimutatni sem. Zagorac szerint egyébként ahogyan normális, hogy a csokoládégyárban csokoládéillat van, úgy az is normális, hogy bármilyen anyag, amellyel dolgoznak, befolyásolja a szagokat a levegőben. Elmondása szerint ők persze igyekeznek változtatni ezen, és a biofilteren átszűrt levegő valóban tisztábbnak hat. Gond olyankor van, amikor szűretlenül jön át a levegő vagy akár a szennyvíz, mint ahogyan ez az áramkimaradások alkalmával szokott történni.
 

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere szerint a jövő év végére két fázis is elkészülhet a városi szennyvíztisztítóból
 
Kislinder Gábor, Topolya polgármestere szerint az, hogy idáig fajult a helyzet, az elmúlt évtizedek vezetőségének a hallgatólagos hozzájárulásával történt. Számos gond áll fenn, például Topolya város szennyvize is tisztítatlanul folyik bele a Krivajába. A folyó védetté nyilvánítása sokat lendíthetne a helyzeten, mivel a speciális besorolás a folyó védelmét is szigorúbb szabályozásokhoz kötné, és a támogatásokat is ennek függvényében kérhetnék a folyó karbantartására, ehhez azonban a folyó teljes hosszán, a Duna—Tisza—Duna-csatornáig be kellene kapcsolni a településeket, amit mind ez idáig nem sikerült elérni. Ezt nemcsak a környezetvédelmi, hanem például a mezőgazdasági titkárságnak is érdekében állhatna, hiszen egyúttal a locsolórendszer kérdését is megkönnyítené. A folyó vize jelenleg nem használható locsolásra a szennyezés mértéke miatt, a védettség tehát sok mindent megoldana.

A polgármester szerint sokáig vita tárgya volt, hogy miként oldják meg a város és az annak szélén üzemelő gyárak szennyvizének kérdését. Topolya évi szennyvízmennyisége 45 000 egység. Ennek körülbelül egyharmada származik a háztartásokból, a másik kétharmad pedig az ipari termelés során keletkezik.
 
A statisztika családonként (három fővel gondolkodva) 1000-1000 liter vízfogyasztással számol havonta, a felét a szennyvíz teszi ki (1500 liter). Ennek évi mennyisége, 18 000 liter szennyvíz felel meg egy egységnek. A lakosság száma alapján Topolya polgárainak szennyvízfogyasztása évi 5000 egység.
 
A város végül amellett döntött, hogy megépíti a szennyvíztisztítót, ám csak akkora kapacitásúra tervezik, amekkorát a háztartások termelte szennyvíz igényel. Ezzel egyrészt nem terhelik feleslegesen a polgárokat, másrészt a város sem akart túlköltekezni egy nagyszabású projektummal. Negatív példaként ott volt előttük a közeli Verbász esete a nagy szennyvíztisztítóval, melynek esetében a legnagyobb szennyezők megtagadták a rácsatlakozást, a háztartások szennyvize pedig nem elegendő a gépek beindításához, így a kapacitások kihasználatlanok maradtak.

A topolyai szennyvíztisztítóhoz az ingatlant és a teljes infrastruktúrát a város nyújtja. A tervek elkészítése már folyamatban van. A városi csatornarendszer jelenleg 5000 egység szennyvíz elvezetésére alkalmas. A városi szennyvíztisztító megépítésére előreláthatóan három lépésben kerül majd sor. A tervek alapján mire a csatornahálózat 5000 egységét rákötik a szennyvíztisztítóra, addig a második 5000 egységnyi csatornarendszer is kiépül, majd következhetne a harmadik fázis, mely már eleget tenne Topolya és Bajsa igényeinek is. Az idén 5 millió dinár értékben folytatják majd a kanalizációs rendszer építését. Közben a szennyvíztisztító első fázisát várhatóan már az idén, de legkésőbb a jövő év elején elkezdik kiépíteni.
 

Topolya város szennyvizének kivezető csövei egyenesen a Krivajába folynak

A városi csatornahálózat azonban csak a szennyvíz 30%-át teszi ki. A fennmaradó 70%-ért a város szélén található üzemek felelősek. A polgármester szerint azért nem történt ez idáig jelentősebb előrelépés az ügyben, mert az érdekek nem emellett szóltak. A környezetvédelmi előírások még most is túl megengedőek a nagy szennyezőkkel szemben.

— Emberként talán meg lehet érteni, hogy amikor kiengedtek 100 liter vizet, akkor az még nem szennyezett akkora mértékben. Aztán idővel a gyárak kapacitása megváltozott, a szennyezés pedig a többszörösére növekedett, és az már tarthatatlanná vált — mondja Kislinder.
 
A vállalatokat nem lehet kötelezni a fennmaradó 30 000 egységnyi víztisztító megépítésére, de arra igen, hogy előtisztítsák a szennyvizet, melyet kibocsátanak, ezért abban maradtak, hogy mindenki megépíti a saját víztisztító berendezését, a nagy szennyezők is, mivel az általuk kibocsátott szennyvíz speciális tisztítást igényel, mindenekelőtt zsírtalanítani kell a vizet. A polgármester szerint az ehhez szükséges szándék a gyárak részéről megvan.
 
 



A városi hulladéklerakó szemetét markológéppel túrják egyre közelebb a Krivajához

A község igyekezett sugallni a gyáraknak, hogy ne várják meg a törvényben szavatolt határidőt, hanem haladjanak ütemezettebben, ami anyagilag is kevésbé lenne megterhelő. Kislinder szerint ezt semmiképp sem szabad 2020-nál tovább húzni, hiszen a cél, hogy minél tisztább környezetben éljünk. A községben arra számítanak, hogy az Európai Unió előcsatlakozási alapjából részesülhetnek majd olyan pályázati támogatásokból, amelyek a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően jobban odafigyelnek ezekre a szükségletekre. A polgármester szerint a környezet- és az egészségvédelem fontossága mindinkább tudatosodik a polgárokban. Viszont arra is figyelmeztet, hogy mindenkinek el kell végeznie a munkát, a „kisebb” szennyezőknek is van felelősségük a jelenlegi állapotok előidézésében.
 
A környezetvédelmi előírások megszegőit a tartományi környezetvédelmi felügyelőnek kellene megbüntetnie. Kislinder szerint azonban az összes háztartást nem lehet egyik napról a másikra lekapcsolni a Krivajáról, hiszen a polgárok hozzáállásán is változtatni kell, lehetőleg büntetések kiszabása nélkül.
 

Bajsán, a főút mellett jól láthatóak a nyomok, hogy kamionnal viszik a folyóba üríteni a szemetet

Bajsán a polgárok most már minden szabálytalanságot jelentenek, melyet látnak. Topolya községe pedig ezt a környezetvédelmi hatóság felé is közvetíti. Abban bíznak, hogy ha a kormány több információt kap a szabálytalanságokról, akkor talán nagyobb lépéseket is tesz majd az ügy rendezése érdekében.

A polgármester hangsúlyozta, egyetért azokkal a civilekkel is, akik a tiltakozó megmozdulásokkal próbálják elérni céljukat, hivatala azonban inkább az illetékes szervekre igyekszik hatni.
 

Bajsán engedély nélkül kapcsolják rá a szennyvízelvezetőt a Krivajára
Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..